loading…

Societatea Română de Pneumologie (SRP) împreună cu grupul de lucru pentru transplant pulmonar din cadrul SRP au susținut o conferință de presă și au redactat o scrisoare deschisă prin care arată de ce nu se poate face transplant de plămâni în țara noastră în prezent.

“În acest moment sistemul sanitar din România nu este pregătit să susțină în deplină siguranță pentru pacient transplantul pulmonar. Deși actul operator (operația în sine) poate fi sustenabil la noi în țară, monitorizarea post-transplant și managmentul complicațiilor postransplant, nu sunt fiabile în acest moment în România. Procedurile complexe care trebuie executate postransplant pentru a diagnostica și trata aceste complicații postransplant pulmonar, extrem de frecvente și complexe nu pot fi efectuate corect și complet în acest moment în România. Țara noastră nu are o echipă medicală extinsă, multidisciplinară cu o vastă experiență în domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervențională, cardiologie inclusiv intervențională, anatomie patologica. Dotările corespunzătoare pentru această echipă multidisciplinară, laboratoarele și dotările aferente nu există. Medicația post-transplant nu se poate asigura. Experimente de transplant au avut loc și în Turcia, în 1999, cu o rată de supraviețuire de 0%”, se arată în scrisoarea deschisă redactată de Societatea Română de Pneumologie (SRP).

În cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, membrii SRP au suținut la unison că niciun centru medical din România nu are dotările necesare pentru a îngriji un pacient după efectuarea transplantului pulmonar.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/societatea-romana-de-pneumologie-spitalele-de-la-noi-nu-au-dotarile-pentru-transplant-pulmonar-32482.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/societatea-romana-de-pneumologie-spitalele-de-la-noi-nu-au-dotarile-pentru-transplant-pulmonar-32482-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv