Autor:
Andrei Vişan
|
luni, 28 noiembrie 2016 | 2 Comentarii
| 351 Vizualizari

<!–

–>

The Guardian a scris despre copiii străzii din Bucureşti

După ce ziarele de scandal britanice, Sky News şi The Sun, au fabricat anul acesta reportaje false în România despre traficul de armament, respectiv exploatarea copiilor la fabricarea ouălor Kinder, The Guardian a publicat joi un articol despre copiii străzii.

Autorul reportajului, Rory Truell, trage concluzia că la peste 25 de ani de la sfârşitul regimului Ceauşescu, însă copiii încă mai fug din orfelinate pentru a trăi fără adăpost. Acum lucrătorii sociali îi ajută să obţină acces la servicii medicale, educaţie şi cetăţenie.

Iată întregul articol apărut în The Guardian:

Alina, care are şapte ani, examinează un dicţionar cu poze împreună cu profesorul ei voluntar într-un centru de zi pentru copiii străzii din Bucureşti. Hainele ei sunt curate şi părul i-a fost pieptănat frumos în acea dimineaţă. Însă nu aşa ajunsese la centru. Era plină de spume de lac şi adeziv la gură.

Alina doarme într-o gară. Îşi găseşte ascunzişuri în umbre, departe de prădători, de persoane care comit abuzuri şi de ploaia de iarnă. Un număr estimat la 1.000 de copii trăiesc pe străzile oraşului – deşi lucrătorii sociali îmi spun că numărul real ar putea fi dublu. Copiii se adăpostesc în clădiri publice sau în labirintul de tuneluri îngropat sub capitala României.

Un lucrător social de la centrul de zi explică faptul că mai toţi copiii au fugit de la orfelinate, deşi unii dintre ei sunt născuţi pe stradă. Este şi cazul Alinei. Mama ei a acceptat iniţial îngrijirea statului, dar când Alina a făcut doi ani mama a fost obligată s-o lase singură la orfelinat, unica alternativă fiind să trăiască amândouă pe stradă. Mama a ajuns în stradă şi la scurt timp după aceea a murit în urma abuzului de substanţe.
La centrul de zi Alina are un voluntar care o învaţă să citească. Ea învaţă de asemenea să devină un clovn. Să dea spectacole sau să jongleze pe stradă este pentru ea o modalitate sigură şi legitimă de a câştiga bani. „Clovnii sunt magicieni”, spune lucrătorul social. „Ei pot să facă să se întâmple tot felul de lucruri – iar când copiii îşi pun costumul nu se mai văd ca nişte sub-oameni murdari. Îi permite minţii lor să se privească într-un nou mod, pozitiv.” Acest lucru este esenţial într-o cultură în care e normal pentru copiii fără adăpost să inhaleze vopsea industrială din pungi de plastic.

Copiii străzii sunt o moştenire a dictaturii lui Ceauşescu. În anii ’60, un decret care interzicea avortul şi contracepţia şi încuraja familiile numeroase a dus la o explozie de bebeluşi. Abandonul şi neglijarea au devenit atunci practici obişnuite, iar abuzarea acestor copii în orfelinate, un lucru banal. Ei fugeau adesea din orfelinate, preferând nesiguranţa vieţii pe stradă. Acei copii au ajuns să facă la rândul lor copii, iar acum, trei sau patru generaţii mai târziu, ei trăiesc pe străzi nişte vieţi scurte, vulnerabile, dureroase.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
copiii străzii, bucuresti, romania, ceausescu, the guardian, sky news, the sun, armament, kinder

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului The GUARDIAN a venit la Bucureşti pentru COPIII STRĂZII.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/20_aurolaci6_RZV-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/20_aurolaci6_RZV-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Andrei Vişan | luni, 28 noiembrie 2016 | 2 Comentarii | 351 Vizualizari <!-- --> The Guardian a scris despre copiii străzii din...

Preluat de la EVZ