Autor:
Iasmina Ardelean
|
sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 79 Vizualizari

<!–

–>

Traian Băsescu

În cadrul unui miting electoral al organizaţiei judeţene PMP Bacău, Traian Băsescu a reiterat proiectul de ţară al partidului pe care îl conduce este unirea României cu Republica Moldova.

“Estimez ca acest obiectiv istoric să se înfăptuiască în 5 – 6 ani. Mulţi spun că nu este posibil aşa ceva. Eu susţin că se poate. Şi proba că se poate este, poate surprinzător pentru unii, rezultatul din alegerile prezidenţiale din urmă cu două săptămâni din Republica Moldova, dar şi prevederi ale Actului Final de la Helsinki din 1975, în baza căruia s-a reunificat Germania şi au apărut Cehia şi Slovacia ca state separate. Drumul spre uniunea vamală a lui Putin este drumul pentru oligarhi, iar drumul spre Uniunea Europeană este drumul către valori”, spus Traian Băsescu.

“În 2005, pentru că m-a interesat acest subiect al unirii, s-au făcut cercetări sociologice în Republica Moldova. Trei la sută dintre locuitori erau pentru unire şi vreo 10 la sută pentru un drum spre Europa, în condiţiile unei populaţii sovietizate. Nu am putut în timpul cât Tăriceanu a fost premier, dar în perioada guvernului Boc am stabilit o strategie de derusificare a Republicii Moldova. Am făcut-o mărind numărul de burse acordate tinerilor din Republica Moldova de la 100 la 5.000 în fiecare an. Am modificat şi Legea cetăţeniei, acordând la simplă cerere cu depunerea unor acte cetăţenia română tuturor acelora care şi-o pierduseră fără voia lor. Asta până la a patra generaţie. Ca urmare, în România se se afle studii, în prezent, 20.000 de tineri din Republica Moldova, iar prin al doilea pilon, cel cu cetăţenia, 500.000 de cetăţeni din Republica Moldova au căpătat-o şi pe cea românească. Rezultatul: s-a trecut de la puţin peste 10 la sută în 2005 la 48 la sută la recentele alegeri prezidenţiale, pro România, pro Europa”, a punctat Traian Băsescu.

În context, el a mai spus că “este esenţial să continuăm procesul de derusificare (…) a cetăţenilor din Republica Moldova, continuând să utilizăm cei doi pilon culturali: educaţie şi cetăţenie”.

Acesta a menţionat că PMP nu doreşte să câştige puterea politică prin minciună, ci punând în faţa românilor fapte adevărate, prin abordări tranşante şi emiterea de soluţii în probleme vitale, cum ar fi împreună cu obiectivul Unirii cu Republica Moldova, natalitatea, educaţia, sănătatea, informează agerpres.ro.

“Vă asigur că pentru asta îmi mai justific eu prezenţa în politică. Trebuiesc date oamenilor informaţiile despre situaţia reală şi soluţiile pentru ca România să devină o ţară prosperă, dar şi reîntregită. Degeaba ne creşte PIB-ul, degeaba putem să construim autostrăzi, dacă suntem needucaţi ori bolnavi”, a punctat Băsescu.

Astăzi, Traian Băsescu se va afla la Chişinău pentru a evalua situaţia din Republica Moldova după alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a identifica elemente noi de susţinere a parcursului proeuropean al acesteia.

Tag-uri:
Basescu, Traian Băsescu, unire, România, Republica Moldova, Bacău, estimare, Europa, Chişinău, vizită, derusificare, cetateni, politica, PMP

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când estimează Traian Băsescu că va avea loc UNIREA României cu Republica Moldova.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/06-basescu-nd-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/06-basescu-nd-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Iasmina Ardelean | sâmbătă, 26 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 79 Vizualizari <!-- --> Traian Băsescu În cadrul unui miting electoral al...

Preluat de la EVZ