Autor:
Larisa CiutăRamona Feraru | luni, 21 noiembrie 2016 | 10 Comentarii
| 1694 Vizualizari

<!–

–>

Claudiu Florică

Denunţătorul din dosarul Microsoft I, Claudiu Florică, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

“Prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008 se ridică la suma totală de 66.965.343 USD”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, din suma totală, 28.776.327 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe din 15 aprilie 2004, constând în diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft. Alţi 19.370.500 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii primului actului adiţional la contractul comercial de închiriere de licenţe. Potrivit DNA, este vorba de întreaga sumă plătită, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.

De asemenea, prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe, şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft, se ridică la 18.818.516 de dolari, mai susţin procurorii anticorupţie. “La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate”, se arată în comunicatul DNA.

Fujitsu Siemens Computers, unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor Microsoft

Conform aceleiaşi surse, contractul s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft. Acest lucru s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului şi invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor Microsoft, în condiţiile în care la acea dată existau cinci distribuitori. “Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD. Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 USD”, se precizează în comunicat.

Pe 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins cu privire la închirierea de produse educaţionale. Potrivit anchetatorilor, extinderea s-a realizat tot cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft au beneficiat firmele private. “De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze. Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI”, se menţionează în comunicatul DNA.

În anul 2008, ca urmare a creşterii numărului de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în 2004, au fost încheiate două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe. Din anchetă a reieşit că este vorba de 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft, preţul fiind cel stabilit în contractul cadru din 15 aprilie 2004. “Deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuţ, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România – Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta”, se mai arată în comunicatul DNA.

Inculpații, sub control judiciar

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi de doi foşti directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu. În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Claudiu Florică a acţionat în calitate de reprezentant al societăţii Fujitsu Siemens Computers GmbH, iar Hotăran şi Artopolescu în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România, susţin procurorii. “Deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuţ Claudiu, Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii/funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria”, se menţionează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua de Ovidiu Petrişor Artopolescu, în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România. “Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Procurorii precizează că în dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Elena Udrea, declarații la B1TV, despre dosarele microsoft

Elena Udrea a vorbit despre audierile din Dosarul Microsoft II. Este curios faptul ca DNA a redeschis dosarul Microsoft 2 tocmai în campania electorală. Este cert că sunt vizaţi foşti miniştri PSD. DNA face presiuni într-o anumita zonă a politicii româneşti. Avem toate motivele să credem că DNA demobilizeată electoratul, dar si clasa politică. Observ că DNA devine jucătorul nr 1 pe scena politică, o face cu o direcţie bine stabilită, favorizând partidul lui Iohannis. O altă concluzie este că DNA urmăreşte doar intersul firmelor străine, defavorizând pe cele româneşti”, a spus Elena Udrea la B1 TV.

După ce a ieșit de la audierile DNA, fostul ministru al Educației, Alexandru Athanasiu, a făcut declarații pe marginea acuzațiilor care i se aduc.  ”Nu e nicio fericire abuzul, abuzul are niște pedepse enorme, eu nu m-am atins de niciun leu din banii statului. Nu este normal ca aceștia care au furat în această țară, din poziții, politicieni sau afaceriști, să râdă de fraieri ca mine și să dau explicații pentru asta acum. Nu s-a stabilit încă prejudiciul. Nu s-a stabilit cine mă va însoți în această listă. Nu vreau nici să pozez într-o victimă, dar sunt un omm care lansează idei, proiecte, pentru ameliorarea unui sistem pe care îl agreează. aduceți probe contra acestor acuzații, eu le-am spus că mi-au făcut foarte rău.”, a declarat Alexandru Athanasiu.

Fostul ministru Alexandru Athanasiu, urmărit penal de către DNA pentru abuz în serviciu: ” Nu vreau să pozez în victimă. Nu este normal ca aceștia care au furat în această țară, din poziții, politicieni sau afaceriști, să râdă de fraieri ca mine”

Claudiu Florică şi fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, au fost audiaţi de procurorii DNA.  Cei doi s-au prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind chemaţi în dosarul Microsoft 2. Ovidiu Artopolescu a venit însoţit de avocat.

La ieşirea din sediul DNA, Hotăran a susţinut că toată viaţa a trăit şi a promovat valori bazate pe etică şi moralitate. “Nu am dat şpagă, nu am luat şpagă niciodată, nu am conturi”, a declarat Hotăran.

Declarațiile șefei DNA, despre MICROSOFT II

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara, la începutul lunii octombrie, că dosarul Microsoft 2, în care sunt implicaţi mai mulţi foşti miniştri, este în lucru. “S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităţi IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza”, arăta şefa DNA.

Silviu Hotăran a condus Microsoft România până în 2004 și ulterior între 2007-2008. Procurorii DNA îl consideră suspect în cazul mitei date pentru un contract cu statul. Fostul director este audiat în dosarul Microsofit 2. Silviu Hotăran este considerat suspect în cazul mitei date pentru un contract cu statul. Este vorba despre contractele încheiate în 2004 și prelungite în 2009 pentru închirierea de licențe Microsoft folosite în școli.

Condamnați definitiv în acest dosar sunt ex-ministrul PDL Gabriel Sandu (3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare cu executare) și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (2 ani și 4 luni de închisoare cu executare).

Persoanjele politice vizate în acest dosar se numără

Ecaterina Andronescu, ministru al Educației în perioada decembrie 2000 – iunie 2003, decembrie 2008 – octombrie 2009, respectiv iulie 2012 – decembrie 2012, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Printre altele, aceasta ar fi aprobat bugetul pentru derularea programului SEI, respectiv pentru licențierea Microsoft, ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme. Ca urmare ar fi fost achiziționate servicii și produse la prețuri peste valoarea pieței (licențe cu 30-40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari). Pe 19 noiembrie 2014, Senatul a avizat cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru.

* Dan Nica, ministru al Comunicațiilor în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Acesta ar fi acționat similar Ecaterinei Andronescu. În plus, procurorii l-au acuzat că, în perioada aprilie-noiembrie 2004, ar fi pretins și primit o parte din suma de circa 20 de milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off-shore, cu titlu de consultanță și asistență tehnică, aferentă contractului încheiat cu Guvernul României. În schimb, în baza influenței pe care o avea, Nica urma să asigure încheierea contractului în condițiile propuse de respectiva firmă. În cazul lui Nica, ancheta a fost îngreunată de faptul că DNA a trebuit să ceară avizul Parlamentului European pentru urmărirea penală a acestuia. În septembrie 2015, Comisia Juridică a PE a anunțat că-și declină competența în ceea ce privește ridicarea imunității fostului ministru PSD.

* Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor în perioada iulie-decembrie 2004, a fost acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Potrivit procurorilor, aceasta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Pe 3 octombrie 2014, președintele Traian Băsescu a aprobat cererea DNA privind începerea urmăririi penale.

* Daniel Funeriu, ministru al Educației în perioada 2009-2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. În baza notei semnate de acesta ar fi fost încheiat un contract de furnizare licențe pentru care Ministerul Comunicațiilor ar fi plătit 8,82 milioane de euro. Potrivit procurorilor, ar fi fost vorba de 179.259 de licențe, cu 72.990 mai mult decât calculatoarele compatibile existente în sistemul educațional. Și în cazul lui Funeriu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată în octombrie 2014.

* Alexandru Athanasiu, ministru al Educației în perioada 2003-2005, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educaţional Informatizat şi, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată tot în octombrie 2014.

* Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004, a fost acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În plus față de ceilalți foști miniștri, acesta a fost acuzat că, în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Și în cazul lui Tănăsescu, cererea privind începerea urmăririi penale a fost aprobată de președinte în octombrie 2014.

* Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, a fost acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă și spălare de bani. Acesta l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze două hotărâri de Guvern şi Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase. Senatul a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale pe 19 noiembrie 2014.

* Valerian Vreme, ministru al Comunicațiilor în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, a fost acuzat de abuz în serviciu. Acesta ar fi încheiat contractul subsecvent de suplimentare a numărului de licenţe pentru şcoli, în baza căruia Ministerul Comunicațiilor a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro. Camera Deputaților a aprobat pe 13 octombrie 2014 cererea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa.

Tag-uri:
microsoft, director microsoft DNA, Ecaterina Andronescu, ecaterina andronescu microsoft, dna, procurori dna, fosti directori microsoft, directori invinuiti, directori pusi sub invinuire, dna procurori, Silviu Hotăran, Alexandru Athanasiu, Claudiu Florică

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DOSARUL MICROSOFT II. Claudiu Florică a fost pus SUB CONTROL JUDICIAR pe o perioadă de 60 de zile. Acesta este ACUZAT DE COMPLICITATE la ABUZ ÎN SERVICIU. Prejudiciul este IMENS | UPDATE .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/24-baza-florica2-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/11/24-baza-florica2-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Larisa Ciută,  Ramona Feraru | luni, 21 noiembrie 2016 | 10 Comentarii | 1694 Vizualizari <!-- --> Claudiu Florică Denunţătorul din dosarul Microsoft I,...

Preluat de la EVZ