Autor:
Antoaneta Etves
| joi, 24 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 476 Vizualizari

<!–

–>

Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovaca pentru protecția consumatorilor si citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea si băuturi răcoritoare, pana la piper)

Produse vândute sub aceleaşi denumiri şi etichete au uneori calitate inferioară în state est-europene faţă de restul UE, iar acest dublu standard este inacceptabil, consideră eurodeputata Daciana Sârbu, care, alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei. Potrivit unor studii comparative, există, practic, duble standarde în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par să corespundă unei diviziuni Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputaţi (vicepreşedinţi ai Comisiei pentru Sănătate din PE). Aceştia solicită Consiliului un punct de vedere oficial şi acţiuni pentru corectarea acestei probleme, astfel încât calitatea alimentelor comercializate sub acelaşi brand să nu mai difere între statele UE.

„Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce priveşte calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, şi aşteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situaţii şi soluţii de remediere a ei. Nu e normal că un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul vândut cu aceeaşi eticheta de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primeşte mai puţin decât ar merită. În unele state est-europene, există organizaţii ale consumatorilor care chiar au testat în laborator şi au certificat aceste variaţii. Mulţi români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse şi au observat diferenţa. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituţiile europene. Suntem cetăţeni cu drepturi egale şi calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeaşi peste tot în Uniunea Europeană”, afirmă Daciana Sârbu.

Aceste variaţii în compoziţia produselor pot genera şi efecte asupra sănătăţii. În estul şi sud-estul Europei se află pe piaţă produse care conţin cantităţi mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecţiuni ale inimii. Daciana Sârbu a adus în discuţie acest lucru atunci când la Parlamentul European a fost dezbătută o rezoluţie pe tema grăsimilor trans, eurodeputata PSD fiind co-autoare a acestei rezoluţii care cere limitarea respectivelor substanţe în alimente.

Semnale recente ale presei europene au readus în prim-plan problema calităţii alimentelor care variază de la un stat la altul, deşi sunt comercializate în ambalaje identice. Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeaşi reţea comercială în Germania şi Cehia au descoperit că produsele vândute în Cehia aveau cantităţi mai mici de făină integrală sau cantităţi mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipa de la Universitatea de Chimie şi Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar şi preţuri mai mari decât în Germania.

Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizaţie slovacă pentru protecţia consumatorilor şi citat de Euractiv.com, a constatat diferenţe în cazul mai multor produse (de la cafea şi băuturi răcoritoare, până la piper).

Tag-uri:
aliment, romania, germania, europa, vest, est, calitate, ingrediente, cafea, piper, grasime, faina

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studiu- două loturi de marfă: unul pentru România şi altul pentru vestul Europei.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/banca-de-alimente-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/banca-de-alimente-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Autor: Antoaneta Etves | joi, 24 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 476 Vizualizari <!-- --> Un studiu mai vechi, din 2011, realizat...

Preluat de la EVZ