Autor:
Iulia Iancu
| vineri, 30 septembrie 2016 | 30 Comentarii
| 2151 Vizualizari

Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA este invitata jurnaliștilor Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu la emisiunea “Avocatul Diavolului”. Șefa Direcției Naționale Anticorupție lămurește cele mai mediatizate scandaluri în care a fost implicată și instituția de forță pe care o conduce.

“Este un vot politic care blochează justiția. O mamă rămâne să aștepte”, este declarația procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi în urma votului acordat de Parlament, fostului ministru Gabriel Oprea. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a sesizat această abordare personală. 

Cristian Tudor Popescu: Aţi folosit argumentum ad misericordiam?
Kovesi: A fost o declaraţie pe care am făcut-o imediat după votul dat în parlament. Acel vot a blocat dosarul. Toate aşteptările oamenilor au rămas în aşteptare din cauza acelui vot. M-am referit la toate aşteptările, inclusiv ale persoanelor din dosar. Este posibil să existe nuanţări, interpretări. M-am referit la aceste aşteptări care există pe marginea acestui dosar, implicit ale mamei implicate în dosar.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fostul concubin al acesteia, Giovanni-Mario Francesco, au făcut, în 2010, o excursie în Cuba, folosindu-se de bani pe care i-au obținut în mod nelegal pentru campania prezidențială din 2009 de la o companie cu capital majoritar de stat, scrie Agerpres. 

Având în vedere acest caz, Cristian Tudor Popescu a întrebat-o pe șefa DNA cum a reușit să dea de urma banilor.

CTP: Cum aţi identificat că banii respectivi au fost cei utilizaţi în Cuba?
Kovesi: Întotdeauna ştii de unde vin şi unde pleacă banii în conturi. Nu vreau să comentez dosarul, dar în general vă spun că declaraţiile noastre sunt bazate pe dovezi din dosar.

Ascultător: Scurgerile către presă folosesc DNA-ului? Ce măsuri s-au luat pentru a nu se mai întâmpla?
Kovesi: Acest lucru ne încurcă. În prezent, în momentul în care aducem la cunoştinţă unei persoane că este acuzată într-un dosar, suntem obligaţi să dăm o copie inculpatului sau avocatului. În momentul în care fcem audieri, nu mai avem audierea de 1 la 1, procuror şi inculpat. Acest lucru s-a modificat. Suntem obligaţi să anunţăm avocaţii tuturor părţilor. În astfeld e situaţii apar informaţii în media, iar noi nu putem controla acest lucru.

Vlad Petreanu: Prin ce metodă se interzice unui politician să-şi exercite funcţia?
Kovesi: Există posibilitatea legală pentru procuror să interzică persoanei care a comis fapte de corupţie să-şi exercite funcţia prin care a efectuat acele infracțiuni. Nu contează funcţia. Au fost în practica DNA multe cazuri în care s-a introdus această hotărâre. Unele au fost admise, altele nu.

CTP:Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate” . Cum explicaţi această nouă ideologie a DNA-ului?
Kovesi: Ne referim la modul în care se desemnează modul în care persoanele sunt înscrise pe listele de alegeri. Repet, comunicatele DNA nu sunt matematică.

Vlad Petreanu: Avizaţi personal comunicatele de presă?
Kovesi: În general da. Sunt cazuri când nu sunt prezentă, dar, în general da, le avizez personal.

Ascultător 3: Nu putem recupera acei bani cu care un infractor a prejudiciat statul?
Kovesi: Suntem obligaţi să luăm măsuri asiguratorii. În fiecare an, suma pe care DNA o indisponibilizează este de 300 de milioane de euro. În acest moment avem suma de 260 de milioane de euro. În ultimii ani mi-am exprimat nemulţumirea că aceste sume de bani nu sunt executate definitiv. Sunt bani pe care statul trebuie să-i reintroducă direct în buget.

CTP: Să nu mai văd cuvântul popor în comunicatele DNA.
Kovesi: Aveţi dreptate. Aceste păreri sunt critici constructive pentru noi şi ţinem cont de ele pentru a îmbunătăţi comunicarea publică.

Vlad Petreanu: Traian Băsescu a comentat: „În mine, Kovesi are un ADVERSAR. A mers prea departe cu SLUGĂRNICIA ei. Mi-a DISTRUS aproape toată familia această doamnă pe care eu am INVENTAT-O”. Cum comentați?
Kovesi: Nu comentez aceste declaraţii.

CTP:Nu distrugeți instituția odată cu șeful ei pentru că mâine puteți să îl vedeți pe șeful instituției, adică pe Laura Codruța Kovesi…puteți să o vedeți cu cătușe“. este declarația fostului președinte al României. Ce părere aveți despre această declarație?

Kovesi: Din nou, nu comentez ce spune domnul Băsescu, dar fac un comentariu general. Aceste aatcuri sunt făcute în exclusivitate de persoanele anchetate de noi şi de alte instituţii de forţă. În fiecare zi sunt atacuri ale persoanelor pe care noi le cercetăm, din ce în ce mai agresive. În ultimul timp apar firme care sunt plătite pentru astfel de atacuri. Am ajuns în stadiul în care nu sunt suficiente acuzaţiile denigratoare, acum avem şi firme private pentru hărţuire.

Vlad Petreanu: Cine vă apără?
Kovesi: Legea. Legea şi cetăţenii drepţi ai acestei ţări. 

Vlad Petreanu: Din partea lumii politice simţiţi vreun sprijin?

Kovesi: Da. Mă refer la situaţiile în care am solicitat ministrului Justiţiei majorarea posturilor în DNA sau la premier. Dacă vorbim de voturile din Parlament este clar că acolo este o blocare.

Ascultător 4: Vasile Blaga îl cunoaşte pa tatăl dumneavoastră, domnul Lascu? Veţi face vreodată vreo alianţă cu doamna Monica Macovei?
Kovesi: Nu am niciun fel de relaţii personale cu domnul Blaga şi nici nu o să am. Şi 2, nu, nu voi intra în politică şi nu voi face alianţe cu nimeni. Niciodată. Nu comentez relațiile tatăl meu sau despre cine intră la noi pe ușă.

Laura Codruța Kovesi, despre teza de doctorat și despre acuzația de plagiat

Kovesi: Am adus aici documente care susțin că lucrarea mea de doctorat este corectă. S-a speculat că Laura Codruța Kovesi a plagiat-o pe Codruța Lascu. Am adus și certificatul de căsătorie pentru a demonstra că este vorba tot de mine.

Am lucrat mult la această teză, timp de 7 ani, iar comisia din acea perioadă a considerat că lucrarea este corectă și respectă normele de redactare și citare.

Vlad Petreanu: Dacă teza este corectă de ce nu cereţi o reexaminare?
Kovesi: Cred că glumiţi. Teza mea este corectă.

CTP: V-aţi gândit vreodată la suprimarea dumneavoastră fizică?
Kovesi: Nu m-am gândit.
CTP: Eu da.

Tag-uri:
Kovesi, vlad petreanu, ctp, dna, laura codruta kovesi, traian basescu, procurori, procuror sef, procurori hartuiti, black cube, premier, ministrul justitiei, teza de doctorat, plagiat, vasile blaga

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laura Codruţa Kovesi RESPINGE orice SUSPICIUNE DE PLAGIAT asupra TEZEI DE DOCTORAT: “Lucrarea mea este una CORECTĂ”. Reacţia şefei DNA când a fost întrebată dacă va cere o REEXAMINARE a lucrării: “Cred că GLUMIŢI, NU?”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/laura-codruta-kovesi_1-465x390-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/laura-codruta-kovesi_1-465x390-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Iulia Iancu | vineri, 30 septembrie 2016 | 30 Comentarii | 2151 Vizualizari Laura Codruța Kovesi Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA...

Preluat de la EVZ