Autor:
Radu Pădure
| marţi, 22 noiembrie 2016 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Angela Merkel a decis să candideze a patra oară pentru Cancelaria Germaniei. Dacă câștigă și își duce mandatul la capăt, ea îl va depăși pe Helmut Kohl, devenind cel mai longeviv cancelar de la Bismark încoace.

Ce înseamnă tentativa lui Merkel de a obține învestirea pentru încă patru ani pentru Germania și Europa? Și după catastrofa din alegerile regionale de anul acesta, cum Dumnezeu a supraviețuit politic pentru a candida încă o dată?

Luna trecută, Merkel părea o chintă spartă, o datorie electorală neachitată. Decizia de a deschide granițele Germaniei pentru peste un milion de imigranți a condus la creșterea sprijinului pentru noua formațiune anti-imigrație Alternative für Deutschland. S-a discutat chiar posibilitatea ca CSU, partidul bavarez frate al CDU, să nominalizeze un candidat propriu dacă Merkel candidează.

Așadar, de ce acum situația ei ar fi mai bună decât luna trecută? Răspunsul la această întrebare este Donald Trump.

Trump a transformat peisajul politic din Germania mai mult chiar decât a făcut-o în Marea Britanie. În vreme ce destui partizani ai Brexitului au văzut victoria acestuia ca pe o validare a votului lor de ieșire din UE, în Germania singurul politician care pare să câștige de pe urma șocantei sale victorii este arhi-eurofila Angela Merkel.

Dacă Hillary ar fi câștigat, CDU ar fi putut fi tentat să spriijine un alt candidat – de pildă carismatica ministră a Apărării, Ursula von der Leyen. Însă cu Trump la Casa Albă, orice figură politică nouă acum pare prea riscantă.

În plan intern, Merkel rămâne șifonată de criza imigranților, însă în arena internațională nici un alt politician german nu poate spera să rivalizeze cu ea, iar alegerea lui Trump a plasat afacerile externe în vârful agendei.

Pentru germani, cu istoria lor de divizări și dictaturi, un președinte imprevizibil la Casa Albă este mult mai alarmant decât pentru Marea Britanie. Securitatea înainte de toate va fi cuvântul de ordine în alegerile de anul viitor din Germania; adică mantra perfectă pentru campania de realegere a lui Merkel.

Decizia Angelei Merkel de a candida din nou va avea repercusiuni și asupra Brexitului. O Merkel pusă pe modul „campanie” se presupune că va fi mult mai puțin dispusă la concesii față de Marea Britanie, și mulțimea de necunoscute legată de asecensiunea lui Trump face viitorul UE mult mai presant decât prezervarea legăturilor comerciale anglo-germane.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
merkel, obama, trump, germania, imigranti, brexit, Donald Trump, Marea Britanie, Angela Merkel, Dacă Hillary, Casa Albă, Decizia Angelei, Pentru Germania, Marine Le, Dacă Franța, Mare Britanie, Mari Alianțe, Mare Alianță

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angela Merkel dorește să fie ALTERNATIVA liberală la Donald Trump. Obama a ÎNCORONAT-o regina Occidentului.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/obama-merkel-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/obama-merkel-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | marţi, 22 noiembrie 2016 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Angela Merkel a decis să candideze a...

Preluat de la EVZ