loading…

Ministrul Sănătății a anunțat, astăzi, că verificările Corpului de Control la Agenția Națională de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli “grave”, echipa de control constatând că procedurile și criteriile de transplant nu există.

“Echipa de control Ministerul Sănătății a constatat că aceste criterii și proceduri de alocare a organelor nu există. Nu există o listă de așteptare la nivel național pentru fiecare organ. Nu există un regulament de alocare a organelor ci doar o cutumă. Din aceste motive, alocarea de organe nu se face întotdeauna după cirterii clare. Pacienții de pe listele de așteptare nu beneficiză întotdeauna de șanse reale. E posibil să fie în vârful listei, să existe un organ dar să nu fie el cel care intră în sala de operație. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienților beneficiari”, a declarat ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă, notează Mediafax.

Ministrul a dat exemplul unui centru de transplant unde s-au făcut 140 de transplanturi într-un an pe o singură arie patologică, mai mult de jumătate dintre pacienții beneficiari fiind înscriși pe liste în același an. Aceștia au beneficiat de transplant deși pe lista de așteptare existau pacienți înscriși în anul 2005.

Vlad Voiculescu a anunțat că a sesizat organele abilitate în acest caz.

“Am dispus realizarea în regim de urgență a regulamentului de alocare a organelor. Investigațiile în acest domeniu vor continua în ciuda oricăror calomnii. Fac apel la bunul simț și umanitatea actorilor politici. Vreau să înțeleagă ca vorbim de viețile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, să înțeleagă că e profund imoral să transforme un subiect medical delicat și complex ca transplantul în cal de bătălie electorală”, a mai precizat ministrul.

În ceea ce privește transplantul pulmonar, ministrul Sănătății susține că România nu are posibilitatea nici măcar de recuperare postoperatorie, precizând că “modul în care s-au cheltuit banii la Sfânta Maria va fi lămurit săptămâna următoare”. Pe data de 8 și 9 decembrie, Corpul de Control al ministrului va fi însoțit de o comisie internațională de specialiști la verificările ce vor fi efectuate la unitatea medicală după ce primarul Capitalei își va da acordul pentru control.

În cadrul conferinței de presă, Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societății Române de Pneumologie a transmis că în prezent sistemul sanitar din România nu este pregătit să susțină în deplină siguranță pentru pacient transplantul pulmonar.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/ministrul-sanatatii-pacientii-de-pe-listele-de-asteptare-pentru-transplant-nu-beneficiaza-de-sanse-reale-32480.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/ministrul-sanatatii-pacientii-de-pe-listele-de-asteptare-pentru-transplant-nu-beneficiaza-de-sanse-reale-32480-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv