Autor:
Petre Ţache
|
sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 1206 Vizualizari

<!–

–>

Julius Popper

Categoric, Julius Popper a fost cel mai mare aventurier român al tuturor timpurilor. Culmea, însă, el nu a avut niciodată cetăţenie română, pe motiv că provenea dintr-o familie de evrei

Julius Popper s-a născut pe 15 decembrie 1857, la Bucureşti şi a murit pe 5 iunie 1893, la Buenos Aires. Popper a fost un inginer, cartograf şi explorator român de etnie evreiască. Pentru activităţile sale de exploatări aurifere, cartografiere, colonizare şi organizare civică a Ţării de Foc, determinante pentru definitivarea situaţiei geo-politice până în prezent, a fost supranumit „Conchistadorul român al Patagoniei”.

Julius Popper s-a născut cetăţean al Imperiului Otoman, deoarece România a devenit stat suveran un an mai târziu, în 5 ianuarie 1859, prin Unirea Principatelor Române, şi a fost recunoscută ca ţară independentă după 19 ani, într-o familie de intelectuali evrei din Bucureşti, originari din Polonia. Tatăl său, ziarist şi profesor de liceu, cunoştea mai multe limbi şi, printre altele, a înfiinţat prima şcoală israelită din Bucureşti, cu o programă avansată pentru acea epocă. Conform dorinţei majorităţii ortodoxe evreieşti, limbile de predare erau idiş, română şi germană. Ca ziarist, tatăl său a editat săptămânalul bilingv româno-idiş Timpul, de factură liberală, care a funcţionat doar trei luni deoarece nu a fost primit bine de către evreii români, majoritatea cu vederi conservatoare.

Un mic geniu

Popper a studiat la colegiul tatălui său, care a fost închis ulterior deoarece Ministerul Educaţiei din acea vreme i-a refuzat validarea studiilor, pe motiv că nu respectau întru totul programa şcolară oficială. Pe acelaşi motiv Julius Popper nu a fost admis la Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine din Bucureşti. La vârsta de 17 ani pleacă în Franţa pentru a studia ingineria la Şcoala Politehnică şi apoi, la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Paris, pe care a absolvit-o ca inginer de mine. În timpul studenţiei a dat meditaţii pentru a-şi plăti cursuri suplimentare la Sorbona în domeniul fizicii, chimiei, meteorologiei, geologiei, geografiei şi etnografiei. Popper avea o afinitate deosebită pentru limbi, el vorbea fluent româna, germana, idiş, engleza, spaniola, portugheza şi franceza şi avea noţiuni de italiană, latină şi greacă.

Călător prin toată lumea

După absolvirea universităţii pleacă, în căutarea unei slujbe, la Constantinopol, de unde ajunge în Egipt, unde lucrează la întreţinerea Canalului Suez. Călătoreşte apoi prin Orientul Mijlociu ajungând până în India, China şi Japonia. Cu prilejul acestor călătorii, ca şi în tot restul vieţii, întreţine o strânsă corespondenţă cu secţia de geografie a Academiei Române. În anul 1881 revine în România pentru ca să-şi viziteze familia şi să-şi reglementeze documentele şi statutul de cetăţean romăn. Deşi născut la Bucureşti, din părinţi născuţi şi ei, pe meleagurile româneşti, pe baza disputatului articol 7 din Codul Civil, care stipula că cetăţenia română va fi acordată numai locuitorilor creştini, fiind evreu, i-a fost refuzată cetăţenia. Jignit şi dezamăgit, Popper îşi părăseşte patria definitiv. Începe un nou voiaj care îl duce în Siberia, de acolo în Alaska, apoi în Canada şi Statele Unite, unde rămâne o perioadă la New Orleans, participând la programul de canalizare şi urbanizare a oraşului. În anul următor, proiectează sistematizarea oraşului şi portului Havana – Cuba, pe atunci o colonie spaniolă. Din Cuba pleacă în Mexic, unde face lucrări de cartografiere şi debutează ca ziarist la publicaţia emigranţilor Diario de Los Forasteros.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
julius popper, patagonia, conchistador

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea lui Julius Popper, conchistadorul român care a colonizat Patagonia.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/julius-popper-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/julius-popper-465x390-2-220x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Petre Ţache | sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 1206 Vizualizari <!-- --> Julius Popper Categoric, Julius Popper a fost cel...

Preluat de la EVZ