Autor:
Vlad Teodorescu
|
sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 1 Comentarii
| 360 Vizualizari

<!–

–>

Traian Băsescu a fost la Chișinău

Fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat sâmbătă la prima vizită la Chişinău de la obţinerea cetăţeniei acestei ţări, l-a îndemnat pe preşedintele ales, Igor Dodon, să-i asculte sfaturile, să nu mai „piardă vremea” şi să „o ia spre vest”. Amintim că, Igor Dodon este decis să-l lase pe Traian Băsescu fără cetățenia moldovenească.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a comentat astăzi declarațiile făcute de președintele ales, Igor Dodon, precum că va cere părerea cetățenilor referitor obțiunea a merge spre Vest sau Est.

„Nu mai întreba poporul, ia-o spre Vest, aceasta este obțiunea. Eu sunt președinte de 10 ani, el e încă stagiar. Ar fi bine să-mă asculte sfaturile”, a declarat Băsescu în cadrul întâlnirii de la Chișinău cu cetățenii R. Moldova.

Liderul PMP a argumentat cu saltul de la 10 la sută, consemnat în anul 2005 de cercetările sociologice, la 48 la sută, procent al opţiunilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru Europa, pentru candidatul proeuropean, cu prilejul scrutinului prezidenţial din urmă cu doar câteva zile.

„În ultimii ani sentimentul pro-european şi pro-românesc este în creştere şi mai ales este de neoprit. Degeaba câştigă unii alegeri spunând că vor uniunea vamală a lui Putin. Populaţia va vrea să meargă invers. (…) Deşi am votat pentru Maia Sandu, am luat notă de declaraţia făcută de domnul Dodon – astăzi am văzut-o în presă – în care şi-a mai diminuat elanul spre uniunea vamală şi spune că va întreba poporul dacă să meargă spre vest sau spre est. Iar eu îi dau un sfat de aici de la Chişinău: nu mai pierde vremea, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Şi trebuie să recunoscă şi el că eu sunt unul care a fost preşedinte zece ani, el încă e stagiar, aşa că-i bine să-mi asculte sfaturile”, a spus Băsescu la o întâlnire cu electoratul din capitala Republicii Moldova.

El a subliniat că unirea cu fraţii de peste Prut este cea mai mare avere pe care România o are în momentul de faţă. „Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Moldova”, a afirmat fostul şef de stat.

„Mă feresc de termenul moldovean aici la Chişinău. Toţi suntem români. Marele obiectiv vieţii mele ca politician român este să văd unirea. Şi ea se va întâmpla”, a adăugat el. Liderul PMP a explicat că prin unire România ar deveni unul dintre marii furnizori de hrană ai Europei şi ai lumii, iar vocea sa ar fi mai importantă în cadrul UE.

„Sunt acel preşedinte care cu toate presiunile internaţionale a refuzat să trimită spre ratificare la Parlament tratatul de frontieră între Romînia şi Republica Moldova. Opt ani acel tratat pe care Parlamentul de la Chişinău l-a ratificat a stat în sertar în biroul meu şi vreau să cred că nici preşedintele Iohannis nu-l va trimite vreodată, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel”, a mai accentuat el.

Băsescu a precizat că se va bate în favoarea eliminării taxelor pentru obţinerea cetăţeniei române şi pentru acordarea unui ajutor de către Guvernul de la Bucureşti pentru dascălii din Transnistria.

El a insistat că este important ca unirea să se facă „cu zâmbetul pe buze, cu bucurie, cu înţelepciune”, în acord cu toate actele internaţionale, legitimând astfel anularea odată pentru totdeauna a pactului Ribbentrop-Molotov. Băsescu a reiterat că dacă în prezent 48% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt pro-europeni şi pro-unire, în 2-3 ani se va ajunge la 60%, iar unirea va putea fi realizată prin acord politic în conformitate cu Actul Final de la Helsinki.

Acesta a menţionat că PMP nu doreşte să câştige puterea politică prin minciună, ci punând în faţa românilor fapte adevărate, prin abordări tranşante şi emiterea de soluţii în probleme vitale, cum ar fi împreună cu obiectivul Unirii cu Republica Moldova, natalitatea, educaţia, sănătatea.

„Vă asigur că pentru asta îmi mai justific eu prezenţa în politică. Trebuiesc date oamenilor informaţiile despre situaţia reală şi soluţiile pentru ca România să devină o ţară prosperă, dar şi reîntregită. Degeaba ne creşte PIB-ul, degeaba putem să construim autostrăzi, dacă suntem needucaţi ori bolnavi”, a punctat Băsescu.

În final, Traian Băsescu a promis că va închiria o locuinţă la Chişinău şi va veni o dată pe lună. „Unirea este aproape, dragii mei!”, a concluzionat fostul şef de stat.

CITEȘTE ȘI:   Traian Băsescu caută casă în Chisinău și spune la adresa lui Dodon: „E încă stagiar și ar face bine să mă asculte”

Amintim că, Igor Dodon a afirmat în repetate rânduri că îi va retrage lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova imediat după ce ajunge președinte, îi va anula decretul de acordare a cetățeniei pentru că nu a avut avizele pozitive. Nu a explicat din partea cui, „bănuiesc că a unor instituții competente”.

La începutul lunii noiembrie Igor Dodon a oferit și un termen de valabilitate cetățeniei Republicii Moldova pentru care fostul președinte român, Traian Băsescu și soția acestuia au depus jurământul.

Atunci, liderul PSRM a declarat că dacă va deveni președinte, îi va retrage cetățenia fostului președinte român. „Domnule Băsescu, profitați acum. După 13 noiembrie nu veți mai avea cetățenie. Eu susțin statalitatea Republicii Moldova. Pregătiți-vă, domnule Traian Băsescu, după 14 noiembrie veți pierde cetățenia pe care nu o meritați” a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

Traian Băsescu – susţinător declarat al unirii României cu Republica Moldova – a depus la începutul lunii noiembrie jurământul de cetăţean al Republicii Moldova, alături de soţia sa Maria, spunând că şi-a îndeplinit “visul de a avea cetăţenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru şi puţin dincolo”.

„Preşedintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetăţean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca şi ţara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educaţie, prin limbă şi, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcţia de preşedinte să întreprind acţiuni, în primul rând, în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova şi a parcursului european al acestei ţări a cărei independenţă România a cunoscut-o prima de pe mapamond”, a declarat Traian Băsescu înainte de a depune jurământul.

Tag-uri:
traian basescu, igor dodon, vizita la chisinau, ii da sfaturi, raspunde, catre, presedinte de 10 ani, directie, vest, piarda vremea, cetatenia moldoveneasca

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu, MESAJ TRANȘANT pentru Igor Dodon: “Nu mai pierde vremea, ia-o spre VEST că asta-i direcţia. Eu sunt președinte de 10 ani, el E INCĂ STAGIAR. Ar fi bine să-mi asculte sfaturile.” Ce spune despre UNIREA REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/bas1-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/bas1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Vlad Teodorescu | sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 1 Comentarii | 360 Vizualizari <!-- --> Traian Băsescu a fost la Chișinău Fostul preşedinte...

Preluat de la EVZ