loading…

Angajații a peste 1.800 de primării și consilii județene, din administrația locală, și 152 de instituții deconcentrate ale administrației centrale au luat parte, astăzi, timp de două ore, la o grevă japoneză, nemulțumiți că funcționarii publici și personalul contractual nu au primit majorări salariale.

1.843 de primării și o parte din consiliile județene, care aparțin administrației publice locale și 152 de instituții deconcentrate ale administrației publice centrale. Este o grevă japoneză, este un protest îndreptat împotriva nepăsării guvernamentale și parlamentare cu privire la neimplicarea în creșterea salarială pentru aceste instituții publice și aici mă refer în mod deosebit la administrația publică locală pe motiv că celelalte domenii bugetare, și aici mă refer la învățământ și sănătate, au beneficiat de creșteri salariale în anul 2016. Normal a creat o stare de tensiune la nivel teritorial și această stare de tensiune este exprimată ca un semnal de alarmă în momentul de față, urmând ca ulterior să trecem și la alte forme mai drastice de protest“, a declarat, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, scrie Mediafax.

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici nu exclude declanșarea unei greve generale în administrație.

Avem în plan o grevă generală. Această grevă generală pe administrația publică, o să încercăm să o facem împreună cu toate organizațiile sindicale din domeniu. Vom încerca să organizăm o grevă de avertisment și o grevă generală pe același motiv, pe lipsa unei politici salariale uniforme pentru tot domeniul bugetar. În funcție de întâlnirea de mâine pe care o avem la Parlament pe o anumită ordonanță a salarizării, în comisia de Muncă se discută această ordonanță, și după ziua de mâine vom iniția discuțiile la nivel inter-confederal“, a mai precizat Oprescu.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, luni, că noua lege a salarizării va aduce creșteri salariale de până la 60-70% pentru funcționarii din Administrația Publică, Asistența Socială, Cultură, dar și pentru militarii care au acum salarii sub venitul minim pe economie.

Pe prognoza de termen mediu ne permitem o creștere de 14 miliarde de lei până în 2021, ceea ce înseamnă o creștere de 29%, în medie, a masei salariale din sector. Pentru sectoarele cele mai puțin privilegiate de măriri în ultima perioadă, cum ar fi Autorități locale, Asistența Socială, Cultura și o parte din zona Armată, unde soldații au sub salariul minim, ceea ce e important e că în aceste zone vor crește cu mai mult de 30%, ajungând la creșteri cu 60-70%. Am început să lucrăm la această lege a salarizării imediat după Ordonanța 20, nu aveam evidența salariaților din sistem și modul cum erau compuse salariile, am ajuns să știm salariile la 750.000 de persoane bob cu bob, iar săptămâna aceasta avem ultima piesă din acest puzzle, unde 26 de ani nu s-a făcut nimic, și anume HG care înființează registrul public de salarizare, unde încercăm să recuperăm celelalte salarii, mai ales din zona administrației locale și unde am primit erori foarte mari. Va fi un fel de REVISAL al sectorului public și undeva la începutul lunii decembrie vom avea impactul, bob cu bob, pe tot sectorul public de salariați“, a declarat Dragoș Pîslaru.

Referitor la funcționarii publici care au protestat, ministrul Muncii i-a îndemnat pe aceștia să aștepte întâi să vadă exact care sunt propunerile Guvernului în ceea ce privește legea salarizării.

Eu i-aș ruga să se uite pe ceea ce o să propunem peste câteva zile legat de legea salarizării și vor vedea că au motive să creadă că propunerea pe care o va face Guvernul este și fezabilă și rezonabilă și o să vadă că ceea ce am făcut în ultimele luni a fost pentru ei“, a spus Pîslaru.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/angajatii-a-peste-1-800-de-primarii-si-consilii-judetene-in-greva-japoneza-32222.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/angajatii-a-peste-1-800-de-primarii-si-consilii-judetene-in-greva-japoneza-32222-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv