Autor:
Alecu Racoviceanu
| marţi, 22 noiembrie 2016 | 3 Comentarii
| 901 Vizualizari

<!–

–>

Dacian Cioloş

În amendamentele depuse la Cameră de ministerul Culturii se spune că banii din donații vor fi returnați până la 31 decembrie 2017

Afacerea ”Cumințenia Pământului” devine una dintre cele mai suspecte, dar și cele mai ridicole ”combinații” din ultimul an. Tabloul început cu o negociere suspectă și un proces verbal semnat de un ministru, este continuat astăzi cu o Ordonanță de Urgență adoptată în Executiv și apoi retrasă și înlocuită cu niște amendamente aduse unui alt act normativ. La această oră, îmbâcseala de acte adoptate sau propuse spre adoptare este atât de deasă încât cumpărarea sculpturii se vede tot mai neclar.

Vă prezint astăzi povestea primei OUG emisă de un Guvern al României și retrasă înainte de a fi dată spre publicare Monitorului Oficial.

Explicațiile pot fi multe, dar se pare că nimeni din Guvern nu a vrut să-și asume până la capăt această achiziție. Probabil de frică. Alăturat, într-o opinie a Consiliului Legislativ pe această afacere, se vede și de ce: ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă”.

”Am înfrânt!”

Trebuie să reamintim câteva coordonate ale acestui caz, pentru a înțelege ce se întâmpă acum: în luna martie, ministrul de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, semnează un proces verbal cu proprietarii sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, prin care se obligă să plătească 11 milioane de euro pentru ca opera să treacă în proprietatea statului. De atunci s-au schimbat termene de plată sau de încheiere a tranzacției, dar la acea dată s-a spus că Guvernul dă 5 milioane de la visterie, restul urmând să fie strâns prin subscripție publică. Până la sfârșitul lunii septembrie, când expira termenul pentru donații, s-au strâns puțin peste 1.200.000 de euro.

Presat de semnătura ministrului din martie( procesul verbal putând fi asimilat unui ante-contract de vânzare-cumpărare) , Guvernul decide, în ședința din 12 octombrie: ”Printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.”

Imediat, știrile anunțau cum opera va fi prezentată țării, într-un circuit național, primul loc unde putea fi admirată fiind Muzeul Satului. A căzut și expunerea de aici, dar nimeni nu mai băga de seamă. În schimb, pe surse, a apărut știrea că ministrul Culturii Corina Șuteu ar putea demisiona. Acum știm că știrea era adevărată. Motivul: propusese o Ordonanță fără sens și, culmea, ea fusese aprobată de întregul Cabinet! Mai mult, Guvernul se angaja să dea bani neprevăzuți în Buget.

Pe ascuns, însă, lucrurile luau o întorsătură cel puțin ciudată, oricum unică în analele Palatului Victoria. La vedere, lumea se poza cu statuia ”salvată”, în timp ce în subterane…

O Ordonanță pierdută

Au trecut câteva zile și, pe 16 noiembrie, Guvernul anunță că, într-o nouă ședință, a adoptat ”amendamente” la o Ordonanță mai veche privind achiziția operei. Niciun cuvânt despre ce s-a ales de actul adoptat în Cabinet cu o săptămână în urmă. Acum, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, ne-a spus că actul a fost retras pentru că inițiatorul, Ministerul Culturii, a cerut asta: ” Inițiatorul Ministerul Culturii a solicitat rediscutarea proiectului de OUG si a propus formularea de amendamente la legea de aprobare. Secretariatul General avea obligația să repună proiectul spre aprobare.”

Amendamente la ce? E nevoie de ceva istorie din măruntaiele Parlamentului.

Pe 6 aprilie apare în Monitorul Oficial, Guvernul adoptă prima Ordonanță de Urgență din seria ”Cumințenia Pământului”. Poartă numărul 10/2016. E cea mai mediatizată, care instituie subscripția publică și stabilește reducerile de impozit de care beneficiau donatorii. Pe 26 iunie, e adoptată tacit la Senat și, două zile mai târziu, ajunge la Camera Deputaților. Acesta e actul care va suferi modificări majore.

A doua Ordonanță, 19/2016, este publicată în Monitor pe 30 mai. Este o completare care permite Guvernului să contracteze firme pentru a ajuta la strângerea banilor. Și ea este aprobată tacit la Senat, pe 4 octombrie. Pe 10 octombrie, ajunge la Cameră. Chiar cu o zi înainte de a se discuta în Guvern decizia de a completa banii de la buget.

Ajutorul de la ”colegii” liberali

Ordonanțele din primăvară-vară pe această temă nu vorbeau niciuna despre bani dislocați de la buget sau se vorbea de plată doar în notele de fundamentare. Totuși, pe 6 septembrie – când subscripția nu se terminase încă – deputații liberali din Comisia de Cultură a Camerei adaugă un amendament Ordonanței 10/2016, prin care obligă Guvernul ca, dacă nu se strâng banii de la populație, să achite cele 11 milioane de euro. Dacă va fi adoptat, este scăparea Guvernului care s-a angajat, în martie, că va cumpăra statuia!

Totuși, făcând abstracție de acest amendament de la Comisie, Ministerul Culturii propune, pentru ședința din 12 octombrie, o Ordonanță prin care se decide cumpărarea, achitarea sumelor de la buget și folosirea banilor din subscripție pentru un Fond Brâncuși, prin care să se cumpere și alte opere de artă.

Nimeni nu se prinde că se legifera în paralel cu Parlamentul și se votează.

O logică exista, parlamentarii intră în vacanță electorală, proprietarii stauii așteptau banii…

Donatorii își primesc banii înapoi

În spatele tăcerii lăsate peste afacere, Guvernul oprește Ordonanța de la publicare. Pe 8 noiembrie – după aproape o lună – ministrul Culturii Corina Șuteu trimite ministrului pentru legătura cu Parlamentul o serie de amendamente aduse Ordonanței 10, cea din primăvară.

În cele 9 file nu se mai vorbește de plata celor 11 milioane, lăsându-se ”povara” plății pe amendamentul făcut de Gigel Știrbu și Toader Paleologu. Adică scoaterea banilor din Buget va deveni o ”vină colectivă”. Se spune, însă, că donatorii care-și cer banii înapoi îi pot primi.

Prin amendamentele ministerului, Guvernul e obligat să stabilească, până la 30 iunie 2017, procedurile de returnare a banilor, iar plata efectivă se va face până pe 31 decembrie 2017.

În restul filelor e reglementată înființarea Fondului Brâncuși, pentru achiziționarea altor opere.

Amendamentele ajung la Guvern, care le aprobă pe 16 noiembrie. O zi mai târziu, ministrul Ciprian Bucur le trimite Parlamentului.

Devine practic imposibil ca banii pentru statuie să fie disponibili – din punct de vedere legal – în această legislatură. Poate că aici e important de spus că avocatul Bogdan Grabowski ne-a declarat că, la începutul lunii noiembrie – adică oricum dincolo de termenul de 31 octombrie, la care ar fi trebuit făcută plata – a fost contactat de Guvern și i s-a fixat ca termen de plată data de 20 decembrie. Sper că nu a crezut.

De unde ar veni banii

Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ne-a spus: „Avem resurse bugetare, dar în acest moment nu sunt incluse în bugetul Ministerului Culturii pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, pentru că până la votarea legii de aprobare  a Ordonanței de Urgență 10/2016 nu există temei legal pentru acest lucru. Legea pentru aprobarea Orgonanței de Urgență se află într/o fază avansată la Camera Deputaților (cameră decizională). Resursele există în fondul de rezervă al Guvernului. În condițiile în care se clarifică temeiul legal să plătim, vom plăti din fondul de rezervă”, a spus Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului. (Anca Simionescu)

Avertismentul Consiliului Legislativ: Închisoare su amendă

Când Ordonanța 10/2016 a ajuns în Parlament, Consiliul Legislativ a întocmit un raport. În el se spune: ”Semnalăm că în Nota de Fundamentară, referitor la suma necesară achiziției operei de artă Cumințenia Pământului, se precizează că <<Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2016 nu cuprinde fonduri cu această destinație. >>”

Consiliul mai spune: ”Semnalăm că, potrivit prevederilor din Legea 500/2002 privind Finanțele Publice <<Angajarea cheltuielilor din bugetele prevăzute la art 1 alin2 se face numai în limita creditelor de angajament și în scopurile în care au fost aprobate.>> Dacă se încalcă aceste dispoziții, sunt aplicabile prevederile art 71 din același act normativ, potrivit căruia <<nerespectarea prevederilor art 4 alin 2 și 3 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă>>”

Tag-uri:
cumintenia pamantului, afacerea cumintenia pamantului, brancusi, constantin brancusi, ministerul culturii, vlad alexandrescu, cumintenia pamantului guvern, licitatie, donatii opera brancusi

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “AFACEREA” CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI. Povestea primei Ordonanțe adoptată de Guvern și aruncată înainte de a ajunge în Monitorul Oficial. De frică, Executivul lasă Parlamentului decizia de a achita statuia lui Brâncuși.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/clipboard01_181-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/clipboard01_181-465x390-300x294.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Alecu Racoviceanu | marţi, 22 noiembrie 2016 | 3 Comentarii | 901 Vizualizari <!-- --> Dacian Cioloş În amendamentele depuse la Cameră de...

Preluat de la EVZ