Autor:
Ana Petrescu
|
sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 45 Vizualizari

<!–

–>

Deschiderea ediției a VIII-a a Parlamentului Tinerilor, eveniment organizat de Asociația Pro Democrația

George Velcea, președintele Societății Europene pentru Justiție, care a organizat, săptămâna trecută, SimPRO, o acțiune în care tinerii au simulate procesul decizional în Parlament, a copiat ideea și formatul de la Asociația Pro Democrația (APD), care de opt ani desfășoară astfel de evenimente sub numele “Parlamentul Tinerilor”.

Diferența majoră între cele două evenimente este faptul că cel organizat de George Velcea cere o taxă elevilor și studenților care participă, pe când la cel al Asociației Pro Democrația tinerii beneficiază gratuit de experiența procesului decizional în cadrul Parlamentului României.

Pe site-ul evenimentul SimPRO, la secțiunea “Aplică!”, pe lângă formularul de înscriere sunt afișare și detalii despre taxele de participare.  

“Participarea este condiţionată de plătirea taxei de participare în valoare de 160 RON in contul nostru bancar, care va fi comunicat ulterior celor selectati. Sunt incluse: masa de pranz in fiecare din cele 3 zile, pauzele de cafea, petreceri (acces gratuit + consumatie), servicii foto-video pe toata durata evenimentului, birotica si alte cheltuieli administrative. *Pentru cei care au nevoie de cazare in Bucuresti (3 nopti), care se va face la un camin de protocol din zona centrala, taxa de participare este de 220 lei”, scrie pe site-ul evenimentul care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Parlament.

Acțiunea organizată de George Velcea are loc de două ori pe an. În 2015 au avut loc două evenimente, unul în luna mai, altul în noiembrie. La fel și anul acesta.

O studentă care a fost prezentă la SimPRO a declarat, pentru EVZ, că deși era cu taxă a participat pentru că a aflat prea târziu de evenimentul organizat gratuit de Asociația Pro Democrația și nu a mai reușit să se înscrie. Ea a adăugat că este din Oradea, dar că pe durata evenimentului desfășurat la București a stat la niște prieteni. Chiar dacă nu a avut nevoie ca organizatorul să-i asigure cazarea, ea a achitat taxa de participare. În rest, ea a spus că fost mulțumită felul în care a decurs SimPRO și că a fost o experiență utilă.

Velcea, prezent 3 ani la rând la evenimentul Asociației Pro Democrația   

Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu Iuliana Iliescu, managerul de programe APD, pentru a afla detalii despre subiect. Ea a explicat că George Velcea a fost prezent la trei ediții “Parlamentul Tinerilor” organizat de ei. În 2015 a primit un telefon de reprezentanții Camerei Deputaților care au anunțat-o că în Parlament are loc un eveniment similar cu cel APD.

“Dl. Velcea a fost participant la trei ediții la noi. A preluat ideea fără să ne anunțe, fără să ne întrebe și a copiat identic tot ce înseamnă proiectul, având și materialele pe care le vedeam, că noi dădeam toate detaliile, regulamentele și a făcut și dumnealui pentru anumite frustrări probabil, că nu a fost selectat niciodată să fie președintele Camerei Deputaților, nu știu exact dinc e frustrări și-a făcut propriul eveniment.

Noi avem opt ediții de când facem acest eveniment, din inițiativa proprie a organizației. N-am vorbit. Doar ne-am trezit că persoanele de la Camera Deputaților cu care colaborăm ne-au spus anul trecut, pentru că el a făcut două ediții în 2015 și două anul acesta, cam așa le face foarte repete și un pic haotic, ne-au sunat să ne spună <<Știai că se întâmplă acest lucru? Nu știam.>> Am făcut diferite demersuri. Din păcate, nu am reușit să facem nimic în acest sens ca să nu-I permită să facă evenimentul. Acum ce putem face? Încercăm să organizăm cât mai bine ca tinerii să aprecieze ce facem și să nu mai meargă la acel eveniment care oricum e și cu plată, adică cere o taxă”, a explicat, pentru EVZ, Iuliana Iliescu.

Inițiative legislative luate de pe internet

Reprezentanta APD a afirmat că mai mulți studenți care au participat și la SimPRO și la Parlamentul Tinerilor, i-au spus că proiectele legislative pe care le dezbat tinerii la evenimentul lui George Velcea sunt luate de pe internet, nefiind inițiative legislative care aparțin tinerilor.

“La noi se înscriu în baza unui proiect legislativ. Ei dacă plătesc această taxă nu mai participă cu un proiect legislativ. Impune el niște proiecte legislative. La noi regula este ca tinerii să vină. Noi le selectăm pe cele mai interesante, controversate ca să dezbată. La el, am înțeles că nu. Sunt luate de pe internet și dezbătute. Cam aceasta este povestea, din experiența unor tineri care au fost și la simPRO ca să vadă comparativ. Am înțeles că săptămâna trecută a fost un haos în care jumătate de zi doar se certau pe funcții, nu pe proiecte. N-au avut regulile clare de la început. Noi avem regulament și pe fiecare echipă avem și câte un coordonator din partea organizației în caz că se duce discuția în altă parte să modereze și să aducă la condițiile pe care le-am specificat încă dinainte participanților și să respecte în limitele bunului-simț regulamentul”, a spus Iuliana Iliescu.

EVZ a stat de vorbă cu doi studenți care au fost prezenți la cel mai recent eveniment SimPRO, care au infirmat declarația Iulianei Iliescu de la APD în legătură cu proiectele legislative care sunt supuse simulării parlamentare. Tinerii au explicat, pentru EVZ, că mare parte din inițiativele legislative, care au trecut prin simularea parlamentară, le-au aparținut.

“Parlamentul Tinerilor”, aflat la a VIII-a ediție și  organizat de Asociația Pro Decmorația, Camera Deputaţilor şi Fundaţia Hanns Seidel, a avut ieri deschiderea în Casa Poporului. Evenimentele din cadrul proiectului se vor desfășura în perioada 25-27 noiembrie. 

Managerul APD, Iuliana Iliescu, a spus, pentru EVZ, că întregul proiect a costat peste 10.000 euro. În sumă sunt incluse masa, cazarea, transportul, materialele informative şi consumabilele. Participarea tinerilor la eveniment este gratuită, finanţarea fiind asigurată de unul dintre organizatori, Fundaţia Hanns Seidel care la rândul ei primeşte granturi din Germania.

Evenimentul zilei precizează că l-a contactat atât telefonic, cât și pe e-mail pe George Velcea, pentru a lua o reacție, dar nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui material. 

Citește și: Elevii și studenții învață cum funcționează LEGISLATIVUL

Tinerii le-au arătat ALEŞILOR că poţi să mişti ţara dacă nu DORMI în Parlament

Tag-uri:
plagiat, simPRO, george velcea, asociatia pro democratia, parlamentul tinerilor, legislativ, proiecte legislative, simulare parlament, elevi, studenti, tineri, iuliana iliescu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țara în care ești VEȘNIC PLAGIAT. SimPRO, copiat după un eveniment în care tinerii simulează procesul legislativ .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/parlamentul-tinerilor-2-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/parlamentul-tinerilor-2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialParlament
Autor: Ana Petrescu | sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 45 Vizualizari <!-- --> Deschiderea ediției a VIII-a a Parlamentului Tinerilor, eveniment...

Preluat de la EVZ