loading…

Guvernul ar putea adopta astăzi rectificarea bugetară, dar și un proiect de lege care prevede că, pentru fiecare lună petrecută în condiții necorespunzătoare, deținuților ar urma să li se scadă 3 zile din pedeapsa primită, un alt punct fiind declararea zilei de 2 decembrie liberă.

Pe ordinea de zi anunțat de Executiv pentru ședința de miercuri figurează, printre alte puncte, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Justiției, pentru fiecare lună petrecută în condiții necorespunzătoare, deținuților ar urma să li se scadă trei zile din pedeapsa primită. Prin condiții necorespunzătoare, se înțelege un spațiu de detenție mai mic de trei metri pătrați pentru fiecare deținut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deținuții care se află în astfel de condiții necorespunzătoare de detenție, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege. Reducerea ar urma să fie acordată din oficiu și nu va fi condiționată de vreo cerere, ea urmând să se aplice și pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea deținuții aflați în spitalele penitenciarelor.

Proiectul de lege își propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocația de a beneficia de liberarea condiționată, dacă îndeplinesc condițiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiții de supraaglomerare, însemnând un spațiu mai mic sau egal cu 3 mp/deținut. În acest mod, măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută – înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție în penitenciare”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Justiției.

De asemenea, Guvernul va discuta și proiectele de Ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

Pe ordinea de zi se află și o hotărâre de Guvern, pentru salariații din sectorul public, prin care ziua de 2 decembrie 2016 se stabilește ca fiind liberă. Astfel, aceștia vor lucra săptămâna viitoare doar luni și marți.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/romanii-ar-putea-avea-in-acest-an-o-noua-zi-libera-32265.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/romanii-ar-putea-avea-in-acest-an-o-noua-zi-libera-32265-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv