Autor:
Ileana Ilie
|
duminică, 27 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 180 Vizualizari

<!–

–>

Cozmin Gușă

Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, analistul politic Cozmin Gușă spune că Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și USR, dar nu reușește să satisfacă niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand.

Gușă crede că frauda la alegerile parlamentare va fi majoră și că va fi în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin.

Evenimentul zilei: Liderii politici au tolba plină de promisiuni electorale. Și dacă i-am crede pe cuvant, ar trebui ca de la anul să curgă lapte și miere în România. Până acum, vorbe multe și fapte puține. Încă se mai câștigă alegerile cu vorbe frumoase?

Cozmin Gușă: Da, românii cred în vorbe. Americanii cred în vorbe, rușii cred în vorbe . Oamenii, în general, cred în vorbe. În această epocă a postmodernismului e mult mai importantă forma decât conținutul… de unde și tentația de a crede în vorbe și chiar plăcerea de a te autoconvinge de anumite lucruri. Vedem dezastrul electoral – eu așa îl consider – din America, vedem lipsa de consistență în opțiuni la nivel de România. Pericolul pe care nu-l percep cei care votează din entuziasm este faptul că, în urma votului lor, anumiți oameni capătă pix, decizie și nu mai dau socoteală absolut deloc și rezolvă tot la nivel de imagine, subjugând presa.

-Cum vi se pare clasa politică din România?

-Dacă ne uităm la oferta politică ne dăm seama că suntem într-un colaps total. Stăm prost astăzi. Spre deosebire de alte alegeri nu avem vectori consolidați din punct de vedere profesional și nici politic. Spre exemplu, dacă la PSD avem vectori consolidați politic de la Liviu Dragnea în jos, structura în sine, ei nu sunt consolidați profesional. Mă uitam la o dezbatere de-a lor, din acum câteva zile, și comparam masa de prezidiu și felul în care s-au educat profesional cei care stăteau acolo cu masa de prezidiu din urmă cu 15-16 ani, când eram eu secretar general al PSD. Atunci, lângă mine erau Adrian Năstase, Ioan Rus, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pașcu, Florin Georgescu, Nicolae Văcăroiu, Mihai Tănăsescu, chiar și Viorel Hrebenciuc. La nivel de expertiză, dacă este să comparăm ce putea să ofere PSD-ul atunci și ce oferă astăzi ne îngrozim, iar oferta este direct proporțională cu involuția României. Dar și mai tare te poți enerva când te uiți la partea cealaltă, la liberali, și îți dai seama că, în afară de un Florin Câțu, foarte timid, și care nu are știința să-și impună părerea, n-ai cu cine.

-Altfel spus, oferta politică nu este dublată de prestigiu profesional…

-Cu de-alte Teodorovici și alții de pe la PSD, cu lipsa de oferă a PNL-ului  și cu alți scandalagii, gen Lucian Isar, care din spate incearcă să împingă treburile într-o direcție favorabilă familiei sale, ne dăm seama că suntem într-un colaps total. 

-Nu doar social-democraţii şi liberalii îşi dispută viitoarea guvernare… celelalte partide, mai noi sau mai vechi, nu au niciun cuvânt de spus?

-Cei de la ALDE, care apără doar corupția, neinsistând pe partea profesională, ar avea câțiva oameni care se mai pricep pe-acolo, dar ei își apără doar imaginea lor. Și uite așa ajungem la PMP, unde vorbește doar Traian Băsescu, și s-a terminat lista. Pentru că la UDMR există spaima pragului electoral și toți se mobilizează cu mesaje mincinoase, doar ca să le mai spună încă o dată ungurilor cât de tare sunt în pericol cu pierderea identității lor și așa mai departe. În partea cealaltă sunt românii verzi, care nu au soluții de guvernare sau de administrare, fie că se numesc  PRU, PRM sau Alinața Națională. Ei ar fi putut să devină o găselniță de campanie doar dacă ar fi avut înțelepciunea să-și unească eforturile sub o umbreră politică bine finanțată – și mă gândesc la PRU, unde e Sebastian  Ghiță și poate să finanțeze -, și să încerce trecerea pragului în felul acesta, cu un scor, dacă s-ar fi unit, între 8-10%. Așa, o să-și împartă sărăcia, nevoile și neamul cu scoruri până în pragul electoral. Și nu reprezintă nici un contrabalans la UDMR, adică o mișcare naționalistă de sens invers. Pentru că și mișcarea UDMR este tot o mișcare naționalistă, dar care fructifică spaimele maghiarilor că ar putea să fie asimilați total.

-USR intră în Parlament?

-Din două motive, unul de formă și altul de fond, USR-ul s-ar putea să fie doar un foc de paie. Motivul de formă este lipsa liderilor: Nicușor Dan nu are nici alură, nici conținut de lider politic. Ca să nu mai vorbesc deapre Clotilde Armand, care nu are decât formă, dar o formă care nu poate să inspire un electorat destul de pretențios. Electoratul  nehotărât este pretențios, că de aia nu merge la vot și șansa USR-ului era să se adreseze lui. Doamna Armand este mult sub radarul acestui electorat. Și alți lideri nu au. Nu au lideri, deci nu au locomotivă electorală. Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și  USR, dar nu reușește să satisfacă pe niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand. 

-Și motivul de fond?

-Gâlceava cu adevărata fondatoare a mișcării USB. Cea mai mare greșeală a celor din USR  este faptul că nu înțeleg în ce fel au reușit să o jignească pe Alina Mungiu Pippidi, care nu le mai oferă într-un mod explicit sprijinul în această campanie. Pe lângă capitalul ei de încredere, pe lângă rețeaua ei văzută și nevăzută din toate zonele urbane mari ale României, Alina Mungiu are coerența unui politolog de prestigiu european și reușea să mobilizeze mult din zona de vectori nehotărâți.  Cearta aceasta o să gripeze mult motorul de consolidare electorală al USR-ului și îi văd, în cel mai bun caz , trecând la limită pragul electoral. Le va fi greu și pentru că nu au reprezentanți în secțiile de votare. Acesta este handicapul oricărui partid nou…

”Toate alegerile au fost fraudate”

-O noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. Vor mai putea fi fraudate alegerile?

-Cu toate camerele de luat vederi, cu toate măsurile care se vor lua, frauda va fi majoră și va fi o fraudă în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, dar cu reprezentanți peste tot, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin. Toate alegerile au fost fraudate mai mult sau mai puțin. Fraudarea lor va fi mai spectaculoasă anul acesta pentru că avem mai multe formațiuni politice decât oricând, care se zbat la acel prag electoral de 5%.

-PMP are șanse să treacă de pragul electoral?

Doar dacă pot să inventeze ceva. Altfel le va fi foarte dificil… simpla prezență a lui Traian Băsescu, pe canalele de televiziune, unde deja publicul are o opinie consolidată politic, nu le asigură oameni noi. Fac o mare greșeală și au consultanți foarte proști. Toate aceste partide noi se înghesuie pe zona de internet, care e o zonă foarte puțin activă din punct de vedere electoral, mai ales în lipsa eroilor. În loc să caute militanți care au posibilitatea să meargă să discute, să convingă sau să-și extindă aria de emisie la televiziunile generaliste, la radiourile care vorbesc despre muzică și lifestyle. Ar putea să încerce să se ducă spre publicul și audiența de acolo.

-Cum vi se pare Liviu Dragnea? Este un lider bun?

-Eu îl vâd într-o perioadă mai responsabilă a vieții lui. Îl cunosc din 2001 și l-am văzut și în fazele lui de fecior politic. Chiar eu i-am semnat carnetul de partid în iunie 2001, venea de la PD. Este un om cu necazuri în spate, cu o condamnare cu suspendare, cu o perspectivă de o nouă condamnare cu suspendare într-un alt dosar și joacă o carte de totul sau nimic. Despre Liviu Dragnea o să pot să spun mai multe în momentul în care o să văd care va fi decizia sa, pentru că va fi a sa, legată de viitorul prim-ministru.

-De ce nu dezvăluie Dragnea pe cine va propune pentru postul de prim-ministru? Scuza atacului la candidatul lor în campanie nu e plauzibilă. Nu e PSD-ul în stare să ne dea  un nume neatacabil? Atât de rău stau ca partid?

-Electoratul lor nu merge până acolo. Nu vine cu a doua întrebare. Pentru un electorat mai educat, practic nu contează această scuză, dar pentru ținta PSD este în regulă… și beneficiind și de relațiile foarte bune în mai mult de 75% din mass-media din România, ei pot să păstreze această imagine respectabilă că nu și-ar propune un prim-ministru. Explicația reală este cu totul alta și ține aici de problemele de dosar pe care le-ar avea anumiți candidați. În al doilea rând ține de negocierea unor lucruri cu caracter personal  la nivel de Liviu Dragnea, sau la nivel instituțional, de structură politică a PSD-ului, pe linia celui care va decide, respectiv președintele Iohannis… asta face parte din mizeria politicului și există și în altă parte. Și în al treilea rând, Liviu Dragnea, în analizele sale, nu zic că sunt bune sau rele, crede că în acest fel poate să țină în șah tot partidul și să asigure o sinergie ale unor aripi, care sunt în număr de trei în PSD acum. Există aripa lui Liviu Dragnea și a fidelilor săi, care este majoritară, cea a baronilor nemulțumiți de Dragnea, dar nedoritori de Victor Ponta, și care este bine consolidată și ea, și există aripa mai mică, mai redusă ca proporție, a fidelilor lui Victor Ponta. Și atunci Dragnea, cu nepropunerea niciunui nume, încearcă să-i țină pe toți într-un anumit șah perpetuu și să-i mobilizeze în campania asta. A reușit bine până acum.

”Tăriceanu ar pune în umbră PSD”

-Călin Popescu Tăriceanu se propune premier pentru că are “ocazia și curajul”. Co-preşedintele ALDE poate fi și propunerea PSD-ului?

-Nu cred. Nu numai din cauza problemelor cu legea pe care le are Tăriceanu și care se vor înmulți, după știința mea, ci și din pricina faptului că ar pune în umbră totală PSD-ul, datorită notorietății lui. Dacă se pune problema unui prim-ministru din partea ALDE, ca și condiție a partidului de a participa la guvernare, asta va fi la nivelul unui tehnocrat respectabil din ALDE, care să nu pună problemele despre care vorbeam mai devreme. Și chiar nu duce lipsă ALDE de oameni care să poată să fie propuși.

”Cioloș uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită”

-Dacian Cioloș este validat drept candidat pentru premier de PNL. Deși nu candidează, se comportă ca și cum e în campanie. Cum vine asta?

-E și simplu și complicat. Sub o aparență a simplității, a modestiei sau a corectitudinii, ascunde lucruri îmbârligate și se poate ghici în spatele acestei imagini o anumită serie de contorsiuni profesionale sau personale pe care el le suferă ca om, ca individ, ca profesionist. Mi-e greu să-l clasez undeva. Uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită, cum ar fi mersul în vizită oficială cu o cursă de linie, la clasa Economic, care este o exagerare inutilă pentru un prim-ministru de talia unei țări ca România. Sau vizita oficială în China, la bordul Turkish Airlines,  de nu mai știau chinezii ce țară e România, fosta lor parteneră puternică din Europa. Sau apariția în gecuțe de-astea de fâș, care se găsesc la orice colț de stradă, ca să sugereze modestia, în condițiile în care el nu este un om sărac, ci un om care a câștigat foarte mult timp, foarte mulți bani. Aceste falseturi pe care le văd la nivelul lui Dacian Cioloș, mie, ca observator, și ca mine or fi mulți, îmi sugerează o anumită nesinceritate a demersului. Asta pe lângă timiditatea de a-și asuma un parcurs politic pe care el îl arată. Ambele  – falseturile și timiditatea – vin în dezavantajul  său de a fi nominalizat pentru că și jocul internațional s-a complicat. Jocul lui Cioloș era bun atâta timp cât era posibil ca prim-ministrul să fie sugerat din alte cancelarii.

-Dacă Cioloș nu e bun, ce fel de premier credeți că ar dori Klaus Iohannis, dar și participanții la jocurile de putere la vârf?

-Ultimele evenimente internaționale, de la alegerile din SUA și dispariția establishmentul democrat din zona de putere, până la pericolul în care se află România într-un univers concentrationar de sorginte rusească , îl face atât pe Klaus Iohannis, cât pe participanții la jocurile de putere la vârf, să se gândească la un prim-ministru solid, energic , și nu la un prim- ministru timid, care, așa, plutind pe o frunză pe apă, să ajungă la guvernare și să nu poată să exercite autoritate politică. Dacian Cioloș, în acest joc pe care îl face, sugerează un lucru de care i-ar fi frică și lui Klaus Iohannis, și altora: lipsa de autoritate politică asupra structurilor perfecte, imperfecte și crocodililor sau balaurilor care sunt acolo. În momentulul în care ajungi într-o astfel de poziție trebuie să sugerezi și autoritatea necesară, pentru ca cei care vor să te conteste să se gândeacă de trei sau patru ori până să facă asta, în așa fel încât jocul administrativ să aibă o anumită fluență. Jocul internațional în care România este angrenată și ultimele poziții ale lui Iohannis au fost clare – este un joc de consolidare a autorității naționale în fața partenerilor  străini.

România este la fel de securistă”

-A rămas România un stat securist?

-Lumea a devenit o lume securistă. Dacă ne uităm că alegerile din SUA au fost influențate decisiv de atitudinea unui securist, adică a directorul FBI, că Rusia e condusă de un securist, e evident că lumea a ajuns mai puțin democratică. România este la fel de securistă, cum este toată lumea astăzi. Lucru care nu e de natură să liniștească populația, care s-ar simți mai comod în democrație. Dar la fel cum și-au asumat dictatura, românii trebuie să-și asume și această lume te tip securist în care trăim.

-Se pot face în România afaceri fără șpagă, fără trafic de influență, fără complicitatea mediului de afaceri cu politicieni coruptibili?

-Foarte greu… instinctul baronilor, care în continuare populează infrastructura politică, este de a-și promova doar apropiații, în speranța că pot să acumuleze în continuare capital negru sau capital alb, care să-i ajute fie să traverseze anii grei de pușcărie, fie să reușească să mituiască structurile din justiție pentru  ca să nu ajungă la pușcărie. În felul acesta foarte puține afaceri românești vor reuși să prospere, mai ales la nivelul  mic și mijlociu. Și mai este și această dictatură a multinaționalelor în România  asupra structurilor de stat care îi descurajează pe cei mici și mijlocii. Capitalul românesc nu este protejat astăzi, dar se întâmplă și din cauza lipsei de maturitate a capitaliștilor români care au crezut că sub umbrela banilor personali  vor reuși să se impună fiecare, pe rând, ca lider maxim al domeniului , și să-i conducă pe restul. Fie că s-au numit Patriciu, Voiculescu, Vântu, Țiriac sau în alt fel, ei  n-au avut altă ambiție decât să-i asuprească pe ceilalți, și nu  să colaboreze împreună pentru ca să consolideze capitalul lor personal sau al familiilor lor și o dadă cu asta capitalul românesc. Primim ceea ce merităm. Din cauza egoismului și a lipsei de maturitate a celor care au dominat capitalismul românesc am ajuns aici. Era evident că se va întâmpla așa … pentru că marea lor majoritate sunt oameni proveniți din fosta securitate, foști ofițeri acoperiți în cazul unora, informatori, în cazul altora, ceea ce este și mai rău, care au venit cu acesta sistem al discatului asupra celorlalți. Cum să fie ei democrați, să accepte și să împartă piața cu alții… ei au vrut tot. Și această lăcomie ne-a adus pe noi, ca și capital românesc, în acest stadiu foarte jos ,și pe ei, ca personalități, pe acolo pe unde sunt. Neînsemând că nu au avut merite. Au avut, dar nu au fost suficient de deștepți, au fost foarte egoiști, lacomi și uite ce s-a întâmplat.

”În acest ospiciu în care trăim nu se poate întâmpla nimic bun”

-De aproape 27 de ani tot așteptăm o schimbare? Suntem capabili să  facem această schimbare?

-Astăzi ,nu.  La nivelul celor mai importanți lideri – de la cei din fruntea partidelor până la cei care conduc instituțiile de stat – nu domină altceva decât instinctul de conservare a propriei securități, siguranțe personale… și asta îi face incapabili de proiecte de anvergură. Nu consolidarea, construcția  sau solidariatea îi definește, ci această frică de soarta personală. În acest ospiciu în care trăim nu se poate întâmpla nimic bun. Se pot face niște pași. Dar nu repede și nu foarte simplu.

-Vă mai tentează politica?

-Nu, că nu am cu cine. În 2008, când mi-a fost evident că nu am cu cine, am și ieșit din politic. Iar situația s-a înrăutățit de-atunci și nu dă semne să se îmbunătățească.

-Ați făcut politică și faceți afaceri în România, care e cea mai tristă concluzie la care ați ajuns în legătură cu această țară?

-Mi-a lăsat un gust amar această atitudine cvasigenerală a multora de a se lăsa umiliți foarte ușor, de a nu fi solidari, de a fugi mereu de la locul faptei. România este o țară caracterizată foarte bine de proverbul „capul plecat, sabia nu-l taie”.

-Miniștrii de ieri, liderii politici de ieri sunt condamnații de azi… cum se cheamă toate acestea? Politică?

-Da, și asta e politică,dacă o fac fără cap. Nu am văzut încă vreun condamnat care să fi fost ajuns în această poziție pe nedrept. Am văzut oameni la care pedapsa a fost exagerată, sau oameni la care pe baza faptelor pedepsele au fost inegale, dar chiar pe degeaba n-am văzut e nimeni la pușcărie în România. Nu pot să nominalizez vreun caz că cineva din zona puterii face pușcărie în Româna nevinovat. La pedepse putem discuta… în cazul europarlamentarului Adrian Severin pedeapsa mi se pare exagerată, în condițiile în care Parlamentul European este o cloacă în care toți practică același joc al mitei și al reprezentării intereselor personale sau al companiilor multinaționale. Este un exces în ceea ce-l privește pe Severin, un om, care comparat cu alții din zona piterii, a fost și mai inteligent și mai puțin dedat șpăgilor și prostiilor.

-Care sunt păcatele României după 27 de ani?

-Nu sunt mai mari decât păcatele lumii. Lumea este într-o involuție, România este într-o involuție… accentuată. Păcatul României este că nu știe să folosească  frâna. Românii folosesc accelerația și când merg la vale.

-Încotro se îndreaptă presa?

 -Decăderea presei este urmarea unei lipse de înțelepciune a vectorilor din domeniu. Foarte mulți ”cocoși”, care au crezut că nu trebuie să colaboreze, nu trebuie să-și pună împreună energiile pentru consolidarea pieței media, au sfârșit care încotro, unii prin pușcării, alții condamnați, alții încercând să alerge după bugete care nu mai sunt și care nu mai pot să fie determinate precis. Și de aici și nesiguranța instituțiilor media. Stăm rău astăzi. Nu mai avem Club Român de Presă, nu mai avem dezbatere  între cei care scriu, avem parte doar de înjurături reciproce, atunci când unul are o altă părere. Iar rezultatul direct și cel mai nociv este cel al bulversării mentalului colectiv pentru că presa – televiziunea, ziarele, internetul  – are un rol bine stabilit. E un fel de  Ministerul Educației pentru adulți, care nu prea au timp să citească, dar se uită la televizor, pe site-urile de știri și analizează. Mass-media nu mai are acum un rol educativ, ci de insterizare. O persoană care dorește să se informeze de la televizor sfârșește prin a deveni isterică în atitudine și superficială în gândire. Revenirea presei  -piața ideilor să fie mai bogată, redacțiile să fie mai consolidate cu profesioniști – va fi primul semn că o societate, o națiune, o regiune se face bine.

-Nu credeți că sunt prea multe televiziuni de știri în România?

-S-au înmulțit ca ciupercile din pricina interesului patronilor. Există cel puțin un trust de presă care eminamente exprimă strategia politică a patronului și există alt trust de presă, mult mai bine finanțat, care dorește să influențeze  structurile de stat, apropo de strategia economică a patronului și de piețele pe care dorește să le câștige.

-Avem cod roşu de insolvenţe în presă. Ce cale de ieșire vedeți?

-Trebuie o anumită forță instituțională care să se contrapună tendințelor dictatoriale ale celor care apucă la putere. Pentru că  aceștia au două faze: cea de lingușire, până când  ajung la putere, și apoi faza de ignorare, dacă nu chiar mai rău, după ce ajung la putere. Noi trebuie să gândim instituțional un mecanism prin care, din interiorul puterii, să reușim să punem problema în așa fel încât să nu reprezentăm interesul  politicianului care vrea o imagine mai bună sau nu mai vrea o imagine proastă, ci pe cel al mentalului colectiv, al unor oameni care să gândească și să analizeze în funcție de ceea ce citesc în presă. Presa nu trebuie să fie musai echidistantă, poate să aibă opțiuni, dar trebuie să fie independentă. Iar această libertatea pe care noi o avem în presă, de a ne alege temele, simpatiile, trebuie să fie apărată din interiorul puterii. Ar fi extraordinar ca mai mulți oameni din presă să reușească să acceadă în Parlament. Timiditatea a fost mare și din vreo 10 cazuri pe care le știam de jurnaliști cu notorietate și cu experiență, care ar fi putut să ajungă în Parlament, astăzi nu mai sunt doar Dan Andronic și Robert Turcescu. În rest, au renunțat și e rău că au renunțat.

-Vă propun un test de sinceritate. Caracterizați-i într-un cuvânt, cel mult trei cuvinte, pe Ion Iliescu…

-Multă sănătate!

-Klaus Iohannis?

-Promițător.

-Victor Ponta?

-Dezamăgitor.

-Dacian Cioloș?

-Fostă speranță.

-Dar tinere speranțe avem din spectrul politic românesc?

-L-aș nominaliza pe Sorin Moise.

-Elena Udrea?

-O femeie puternică.

-Traina Băsescu?

-Multă sănătate!

-Gabriela Firea?

-Incertă.

Tag-uri:
cozmin gusa, dacian ciolos, clotilde armand, alina gorghiu, pnl, guvern, guvernul ciolos, alina gorghiu guvern, ciolos, usr, alegeri parlamentare, politica

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EXCLUSIV EVZ. Cozmin Gușă: ”Dacian Cioloş NU LE POATE SATISFACE pe Clotilde Armand și Alina Gorghiu”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/bcd1cad7d931990d187f41a252ac0640-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/bcd1cad7d931990d187f41a252ac0640-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Ileana Ilie | duminică, 27 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 180 Vizualizari <!-- --> Cozmin Gușă Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, analistul...

Preluat de la EVZ