Autor:
Simona Stupar
|
duminică, 27 noiembrie 2016 | 1 Comentarii
| 241 Vizualizari

<!–

–>

Harta centralelor nucleare din Elveția (sursa: BBC)

Alegătorii elvețieni votează azi într-un referendum pentru a decide dacă vor grăbi sau nu procesul de renunțare la energia nucleară.

UPDATE ora 18.00

Potrivit BBC, un exit-poll, realizat de televiziunea publică SRF, arată că elvețienii au votat împotriva inițiativei de închidere treptată a centralelor nucelare, cu 55% față de 45%.  

Inițiativa legislativă

Dacă alegătorii votează „da”, trei din cele cinci reactoare se vor închide anul viitor, iar celelalte până în 2029.

Cele cinci centrale nucleare generează în prezent 40% din electricitatea Elveției.

Sondajele de opinie arată un scor strâns, între „da” și „nu” pe această problemă, susținută de activiștii de protecție a mediului.

Verzii din Elveția și social-democrații au făcut presiuni pentru ca acest vot să aibă loc, după dezastrul de la Fukushima, Japonia, din 2011, susținând că centralele elvețiene sunt vechi și nesigure, scrie BBC.

După incidentul din Japonica, autoritățile elevețiene au anunțat planul de a renunța, treptat, la energia nucleară, dar nu au specificat o dată.

Guvernul și reprezentanții industriei susțin că ar fi o problemă majoră renunțarea bruscă la energia nucleară, pentru că producția de electricitate s-ar baza pe centralele cu cărbuni, nu pe cele cu energie reutilizabilă, și ar putea apărea pene de curent.

Propunerea Partidului Verzilor, pe care trebuie s-o valideze alegătorii, se referă la închiderea centralelor nucleare după maximum 45 de ani de operare, cu interdicția de a se construi altele noi.

Asta ar însemna ca trei din cinci să fie închise în 2017, a patra în 2024, iar ultima în 2029. Elveția este o țară populată dens, niciuna din cele cinci centrale nefiind la o distanță mai mare de 70 de km de centrele urbane, iar guvernul prescrie tablete de iod comunităților apropiate, pentru a fi luate în caz de scurgeri radioactive.

Din cauza îngrijorărilor populației, nicio centrală nucleară nu a mai fost construită în Elveția din 1984 încoace.

Tag-uri:
nucleare, centrale nucleare, energie nucleara, referendum, elvetia

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referendum pentru centralele nucleare. S-ar putea renunța la ele până în 2029.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/harta-centrale-nucleare-elvetia-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/harta-centrale-nucleare-elvetia-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Simona Stupar | duminică, 27 noiembrie 2016 | 1 Comentarii | 241 Vizualizari <!-- --> Harta centralelor nucleare din Elveția (sursa: BBC) Alegătorii...

Preluat de la EVZ