loading…

Creatorul Ending the Fed, un site de știri false, cu mare impact pe Facebook înaintea alegerilor din SUA și cu un rol substanțial în susținerea lui Donald Trump la președinție, este Ovidiu Drobotă, un tânăr român de 24 de ani, fost hacker și programator web, informează inc.com.

În luna august, Facebook Trending Topics a prezentat o știre care pretindea că prezentatoarea de știri de la Fox News Megyn Kelly fusese concediată, titlul știrii fiind “BREAKING: Fox News Exposes Traitor Megyn Kelly, Kicks Her Out For Backing Hillary”. După reacții diverse, Facebook a înlăturat în cele din urmă acest conținut de pe site-ul său când s-a dovedit faptul că Megyn Kelly nu fusese, de fapt, concediată.

Fără a fi descurajat, Ending the Fed, site-ul care a promovat știrea, a continuat să publice știri false, fără autor pe paginile sale de Facebook. Potrivit unei analize recente Buzzfeed, site-ul respectiv a fost responsabil de patru din zece subiecte false cu impact, publicate pe Facebook în timpul campaniei electorale din SUA, în cele trei luni de dinaintea alegerilor de pe 8 noiembrie. Astfel, cele patru știri au generat în jur de 2.953.000 de reacții, iar pagina de Facebook a site-ului Ending the Fed are 350.000 de like-uri.

Omul din spatele site-ului Ending the Fed, Ovidiu Drobotă, un tânăr de 24 de ani, a cercetat cu atenție controversele față de răspândirea pe Facebook a unor știri și subiecte false precum cele pe care le-a diseminat el însuși. Contactat de Inc.com după ce i-a fost dezvăluită identitatea, Drobotă a fost mândru de rolul său jucat în sprijinirea lui Donald Trump și defensiv în privința motivelor și a vreunui tip de etică.

El a admis că Ending the Fed publică știri de propagandă, dar consideră că acest lucru nu este deloc diferit față de ceea ce fac zi de zi marile agenții de presă. El a exprimat că regretă faptul că a creat povești și subiecte care s-au dovedit a fi false și fictive și a pretins că scoate de pe site orice fel de știre demontată definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi susținut în campania electorală pe Trump. “Poți verifica aceste știri”, a declarat Ovidiu Drobotă.

Drobotă nu și-a confirmat explicit numele său, care apare pe multe conturi online interconectate ce au aceeași fotografie cu el. Aceste conturi includ șase profiluri de Facebook, contul său de Twitter, un cont pe platforma Stack Exchange și alte profiluri. Drobotă a declarat că este “hărțuit” în mesaje private pe Facebook de utilizatori care îl “amenință și înjură: “Unul dintre utilizatori mi-a urat să mă îmbolnăvesc de cancer.”

Drobotă descrie site-ul Ending the Fed drept un site “de știri conservatoare.” Site-ul are 3,3 milioane de vizitatori în SUA pe lună, potrivit Quantcast. Mare parte din trafic vine de pe Facebook, spune Drobotă. În comparație, USA Today primește 1,9 milioane de unici pe lună, iar The L.A. Times 3,6 milioane, în timp ce site-ul Snopes.com care demontează știrile false are în jur de 30,2 milioane de unici, conform Quantcast.

Drobotă consideră Ending the Fed “unul dintre cele mai mari site-uri din lume.” Deși afirmația sa nu poate fi considerată adevărată, traficul site-ului este mai mult decât suficient pentru ca creatorul său să aibă câștiguri substanțiale.

“În acest moment fac 10.000 de dolari pe lună de la Google AdSense”, a declarat Paul Horner într-un interviu pentru Washington Post, acesta câștigându-și existența din scrisul știrilor false tip satiră. Horner a menționat că este de părere că știrile sale false, scrise pentru a amenda extrema dreaptă, l-au ajutat pe Trump în campanie, o consecință pe care o regretă.

Într-o analiză efectuată pe 140 de site-uri de politică americană cu sediul în Macedonia, în care site-urile cu teme politice scriau știri false, majoritatea fiind conduse de adolescenți sau de tineri, Buzzfeed a descoperit că creatorii acestor site-uri generau trafic prin distribuirea știrilor pe Facebook.

Atât Facebook cât și Google au anunțat schimbări în ceea ce privește politicile de publicitate online cu scopul de a reduce stimulentele financiare pe site-urile care promovează știri false, eronate sau fictive. Horner a declarat că se așteaptă ca aceste modificări operate de Google și Facebook să aibă un impact negativ asupra veniturilor sale.

Drobotă a declarat că în timp ce a profitat de pe urma site-ului său, stimulentele financiare nu au fost motivul hotătârii sale de a lansa endingthefed.com. El a declarat că pregătirea sa este în domeniul SEO și al programării web: “În trecut am fost un hacker. Dar nu mai sunt. E periculos.”, a declarat. El și-a descris site-ul ca un hobby ce provine din propriul său interes asupra politicii americane.

“În octombrie 2015 am auzit de Donald J. Trump și mi-a plăcut. Mi-a plăcut că era din afara sistemului. L-am studiat pe el și am studiat și mass-media. Și am considerat că îl pot ajuta să câștige președinția creând un site. Așa că am creat http://endingthefed.com. Îmi pare rău că am postat știri false. Le-am scos de pe site, dar la acea dată nu știam că erau chiar false.”

Drobotă a declarat: “Nu am vreo legătură cu campania lui Trump. Sunt doar un susținător al lui Trump. Nu îmi place să ies în public pentru că mulți liberali mă numesc rasist, ceea ce nu sunt. Primesc multe mesaje pe Facebook care mă hărțuiesc. De asemenea, nu am niciun fel de relație cu Rusia sau cu WikiLeaks. Ca să fie clar.”

Pe de altă parte, Drobotă a spus că site-ul End The Fed promovează subiecte de la WikiLeaks care s-au dovedit a fi adevărate.

În afară de Ending the Fed, Drobotă a confirmat că administrează o pagină de Facebook în limba română numită “Chestionare Auto DRPCIV”, care este legată de educație. Drobotă se consideră CEO, fondator și proprietarul acestei pagini web pe cele șase profiluri de Facebook.

Drobotă a declarat că are profiluri multiple pentru că “utilizez foarte multe grupuri de pe Facebook pentru a posta știrile.”

În două profiluri, inclusiv cel despre care a spus că îl folosește pentru a posta pe pagina End The Fed, apare informația că trăiește înChicago. Celelalte profiluri îl plasează în orașul Oradea. Drobotă afirmă că n-a trăit în SUA, dar că i-ar plăcea să vină în Statele Unite pentru a vizita anumite locuri precum NASA și pentru a se poza cu Donald J. Trump.

Drobotă a declarat că afinitatea sa cu Trump, deși este român, provine din îngrijorările sale referitoare la globalizare și din rezistența față de politicile imigraționiste din Europa: “Președinția lui Trump va fi bună pentru întreaga lume. Națiunile vor avea granițe, securitate. Aici în Europa s-au întâmplat multe lucruri negative din cauza imigrației masive, dar presa nu scrie despre aceste lucruri,” a declarat el care a menționat că are o aversiune față de media de tip tradițional.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/romanul-din-spatele-ending-the-fed-site-ul-de-stiri-false-ce-a-contribuit-la-victoria-lui-trump-in-prezent-fac-10-000-de-dolari-pe-luna-din-adsense-32212.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/romanul-din-spatele-ending-the-fed-site-ul-de-stiri-false-ce-a-contribuit-la-victoria-lui-trump-in-prezent-fac-10-000-de-dolari-pe-luna-din-adsense-32212-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv