Autor:
Iulia Iancu
| vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 682 Vizualizari

Yakov Dzhugashvili, fiul cel mare al lui Stalin a servit în Armata Roşie în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, fiind capturat sau predându-se în primele momente le invaziei Germaniei în URSS. Întreaga sa viaţă stă sub semnul controversei, acesta fiind singurul lucru cert despre fiul dictatorului rus.

Yakov Dzhugashvili a fost fiul lui Stalin şi al primei sale soţii, Ecaterina Svanidze, născut în 1907. Mama sa a murit la câteva luni după naştere, fiind crescut de unchiul său care a insistat ca băiatul să primească o educaţie temeinică.

La Moscova, Dzhugashvili a învăţat rusă, limba sa maternă fiind georgiana. Crescând în Georgia, nici nu este de mirare că băiatul a avut o relație mai rece cu tatăl său.

Trăindu-și o parte a vieții într-un mediu paranoid, alături de un tată neîndurător și crud, nu este de mirare că fiul dictatorului a avut o labilitate emoțională, care l-a determinat, în tinerețe, să încerce să se sinucidă. Tânărul Iacov a încercat să se sinucidă din dragoste, pentru că tatăl său nu a fost de acord cu logodna sa cu o tânăra evreică de o reputație discutabilă. Scăpând, fiul a primit numeroase aprecieri din partea tatălui său, care, într-un acces de dragoste părintească a afirmat că “fiul meu nu este în stare nici măcar să se sinucidă”. În mod inexplicabil, caldele cuvinte ale tatălui au rămas fără ecou în sufletul fiului care a continuat să aibă o relație tumultoasă cu acesta, scrie Historia.

În vara lui 1941, URSS este atacată de Germania Nazistă, iar liderii ruşi decid intrarea în război. Cel mai devastator episod pentru armata Rusiei a fost bătălia de la Smolensk, unde bilanţul a ajuns la 250.000 de victime rusești. Printre ele s-a numărat şi fiul lui Stalin.

Dzhugashvili a fost capturat ăe 16 iulie 1941, însă, în 2013, publicaţia germană Der Spiegel a publicat noi dovezi care indică faptul că bărbatul s-ar fi predat, urmărind să-şi pună capăt zilelor. Alte surse ar indica faptul că liderii unităţii în care activa Yakov l-ar fi predat pe mâna duşmanilor. 

Yakov a fost închis în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen. Când s-a aflat că unul dintre prizonieri ar fi chiar fiul cumplitului dictator, nemţii azu încercat să se folosească de acest avantaj, 

În ciuda răcelii pe care Stalin o afişa faţă de fiul său, există poveşti neverificate care afirmă faptul că liderul rus ar fi încercat să afle mai multe detalii legate de soarta copilului său, încercând să organizeze mai multe misiuni de salvare, lipsite de succes. Însă, aceste istorisiri nu sunt însoţite de dovezi concrete.

Există şi variante ale acestor poveşti care i-ar cutremura pe cei mai mulţi. Potrivit sursei citate, în 1943, după lupta de la Stalingrad, când sovieticii l-au capturat pe mareșalul Friedrich von Paulus, se pare ca nemții au propus un schimb: fiu contra mareșal. Răspunsul lui Stalin pare sa fi fost negativ, și sursele invoca două variante. În prima, răspunsul ar fi fost “Nu schimb un mareșal pe un soldat” Iacov Giugașvili nu numai pe fiul meu Iacov, ci milioane de fii ai mei. În cazul în care nu îi eliberați pe toți, fiul meu va împărți aceeași soartă”.

Tag-uri:
Stalin, Yakov Dzhugashvili, urss, germania nazista, al doilea razboi mondial, fiul lui stalin, sinucidere

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sinucidere sau crimă? Cum a sfârşit fiul unuia dintre cei mai cruzi dictatori ai Eurpoei Moderne. Soarta i-a fost pecetluită chiar de propriul tată: “Nici să se sinucidă nu e în stare!”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/1_68-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/1_68-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialIstorie
Autor: Iulia Iancu | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 682 Vizualizari Yakov Dzhugashvili, fiul cel mare al lui...

Preluat de la EVZ