Autor:
Andrei Vişan
| miercuri, 23 noiembrie 2016 | 2 Comentarii
| 613 Vizualizari

<!–

–>

Litvinenko pe patul de spital

Unul dintre criticii virulenţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, fostul colonel FSB Aleksander Litvinenko era internat, în urmă cu zece ani, în stare gravă într-un spital din Londra. Fostului ofiţer al serviciului federal de informaţii al Rusiei, despre care se bănuia că fusese otrăvit cu thaliu în capitala Marii Britanii, îi căzuse părul.

Litvinenko fugise din Rusia în anul 2000, împotriva sa fiind instrumentate mai multe procese pentru corupţie. În 1998, Litvinenko s-a întâlnit cu Putin, pe atunci şeful FSB. Litvinenko susţinea că la acea întâlnire a avut un dialog dur cu Putin, după care s-au deschis sumedenie de procese împotriva lui.

 

Litvinenko povestea că s-a îmbolnăvit după o întâlnire cu o sursă, în timp ce investiga asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia. “Mă simt foarte rău. Nu m-am mai simţit niciodată aşa – ca şi cum viaţa mea atârnă de un fir de păr”, declara Litvinenko pentru Sunday Times. Scotland Yard a refuzat atunci să ofere detalii, dar un purtător de cuvânt a declarat că poliţia anchetează “o otrăvire suspectă”. “Nu au fost făcute arestări, iar ancheta continuă”, preciza purtătorul de cuvânt.

Presa din insulă relata că Litvinenko a fost otrăvit cu thaliu, element chimic letal folosit în otrăvurile pentru şobolani şi insecticide şi cunoscut ca “praful moştenirii”. Thaliul atacă sistemul nervos, plămânii, inima, ficatul şi rinichii. Toxina incoloră şi inodoră provoacă o cădere masivă a părului, vomă si diaree, iar un singur gram poate ucide un om.

Litvinenko s-a îmbolnăvit la începutul lunii noiembrie 2016, după ce luase prânzul, la Londra, cu un italian identificat sub numele de Mario. “Am comandat prânzul, dar el nu a mâncat nimic. Părea foarte nervos şi mi-a dat un document de patru pagini, pe care a vrut sa îl citesc imediat”, a spus fostul spion rus. “Documentul conţinea o listă cu nume de persoane, inclusiv ofiţeri FSB, care ar fi avut legături cu asasinarea ziaristei”, a adăugat el. “Probabil credeau că am să mor de inimă până în a treia zi”, a mai spus Litvinenko pe patul de spital.

În ianuarie 2016, la Londra au fost date publicității concluzii le anchetei privind asasinarea fostului agent rus și critic al Kremlinului, Alexandr Litvinenko, în 2006, prin otrăvire cu poloniu 210.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
putin, litvinenko, otrava, rusia, fsb, spion, poloniu, thaliu, dusmani

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum îşi UCIDE PUTIN duşmanii.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/litvinenko-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/litvinenko-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Andrei Vişan | miercuri, 23 noiembrie 2016 | 2 Comentarii | 613 Vizualizari <!-- --> Litvinenko pe patul de spital Unul dintre criticii...

Preluat de la EVZ