loading…

Veștile proaste nu se mai opresc pentru românii care fumează. După ce le-a fost interzis să își satisfacă viciul în localuri, aceștia mai primesc o lovitură.

Potrivit ultimelor informații, am putea asista la o scumpire considerabilă a țigărilor.

Aproape un sfert dintre români sunt fumători, iar 43 de mii mor anual din cauza tutunului. În acest context, mai multe organizații non-guvernamentale și reprezentanți ai unor facultăți de medicină și farmacie susțin majorarea taxelor pe tutun. Astfel, prețul mediu al unui pachet de țigări ar crește de la 15 lei, cât este în prezent, la 18 sau chiar 20 de lei, scrie romaniatv.net

În prezent, accizele reprezintă 60% din prețul unui pachet de țigări, dar multe state au crescut aceste taxe la 65 de procente, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății propune atingerea pragului de 70 de procente.

Momentan, în jur de 15 lei este prețul unui pachet de țigări și ar crește cu circa 3 lei. Pentru 70%, în jur de 20 de lei“, spune Zoltan Abram, Universitatea de Medicina si Farmache Tîrgu Mureș. 

Ar încuraja peste 400 de mii de adulți să se lase de fumat, ar opri peste 170 de mii de persoane să se lase de fumat, ar preveni peste 225 de mii de morți premature, ar crește cu 1,3 miliarde ron veniturile bugetare“, spune Ede Lazăr, Universitatea Sapientia, Cluj Napoca. 

În ciuda creșterilor semnificative ale prețurilor în ultimii ani, țigările în România au devenit mai accesibile astăzi decât erau în anii ’90. Tocmai de aceea e nevoie de măsuri suplimentare, cred specialiștii.

A doua recomandare este ca aceste taxe să fie ajustate anual astfel încât dacă veniturile locuitorilor cresc, ei să nu-și poată permite să cumpere mai multe țigări. A  treia recomandare este creșterea taxelor pe alte produse din tutun pentru a fi echivalente cu taxele pe țigări“, spune Arpad Szabo, Centrul Educational Mutf Odorhei. 

Propunerile vor fi trimise în perioada următoare guvernanților, urmând ca decizia să rămână pe umerii acestora. Pentru fumătorii din România, 2016 a fost anul restricțiilor. A fost aplicată legea interzicerii fumatului în spațiile publice, țigările aromate au fost și ele interzise, iar autoritătile au anunțat că cele mentolate vor dispărea de pe piață până în 2019. În plus, producătorii de țigări vor fi nevoiți să schimbe avertismentele de pe pachete până la începutul verii lui 2017.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/veste-proasta-pentru-fumatori-pretul-unui-pachet-de-tigari-ar-putea-ajunge-la-20-de-lei-32305.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/veste-proasta-pentru-fumatori-pretul-unui-pachet-de-tigari-ar-putea-ajunge-la-20-de-lei-32305-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv