Autor:
Alexandru Toader
|
marţi, 29 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 18 Vizualizari

<!–

–>

Grande Torino

Tragedia din această dimineață, din Columbia, a scos la iveală alte evenimente de acest gen care au îndoliat lumea sportului. Un avion de pasageri cu aproximativ 81 de persoane la bord, inclusiv membrii echipei braziliene de fotbal Chapecoense, s-a prăbuşit în cursul nopţii de luni spre marţi în zona Medellin. Din fotbal, cazurile echipelor AC Torino și Manchester United sunt cele mai cunoscute.

  • 4 mai 1949 – este data în care aeronava (de tip Fiat G212) în care se afla echipa de fotbal AC Torino s-a prăbușit, după ce a lovit turla unei biserici aflate pe colina Superga, la est de Torino, din cauza vremii nefavorabile (ceață). Și-au pierdut viața 31 de persoane, printre care 18 fotbaliști. Opt dintre aceștia făceau parte și din lotul „Squadrei Azzurra”. Era o perioadă incredibilă pentru gruparea „granata”. „Toro” cucerise titlul de campioană a Italiei în anii 1943, 1946, 1947, 1948 și 1949. La înmormântarea jucătorilor au asistat 1 milion de oameni.
  • În același an, pe 28 octombrie, avea să moară boxerul francez Marcel Cerdan. Pugilistul se număra printre cei 48 de pasageri ai cursei Paris – New York, efectuată într-un avion de tip Lockheed Constellation al companiei Air France. Aeronava s-a prăbușit în insulele Azore, în urma unui impact cu un munte. Marcel Cerdan era „jumătatea” celebrei Edith Piaf și mergea în Statele Unite pentru încercarea de a-și redobândi titlul mondial, într-un meci cu Jake LaMotta.
  • O altă tragedia care a lovit din nou lumea fotbalului a avut loc la data de 6 februarie 1958. Manchester United a zburat de la Belgrad, după meciul cu Steaua Roșie din Cupa Campionilor Europeni și a aterizat la Munchen, aceasta fiind singura escală pentru a realimenta aerona în drumul lor către casă. Vremea din Munchen era capricioasă, iar avionul lui United avusese deja două tentative de a decola, ambele eșuate. Comandantul aeronavei Airspeed AD 57 Ambassador (Brittish Airways) s-a gândit să mai încerce o dată, deși mai multe persoane din echipă (plus ziariști) aveau de gând să înnopteze în oraș. Gheața așternută pe fuzelaj a făcut ca aparatul de zbor să lovească o cladire, plus un depozit de carburant. A luat imediat foc, iar 20 de persoane și-au pierdut viața (8 fotbaliști). Au fost și persoane care s-au salvat de la acest tragic eveniment. Portarul Harry Gregg i-a scos dintre flăcări pe Bobby Charlton și Dennis Viollet, dar și alți pasageri.
  • Pe 15 februarie 1961 au decedat 72 de pasageri care se aflau în aeronava companiei aeriene belgiene Sabena. Aceasta s-a lovit de sol, din cauza unor comenzi blocate executate în timpul unui viraj. S-a părbușit lângă Bruxelles, iar 18 dintre victime erau componenți ai lotului american de patinaj artistic care se îndreptau spre Praga, pentru a participa la Campionatul Mondial.
  • 13 octombrie 1972, data în care avionul echipei de rugby Old Christians Montevideo (Uruguay) a căzut în Anzi, la o altitudine de 3.600 de metri. Aeronava Fairchild FH-227 aparținea forțelor aeriene uruguayene și transporta echipa pentru un meci în Chile. Pe lângă componenți și staff se aflau rude și prieteni În total 45 de pasageri, 12 și-au pierdut viața în urma impactului, 17 din cauza rănilor. Temperatura era foarte scăzută, iar din lipsă de alimente, cei care au supraviețut prăbușirii au fost obligați de situație să se hrănească din trupurile colegilor decedați. După mai bine de două luni, pe 22 decembrie, cei 19 supraviețuitori au fost salvați. 
  • 17 jucători ai echipei de fotbal Pahtakor Tașkent (Uzbekistan) au pierit în urma unei coliziuni aeriene, între două avioane Tupolev 134 AK ale companiei sovietice Aeroflot. S-au înregistrat 178 de victime. Cursa era Donețk – Minsk. Tragicul episod a avut loc pe 11 august 1979.
  • La data de 27 aprilie 1993, 18 componenți ai naționalei de fotbal a Zambiei au pierit, în încercarea de a ajunge în Senegal pentru partida din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 1994. Se aflau într-un avion militar, iar acesta avea probleme la motor. Au zburat în continuare, iar după a doua escală motorul care avea probleme a luat foc. Neșansa a fost ca unul dintre piloții aeronavei să oprească propulsorul care funcționa corect și astfel avionul a căzut la 500 de metri în larg. Și-au pierdut viața 30 de pasageri (membri ai echipajului + 18 fotbaliști).
  • În toamna anului 2011, eroarea pilotului aeronavei Iakovlev-Iak 42 a dus la prăbușirea acesteia pe aeroportul Tunocina din Iaroslavl, în Rusia. Plecase din Moscova și ar fi trebuit să ajungă la Minsk (Belarus), cu echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl, pentru a susține primul ei meci din sezonul 2011/2012. Aeronava a lovit un far, din cauza faptului că nu a putut lua altitudinea optimă, iar impactul cu solul a avut loc la 2,5 kilometri de aeroport. S-au înregistrat 43 de victime. Două dintre acesta au pierit la câteva zile după tragedie.

Tag-uri:
Squadrei Azzurra, Marcel Cerdan, New York, Lockheed Constellation, Air France, Edith Piaf, Statele Unite, Jake La, Manchester United, Steaua Roșie, Cupa Campionilor, Brittish Airways, Portarul Harry, Bobby Charlton, Dennis Viollet, Campionatul Mondial, Old Christians, Aeronava Fairchild, Pahtakor Tașkent, Campionatului Mondial, Lokomotiv Iaroslavl

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazuri de TRAGEDII AVIATICE care au ÎNDOLIAT lumea sportului.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/grande-torino-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/grande-torino-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFotbal extern
Autor: Alexandru Toader | marţi, 29 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 18 Vizualizari <!-- --> Grande Torino Tragedia din această dimineață, din Columbia,...

Preluat de la EVZ