Autor:
Feri Predescu
|
marţi, 29 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

<!–

–>

Mehmet Niyazi, cea mai importantă personalitate a culturii tătare crimeene din Dobrogea, a fost comemorat, la Medgidia, într-un eveniment organizat de asociația culturală care îi poartă numele, în prezența a sute de membri ai comunității tătare din județul Constanța. Mai mulți reprezentanți ai tătarilor crimeeni din Canakkale, Turcia, au fost invitații organizatorilor.

Tătarii din Medgidia s-au adunat în parcul din zona Poștei unde este amplasat bustul poetului Mehmet Niyazi. S-au comemorat 85 de ani de la moartea omului de cultură, respectat și admirat în lumea tătară de la începutul secolului trecut. Cunoscut activist al promovării și identității tătarilor, Mehmet Niyazi, lider al comunității tătare din Dobrogea, s-a născut 1878 la Pecineaga și murit în 1931 la Medgidia. “Mehmet Niyazi a fost poet, jurnalist, a fost profesor de limbă și literatură turcă la școala musulmană din Medgidia și director al școlii respective.  A fost un luptător pentru libertatea și pentru propășirea tătarilor crimeeni și, de ce nu, de creare a unui stat al tătarilor crimeeni”, spune profesorul de istorie Ecrem Gafar, unul dintre cei mai apreciați dascăli din Medgidia, de origine tătară.

Mehmet Niyazi și-a făcut studiile în Turcia dar a profesat în Dobrogea. În 1917, când izbucnește revoluția în Rusia țaristă, Mehmet Niyazi își lasă familia și postul de profesor și pleacă în Crimeea pentru a fi alături de tătarii crimeeni în crearea Republicii Populare Autonomă Crimeea. “În momentul în care acea republică tătară a fost desființată de către bolșevici, Mehmet Niyazi a fost nevoit să se reîntoarcă în România unde va mai trăi până la 28 noiembrie 1931. A doua zi, în 29 noiembrie, a fost înmormântat în cimitirul musulman din Medgidia”, explică profesorul Ecrem Gafar.  În 1936, absolvenții Seminarului Teologic Musulman din Medgidia i-au construit un monument amplasat și acum în cimitirul musulman.

Asociația culturală “Mehmet Niyazi” organizează frecvent evenimente culturale, lansări de carte, colaborări cu tătarii din Turcia. Relația apropiată cu Asociația tătarilor crimeeni din Canakkale și cu autoritățile locale de acolo este deja cunoscută în comunitatea tătară din Medgidia. Erol Murat, președintele Asociației culturale “Mehmet Niyazi” a explicat, de altfel, la comemorarea poetului că scopul organizației este să ducă mai departe poeziile lui Mehmet Niyazi, numele lui și cultura tătară crimeeană. “În numele asociației culturale Mehmet Niyazi lansez o chemare tuturor tătarilor, veniți să fim uniți în jurul culturii și tradițiilor noastre”, s-a adresat Erol Murat participanților la evenimentul comemorativ.

Tag-uri:
Mehmet Niyazi, Ecrem Gafar, Republicii Populare, Autonomă Crimeea, Seminarului Teologic, Erol Murat

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul național tătar Mehmet Niyazi, comemorat la Medgidia / Galerie Foto.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/la-statuia-poetului-tatar-mehmet-niyazi-evz-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/la-statuia-poetului-tatar-mehmet-niyazi-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Feri Predescu | marţi, 29 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari <!-- --> Mehmet Niyazi, cea mai importantă personalitate...

Preluat de la EVZ