Autor:
Gabriela Mihalea
|
vineri, 25 noiembrie 2016 | 1 Comentarii
| 950 Vizualizari

<!–

–>

John Moore

John Moore, fiul nelegitim al lui Constantin Brâncuşi, a acordat, în 2011, primul interviu Exclusiv EVZ. Acesta a vorbit despre singura dată când şi-a văzut tatăl şi despre faptul că şi-ar dori să ajungă măcar o dată în România.

John Moore a murit la vârsta de 82 de ani, la Paris. A trăit în Franţa, lângă Paris și a fost fotograf la celebrul cabaret Crazy Horse. 

Mama sa, Vera Moore, a fost ultima mare iubire a lui Brâncuşi. A cunoscut-o în 1930, la un concert susţinut de Vera la Londra, eveniment la care sculptorul fusese invitat de curatorul şi colecţionarul Jim Ede. Informaţia apare într-un articol publicat în martie 2007, de revista de arte vizuale “Apollo”. Cei doi şi-au împărtăşit dragostea timp de 15 ani, John fiind rodul acesteia, deşi Brâncuşi a refuzat să-l recunoască drept fiul său. 


EVZ: Mama dumneavoastră a fost ultima mare iubire a lui Brâncuşi. V-a spus vreodată cum s-au întâlnit?

John Moore: Aveau mulţi prieteni comuni. S-au cunoscut prin intermediul acestor prieteni, la unul dintre concertele ei. 

A fost o poveste înconjurată de mister pentru publicul larg. Dumneavoastră ce vă spunea despre Brâncuşi?

Nu vorbea prea des pe subiectul ăsta. Voia să păstreze secretul, pe cât posibil. Erau alte mentalităţi la vremea aceea. 

V-aţi întâlnit o singură dată cu el. Ce i-aţi spus, ce v-a spus? 

Nu ne-am spus nimic. O dusesem pe mama cu maşina într-o vizită la atelierul lui din Paris – rămăseseră prieteni şi mergea la el destul de des şi atunci l-am văzut în uşă. 

A vrut vreodată să vă vadă? 

N-a vrut niciodată. 

Trebuie să fi fost foarte ciudat să aveţi un tată atât de faimos şi să nu-l fi cunoscut vreodată. 

Toţi suntem faimoşi, într-un fel sau altul. (Râde) 

Brâncuşi n-a spus niciodată de ce nu vă recunoaşte?

Nu. Dar în certificatul meu de naştere, mama mi-a trecut totuşi şi numele lui. Deci în paşaportul meu scrie: “John Constantin Brâncuşi Moore”. 

Ce simţiţi acum în legătură cu el?

Nu s-a schimbat mare lucru pentru mine. Ştiam că nu pot face nimic să mă apropii de el.

Când v-aţi apucat de fotografie?

Pe la 19-20 de ani. Am făcut apoi o profesie din asta, am lucrat 35 de ani în domeniu. Acum am terminat cu fotografia, mă ocup de electronică. Am lăsat fotografia imediat ce am auzit că va începe “epoca digitală”. Nu mi-a plăcut ideea de a-mi petrece două ore în faţa computerului pentru a obţine o fotografie care nu poate fi imprimată cum trebuie.

În plus, oamenii nu prea mai vor să plătească pentru fotografie, pentru că ştiu că pot face “o treabă profesionistă” cu un Polaroid. Totul s-a terminat.

Aţi fost vreodată în România?

Nu, dar o să ajung într-o zi.

Tag-uri:
John Moore, Constantin Brancusi, interviu, fiu brancusi, Vera Moore, franta, paris, Crazy Horse, fotograf, londra

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EXCLUSIVITATE EVZ! Primul INTERVIU cu John Moore, fiul nelegitim al lui Constantin Brâncuşi, acordat PRESEI din ROMÂNIA. Cum a reacţionat MARELE SCULPTOR când l-a văzut pentru PRIMA şi SINGURA dată | VIDEO .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/john-moore-photographe-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/john-moore-photographe-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Gabriela Mihalea | vineri, 25 noiembrie 2016 | 1 Comentarii | 950 Vizualizari <!-- --> John Moore John Moore, fiul nelegitim al lui...

Preluat de la EVZ