loading…

Doi vameși de la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, sunt cercetați sub control judiciar, iar alte șapte persoane au fost reținute, în urma a 20 de percheziții desfășurate în județul Iași la un grup infracțional specializat în contrabandă cu țigări din Republica Moldova.

Suspecții au fost monitorizați timp de aproape un an, perioadă în care anchetatorii au confiscat de la ei peste 650.000 de țigări în valoare de aproape 300.000 de lei.

Membrii grupării infracționale au fost monitorizați, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016, de către polițiștii de frontieră ai Serviciului Teritorial Iași, în cooperare agenți de la sectorul Bivolari și sectorul Iași, sub coordonarea procurorului de caz de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor ce Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, care au documentat activitatea acestora.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existența și funcționarea unei grupări infracționale care acționa în mod constant și ofensiv pe raza județului Iași, în scopul introducerii ilegale de țigarete în România, prin achiziționarea de cantități însemnate de țigarete provenite din fapte de contrabandă de la cetățeni moldoveni. Gruparea le colecta, transporta, depozita și comercializa prin intermediari sau direct în scopul obținerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaționale și momente acționale, cu aport diferit adus la realizarea/îndeplinirea rezoluțiilor infracționale în funcție de sarcinile/posibilitățile de acțiune ale fiecăruia în cadrul grupului“, se arată într-un comunicat publicat astăzi de Poliția de Frontieră.

Grupul infracțional, denumit “gruparea Trandafir”, era condus de un bărbat, G.A., cetățean moldovean. Acesta furniza țigări de pe teritoriul Republicii Moldova, “organiza comiterea fiecărui act de contrabandă” și “relaționa” cu beneficiarii țigărilor România, discutând cu aceștia despre cantitățile pe care urmau să le primească, dar și despre “sumele de bani pe care le primea de la aceștia”, potrivit news.ro

Din actele administrate la dosarul cauzei rezultă că numitul G.A. a acționat pe zone distincte situate la frontiera cu Republica Moldova, stabilind relații cu cetățeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea constantă de acte de contrabandă“, potrivit comunicatului.

Următorul în ierarhia grupării era tot un cetățean moldovean, V.V., care “acționa drept <> a numitului G.A. în derularea actelor de contrabandă și pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari”. Potrivit nchetatorilor, acesta venea des în România ca să îi ajute pe ceilalți membri ai grupării să transporte țigările de contrabandă către “beneficiari”, urmărea itinerariile de deplasare a mașinilor cu marfă și deseori era antemergătorul acestora, ca să poată observa la timp eventualele echipaje de poliție care ar fi putut pune în pericol operațiunea.

Nivelul al doilea al grupării era format din destinatarii coletelor cu țigări, beneficiarii, cei care le cumpărau de la lider și apoi le distribuiau pe piața neagră din municipiul Iași, “urmărind obținerea ilicită de beneficii financiare”.

Astfel, au fost identificați ca beneficiarii unor importante cantități de țigări, numiții: B.D. zis <> – zona Frasuleni și municipiul Iași, jude’ul Iași, M.D.I. – zona SIRAJ municipiul Iași, iar pentru zona Piața Nicolina, municipiul Iași a fost identificat M.A., cetățean român, zis <> sau <>, care dispunea de o rețea bine pusă la punct de persoane care desfășoarau activități ilegale sub directa și stricta coordonare a acestuia. Astfel, au fost identificate numitele M.F.M. și M. S., cetățeni români, care plasau comenzile de țigări provenite din contrabandă, în zona pieții Nicolina și ulterior le comercializau <> către populație. De asemenea, în cadrul aceluiași nivel au mai fost identificați ca destinatari ai mărfii de contrabandă și cu rol de distribuire pe piața neagră din municipiul Iași, numiții P.M. zis <>, pentru zona Lidl- Nicolina si C.B.I. și M.I.R., pentru zona Piața Chiril, din municipiul Iași“, se arată în comunicat.

Pe nivelul al treilea se aflau români care locuiesc în zona de frontieră și care primeau personal coletele cu țigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din Republica Moldova, de către liderul grupării și complicii acestuia, iar apoi le predau persoanelor care le transportau către beneficiari.

Următorul nivel era format din cetățeni moldoveni racolați să facă transporturile sau să supravegheze itinerariile, contra cost, iar ultima treaptă era reprezentată de doi lucrători vamali de la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, I. V. și I.G.I., care atunci când erau de serviciu “facilitau trecerea” unora dintre membrii grupării.

Pe segmentul trecerii ilegale peste frontieră a țigărilor de proveniență Republica Moldova, respectiv pe la frontiera verde peste râul Prut, grupul infracțional acționa cu preponderență pe directia localităților Vladomira și Hermeziu, zona preferata de G. A. și directia localităților Frăsuleni, Șendreni, Sculeni zona preferată de către B.D., care domiciliază în apropierea râului Prut, aspect care îi permitea supravegherea activităților de contrabandă întreprinse, monitorizarea prezenței în zonă a lucrătorilor de Poliție de Frontieră pentru a evita surprinderea și depistarea actelor de contrabandă, racolarea în cadrul grupului infracțional a unor persoane care domiciliază în zona de frontieră, în special tineri fără ocupație, precum și depozitarea temporară a țigărilor de contrabandă la domiciliul lor până la stabilirea împrejurărilor în care acestea urmau sa fie transportate pe raza municipiului Iași“, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, membrii “grupării Trandafir” erau foarte precauți, ei coordonând activitatea în general prin întâlniri directe, iar dacă când foloseau mijloace de comunicare la distanță foloseau un limbaj codificat sau evaziv.

În urma desfășurării de activități specifice de monitorizare judiciară și realizării de capturi intermediare, s-a reușit capturarea cantității de 653.260 de țigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 de lei“, potrivit comunicatului Poliției de Frontieră.

Ieri, anchetatorii au făcut 20 de percheziții domiciliare în acest caz, pe raza județului Iași, la care au participat 48 polițiști de frontieră, din Iași și 60 de jandarmi ai Grupării Mobile Bacău.

Urmare a perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate/ indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: diferite sume de bani, cantitatea de 56.880 de țigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 25.900 de lei, 39 de cartele SIM, un binoclu, un costum scafandru, trei bijuterii tip lanț din metal galben, o tabletă, un laptop, un memory-stick, 185 de recipiente cu alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) conținând cantitatea totală de 131,2 litri alcool, de proveniență duty-free și cu timbru acciză Republica Moldova, în valoare totală de 7.144 de lei, diferite înscrisuri utile cauzei si opt autovehicule indisponibilizate în valoare totală de 162.811 de lei“, se arată în comunicat.

Tot ieri, șapte membri ai grupării au fost reținuți, iar joi urmează să fie prezentanți instanței cu propunere de arestare preventivă, iar cei doi vameși care îi ajutau pe suspecți să intre în țară sunt cercetați sub control judiciar.

În total, în acest caz sunt urmărite penal 34 de persoane.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/doi-vamesi-sub-control-judiciar-si-sapte-persoane-retinute-pentru-contrabanda-cu-tigari-32375.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/doi-vamesi-sub-control-judiciar-si-sapte-persoane-retinute-pentru-contrabanda-cu-tigari-32375-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv