loading…

Președintele demisionar al Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a recunoscut în fața procurorilor DNA că a primit un apartament și un autoturism, însă invocă relația de prietenie cu Irina Socol și spune că bunurile primite au fost ‘un cadou, nu o condiționare’, se arată în motivarea instanței care a decis definitiv arestarea preventivă a lui Pătru.

(Avocatul Anei Maria Pătru – n.r.) solicită a se aprecia în sens pozitiv poziția inculpatei de a recunoaște aceste fapte. Încă de la prima declarație dată în 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut că a primit acel apartament și acel autoturism. Poziția acesteia a fost constantă de a colabora și a recunoaște faptele așa cum s-au întâmplat în realitate‘, se arată în motivarea arestării preventive, redactată de Curtea de Apel Ploiești care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele Anei Maia Pătru de către instanța de fond, Tribunalul Prahova, potrivit digi24.ro

Conform aceleiași surse, Ana Maria Pătru a invocat, în apărarea sa, faptul că „era tânără, avea 27 de ani, era singură în București , nu avea o locuință și a legat o strânsă relație de prietenie” cu Irina Socol, care a dat declarații împotriva sa și despre care avocatul spune că „a abordat-o, întrebând-o dacă nu dorește acest apartament”.

Totodată, Ana Maria Pătru a recunoscut și circuitul financiar prin care acel apartament a ajuns în proprietatea firrmei administrate de către soțul său.

Ana Maria Pătru susține, totodată, că nu a condiționat oferirea acelui apartament de câștigarea sau derularea vreunui contract, întrucât în calitate de vicepreședinte al AEP nici nu avea atribuții care să poată influența derularea contractelor.

Avocații lui Pătru susțin, de asemenea, că în schimbul bunului primit „nu s-a cerut nimic la schimb, și nici măcar Parchetul nu a depus vreo probă care să arate în ce consta acel ajutor sau vreo altă intervenție”.

În privința autoturismului despre care procurorii susțin că ar fi fost primit de către Ana Maria Pătru în schimbul traficului de influență, avocații acesteia susțin că între Pătru și Irina Socol există o relație de prietenie, lăsând să se înțeleagă că acest autoturism ar fi fost făcut cadou.

Referitor la autoturism, din actele de vânzare-cumpărare ale mașinii se poate observa că acesta a fost oferit în preajma zilei de naștere a inculpatei. Acesta a fost contextul în care a primit autoturismul, faptul că proprietarul inițial al mașinii este o altă persoană decât …, a fost explicat și rezultă din declarațiile date de inculpată, de … . Era o persoană publică era căsătorită, a vrut să înlăture orice suspiciune cu privire la proveniența acestui bun. Nu există niciun dubiu cu privire la relația lor. Soțul doamnei … locuia în … iar relațiile dintre ei erau iremediabil vătămate, singurul argument pentru care au înțeles să rămână împreună a fost acela că au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emoțional dacă ar fi intervenit divorțul‘, precizează motivarea Curții de Apel Ploiești.

În replică, reprezentantul DNA a arătat în fața instanței că susținerile acesteia sunt nefondate întrucât Pătru a primit apartamentul la a doua întâlnire cu Socol, „fiind astfel exclusă o relație de prietenie la acel moment” și că șefa de la AEP locuia în apartamentul mamei sale, așa cum ea însăși a declarat.

DNA mai arată că apărarea Anei Maria Pătru conform căreia mașina este un cadou este contrazisă de către martori, dart și de alte probe.

Mandatul de arestare preventivă emis pe numele președintelui demisionar al AEP în 16 noiembrie este valabil până pe data de 15 decembrie.

Conform motivării Tribunalului Prahova, care în 16 noiembrie a decis arestarea preventivă a Anei Maria Pătru, în anul 2008, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte al AEP, ea ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui apartament, în schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiți un an mai târziu.

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Pătru a cerut tot reprezentanților Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizează în încheierea de ședință a Tribunalului Prahova.

‘În schimb, Pătru a promis că va susține derularea în bune condiții a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 și a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral încheiate de asocierea SC S. R. SA – în calitate de lider și SC A. S. SRL cu A.E.P., precum și că va susține SC S. R. SA pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat‘, motivează judecătorii.

Este vorba, conform unor surse apropiate anchetei, de un contract în valoare de peste 11 milioane de lei câștigat de SIVECO România.

De altfel, fostul șef al companiei Siveco România, Irina Socol, este cercetată pentru cumpărare de influență în dosarul fostului președinte al AEP, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/ana-maria-patru-si-a-recunoscut-faptele-din-dosarul-de-coruptie-32668.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/ana-maria-patru-si-a-recunoscut-faptele-din-dosarul-de-coruptie-32668-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv