Autor:
Anca Simionescu
| vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 20 Vizualizari

Zeci de prieteni, actori și oameni simpli au venit să-și ia rămas bun de la cel care a fost fermecătorul Ioan Gyuri Pascu. La cimitir, însă, nu-l vor petrece. Nu vor să creadă că a murit

A făcut să râdă mii de oameni și, la cât era de expansiv pe scenă, puțină lume bănuia că Ioan Gyuri Pascu, în viața privată, era timid, sensibil și trist. Idol al generație anilor ,90, alături de Divertis, de Gyuri Pascu ne amintim ca fiind „Șogunul”, dar și părintele unuia din primele hit-uri de după Revoluție: „Țara arde și babele se piaptănă”. De altfel, în 1993, Gyuri Pascu a lansat primul album de succes, „Mixed Grill”, care cuprindea respectiva piesă. Un sondaj al ziarului „Evenimentul Zilei” a nominalizat piesa ca fiind cea mai bună a anului 1993, iar postul Radio Contact i-a acordat titlul de „compozitorul anului”.

Vestea că Ioan Gyuri Pascu a murit luni dimineață, 27 septembrie, a căzut ca un trăsnet. Artistul a suferit un atac de cord masiv și cu toate intervențiile medicilor, inima sa a refuzat să mai bată, la doar 55 de ani. Apropiații știau că suferea de diabet și că avea probleme cardiace. Nu dădea însă importanță medicamentelor și prefera terapiile alternative. La fumat însă nu a putut renunța. Sfârșitul l-a găsit alături de cei pe care i-a iubit cel mai mult. Se afla în vechea sa locuință, pe care o lăsase fostei soții, scriitoarea Daniela Marin, și fiicei de 18 ani, Iarina. Cei doi divorțaseră în 2010, dar niciodată nu s-au despărțit cu adevărat. Ioan Gyuri Pascu avea un singur copil, pe Iarina, de 19 ani și care i-a moștenit talentul extraordinar. Deși nu și-ar fi dorit ca ea să urmeze o carieră artistică, era mândru de talentul ei la pian.

Dezamăgit, dar niciodată învins

Ioan Gyuri Pascu a fost mereu înconjurat de prieteni. „Bătea noaptea la ușă să mă întrebe dacă nu am o bucată de pâine, că el are o ceapă. S-ar putea să fie omul cu care am cele mai multe amintiri. Sigur este omul împreună cu care am râs cel mai mult”, povestea cu nostalgie Silviu Petcu.

În 2007, după ce a lansat albumul „La jumătatea vieţii”, regretatul artist a luat o pauză în cariera muzicală. Suferea pentru că nu mai era solicitat de televiziuni, iar piesele sale nu se mai auzeau la radio. Era dezamăgit, dar nu învins. Mărturisea atunci, pentru EVZ, că adevărata artă se simte pe scenă, când ești față-n față cu publicul său. Și-a îndreptat atenția către teatru și concerte. În săptămâna tragică ce tocmai începea urma să aibă primele repetiții la un spectacol cu Distractis. Era foarte încântat de proiect și își făcuse multe planuri.

Carieră: muzică, teatru, film și TV

Ioan Gyuri Pascu s-a născut, la 31 august 1961, la Agnita, județul Sibiu. Și-ar fi dorit să facă actorie și chiar și-a încercat norocul la Facultatea de teatru din Târgul Mureș.


FOTO: Divertis, în 2007, veseli la lansarea Manualului de umor alternativ■ Câțiva ani mai târziu, absolvea Facultatea de Filologie, secția română-spaniolă, din cadrul Universității din Cluj-Napoca. Cariera lui artistică era însă pe val. Student fiind și înscris în trupa de teatru, îi cunoscuse pe membrii Divertis și fusese primit în trupă.

■ În 1992 a format trupa Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, cu care a participat la festivaluri internaționale de jazz și blues, precum și la festivaluri de rock.


FOTO: Invitat special al celebrului Harlem Gospel■ În același an, înființează, împreună cu soția sa, Daniela Marin, prima casă de discuri independentă din țară, „Import Service Tempo”, denumită ulterior „Tempo Music”. Este prima sa afacere și singura care a rămas în picioare. În 2014, afacerea lui, mai exact restaurantul pe care îl deținea de ani de zile, împreună cu un prieten, a dat faliment. Ioan Gyuri Pascu a jucat în filmele „O vară de neuitat” în regia lui Lucian Pintilie și „Occident” (2002), regizor Cristian Mungiu.

■ În 2007, regretatul Gyuri Pascu lansează albumul „La jumătatea vieții” și schimbă tot. Plecă din grupul Divertis și se ocupă doar de spectacole, piese de teatru și turnee prin țară. A fost protagonist în spectacolul „Vicontele” de Eugen Ionescu, în regia Luminiței Văleanu. La acest spectacol Ioan Gyuri Pascu a semnat și muzica.

■ A jucat în rolul lui Cadâr, din „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ioan Popa, în regia lui Doru Ana, efectuând numeroase turnee cu această piesă.

■ Din toamna lui 2009 se alătură ca invitat permanent echipei Divertis, acum „Divertis: Land of Jokes”, în rolul „Nemuriciului”. În decembrie 2009, a fost invitatul special al celebrului Harlem Gospel Choir, într-un proiect inedit, dedicat special publicului român, spectacolul fiind inclus în turneul mondial „Concert of Hope/Remembering Michael Jackson”.

■ Din 2011 a făcut parte din „Distractis Show”, un program cu satiră politică, foștii „Divertiși” revenind după 11 ani la televiziunea publică.

Cele mai lungi aplauze, printre hohote de plâns

Pentru toți cei care l-au iubit este greu de crezut că astăzi, Ioan Gyuri Pascu va fi înmormântat. Artistul, ce a murit luni dimineață, se va odihni în cimitirul din orașul Agnita, județul Sibiu, alături de mama și de sora sa, decedată de cancer, la o vârstă foarte tânără.


FOTO: Jojo nu se mai putea opri din plânsMulţi dintre prietenii şi apropiaţii lui nu vor fi însă acolo. Incapabili să depăşească şocul dispariţiei neaşteptate, ei spun că nu au puterea să participe la funeralii.

Vlady Cnejevici și Teo Boar, chitaristul lui Gyuri, dar și prietenul cel mai bun, folkistul Ioan Oliu, au preferat să vină la capela Cimitirului Bellu Ortodox pentru a-și lua rămas bun.

„Nu pot să-mi vad prietenul băgat în groapă. Nu accept așa ceva. Vreau să-l păstrez în amintiri și să-l văd de fiecare dată când mă uit pe cer. Sigur Gyuri e o stea acum”, spune Ioan Oliu.


FOTO: Trupul neînsuflețit al lui Ioan Gyuri Pascu a fost primit cu aplauze la AgnitaLa capelă au venit și Toni Grecu, Silvia Dumitrescu, toți prietenii din trupa Divertis, dar și Cătălina Grama (Jojo), chiar dacă actrița este însărcinată în șase luni. Și-ar fi dorit să fie puternici pentru Gyuri, dar când mașina mortuară a părăsit cimitirul bucureștean, lacrimile au început să curgă. „Ieri l-am aplaudat pe Gyuri pentru ultima oară… Când Toni ne-a rugat să îl aplaudăm am început toți să plângem… Nu am mai trăit asta până acum… Să aplaud un om drag cu atâta tristețe în suflet și să știu că nu îl voi mai întâlni niciodată. I-am privit pe toți colegii mei și toți plângeau”, a povestit Jojo.

Moarte suspectă

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar de moarte suspectă după decesul actorului Gyuri Pascu. Ei au solicitat mai multe documente de la Ambulanța București-Ilfov (SABIF), urmând să fie audiate mai multe persoane, au declarat surse judiciare. Procurorii au cerut fișa de intervenție și alte acte medicale de la SABIF și de la Institutul de Medicină Legală, urmând ca după ce analizează documentele să fie audiate mai multe persoane. Reamintim că Ioan Gyuri Pascu a murit în urma unui infarct neresuscitabil, iar trupul actorului a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru autopsie. O primă anchetă a stabilit că medicul care a intervenit în cazul artistului nu a avut cu el întregul echipament și nu a putut face dovada consimțământului pacientului pentru refuzul de transport la spital. Conducerea SABIF a solicitat sancționarea disciplinară, potrivit medicului Alis Grasu (foto), iar pedeapsa maximă este penalizarea cu 10% din salariu. Întrebată dacă medicul ar fi trebuit să-i facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a precizat că ea ar fi făcut o electrocardiogramă, dar că este „mai exagerată ca alţi medici”.A iubit o singură femeie

Ioan Gyuri Pascu a iubit din toată inima o singură femeie – Daniela Marin (foto), chiar dacă în 2010 cei doi semnau actele de divorț la Judecătoria sectorului 3. Scriitoarea Daniela Marin i-a fost mai mult decât soție. Mama fetiței lui l-a îngrijit când a suferit atacul cerebral, în 2010, dar i-a fost și prietenul apropiat cu care se sfătuia. Despre divorțul său, Gyuri Pascu spunea că „lumea nu-l înțelege” și zâmbea când toți se mirau că îi urează fostei sale soții, cu cele mai tandre cuvinte „La mulți ani!” pe pagina de socializare. Daniela Marin i-a fost la căpătâi până în ultima clipă, semn l-a iubit nespus pe artist.Tag-uri:
Ioan Gyuri Pascu, Gyuri Pascu, Evenimentul Zilei, Daniela Marin, Silviu Petcu, EVZ, Sibiu, The Blue Workers, Cristian Mungiu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii, triști după Ioan Gyuri Pascu. Artistul, atât de vesel și de iubit pe scenă, a avut o viață plină de încercări.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/gyuri-pascu-evz-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/gyuri-pascu-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialMonden
Autor: Anca Simionescu | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 20 Vizualizari Zeci de prieteni, actori și oameni...

Preluat de la EVZ