loading…

Informațiile greșite potrivit cărora țara noastră se învecinează cu Iugoslavia sau că România face eforturi să devină membră a UE sunt binecunoscute și vor deveni istorie!

Norocoșii care vor avea manuale noi, cu informații adecvate, sunt elevii din clasa a IV-a! La gimnaziu vor studia pe manuale adaptate noii programe. Generația lor va fi prima care va testa și noile manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, potrivit digi24.ro

Școala își obligă elevii să învețe din manuale pline de greșeli, vechi de aproape 20 de ani. De exemplu, în unele cărți, România se învecinează la sud-vest cu… Iugoslavia. Editurile recunosc că manualele nu mai corespund nevoilor pe care le au elevii de astăzi.

Acele manuale au fost obiecte ale licitațiilor din 1995 – 1998. Este firesc ca ele să fie cu toate depășite fizic, moral, să nu mai îndeplinească așteptările acestui moment“, spune Anca Munteanu, redactor coordonator la o editură.

E un soi de bovarism școlar care se manifestă în momentul de față, în tot ceea ce înseamnă sistemul educațional din România“, spune Robert Florea, psihopedagog CMBRAE.

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă și sustine că 80% dintre școlari sunt nemulțumiți de materiile predate. Chiar dacă sunt încă în lumea jocurilor și-a jucăriilor, copiii de clasa a II-a, de exemplu, sunt obligați să învețe… multipli și submultipli.

Părinții acuză că este o programă încărcată, care epuizează fizic. Copiii vin pur și simplu dărâmați fizic acasă. Nu există o interacțiune. Copiii își doresc o interacțiune mai mare între profesori și ei. Nu-și doresc decât să nu fie folosiți pe post de memorator“, explică Iulian Costache, președintele Federației Părinților din Învățământul Preuniversitar din România.

Rețeta educațională pe care statul român o aplică în școli se regăsește în statistici alarmante pentru România. Conform ultimei analize Eurostat, ponderea elevilor care au abandonat școala în ultimii trei ani, a crescut constant: 17,3% în anul 2013, 18,1% în anul 2014 și 19,1% în anul 2015.

Din păcate, trăim într-o lume profund incorectă pentru elevi, din punctul ăsta de vedere. Ar trebui ca ministerul să fie primul care își pune această problemă. Și care nu lasă 20 de ani manualele să rămână pe piață“, spune Anca Munteanu.

Copiii se duc la școală și se întorc nefericiți. Deci este clar că trebuie să umblăm la programă, trebuie adaptată cerințelor actuale“, arată Iulian Costache.

Criticat din toate părțile, Ministerul Educației promite schimbarea învățământului actual. După ce a avizat manuale noi pentru clasele I, a II-a și a III-a în luna decembrie, se pregătește să încheie distribuirea manualelor noi pentru clasa a patra.

La începutul anului, a avut loc licitația pentru manualele de clasa a IV-a. În această toamnă ele încep să fie pe băncile elevilor, unele urmând ca abia în cursul acestei săptămâni să fie comandate de către dascăli și le vor primi elevii la începutul lunii decembrie. Înainte de a pleca în vacanță“, a precizat Anca Munteanu.

Nou plan de învățământ pentru clasele gimnaziale

Concomitent cu finalizarea noilor manuale pentru ciclul primar, Institutul de Științe ale Educației anunță un nou plan de învățământ pentru elevii claselor gimnaziale.

Vorbim despre o abordare centrată pe competențe ale elevului. În principiu, ne dorim un elev care să știe să comunice, un elev care știe să învețe, un elev care își asumă anumite responsabilități în școală, în comunitate, în familie”, explică Magdalena Balica, director-adjunct la Institutul de Științe ale Educației.

Manualul perfect este acel manual care îl face pe elev să vină cu plăcere la școală. Manualul perfect trebuie să fie adaptat zilelor noastre, un manual care să ajute elevul să interacționeze cu profesorul mai mult și nu folosit pe post de memorator”, subliniază Iulian Costache.

Manualele claselor gimnaziale vor intra în sistemul educațional în etape. Primii care vor studia materiile noii metodologii vor fi elevii care intra în 2017 în clasa a V-a. Ulterior, an după an, tot ei vor fi primii care vor învăța după manuale noi în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a.

Noile programe școlare vor arăta cu totul diferit față de cele elaborate acum 17 ani”, potrivit Magdalenei Balica.

Manualele din învățământul românesc continuă să bulverseze, deocamdată, elevi, părinți și dascăli, deopotrivă. Școlarul clasei I învață, de exemplu, că orice număr adunat cu 84 are ca sumă finală… 45. Iar elevul care se pregătește să meargă la liceu, află din manualul de geografie că România nu este țară membră a Uniunii Europene.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/se-schimba-in-sfarsit-manualele-cine-vor-fi-primii-beneficiari-32502.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/se-schimba-in-sfarsit-manualele-cine-vor-fi-primii-beneficiari-32502-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv