Autor:
Magda SpiridonMihai Oprea | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 206 Vizualizari

Au trecut patru luni de la alegerile locale, iar noii primari sunt din ce în ce mai discreți. Am pornit în căutarea lor, ca să-i întrebăm cu ce se ocupă . Primul la ușa căruia am bătut a fost Daniel Florea, care spune că și-a fi nanțat singur campania electorală.

Îmbrăcat în pantaloni negri și cămașă albă, Daniel Florea (44 de ani), primarul ales al Sectorului 5, pare ca un proaspăt absolvent de Litere care a nimerit la o clasă de repetenți, pe care vrea să-i facă premianți. Așa l-am găsit, în urmă cu o săptămînă, în biroul său, pe edil. Tocmai ce încheiase o ședință cu funcționarii din subordine, legată de proiectul de dezvoltare a sectorului. Pe birou are un vraf de dosare, în care ține evidența locuitorilor din cartiere: vârstă, boli, locuri de muncă, furturi. Le răsfoiește precipitat când vine vorba despre asistații social sau despre rata infracționalității, ca să demonstreze că e documentat și că nu semnează ca primarul. Spune că nu-i este frică să meargă singur prin cele mai rău famate cartiere, însă s-a îngrozit de munții de gunoaie de pe Livezilor. De altfel, ridicarea deșeurilor i-a dat mari bătăi de cap până acum, într-o primărie care nu a avut serviciu de salubrizare, direcție de cadastru, architect, iar unii angajați nici nu știau ce este acela un antet. Nu vrea să vorbească despre predecesorul său, însă crede că el a fost ales pentru că oamenii și-au dorit „un primar cultivat”. Râde când îl întrebăm dacă îi este frică de DNA, deși au fost speculații că prieteni de-ai tatălui său i-au finanțat campania electorală, și speră să iasă la pensie în robă. Până atunci, băiețelul său îl întreabă, în fiecare seară: „Tati, dar tu cât mai ești primar?”.
„Klaus Iohannis ar trebui să afle că sunt primarul lui”

EVZ: -Sunteţi judecător de profesie, cum de aţi renunţat la magistratură pentru primărie?

Daniel Florea: -Înainte să fiu primar, am fost deputat…

– Deputat PSD…

-Ăăă… Aşa… (Oftează). Nu ştiu. A fost o conjunctură, nu am avut un plan stabilit, însă în momentul în care s-au făcut nişte studii şi s-a căutat un candidat pentru Primaria Sectorului 5, din acele studii a reieşit profilul candidatului. Eu m-am potrivit cel mai bine profilului.

– Presa a relatat, la un moment dat, că prieteni de-ai tatălui dumneavoastră, care a fost comandantul IPJ Călărași, v-ar fi sponsorizat candidatura la primărie.

-Nu. Nu aveau cum. Eu mi-am pus singur bani în cont. Nu am avut niciun fel de sponsorizare, nu m-a sponsorizat nimeni. Toți banii mei sunt în contul acela de campanie.

-Dar nu tresăriți când vedeţi că un alt edil este ridicat de DNA. În ultimul timp, în Bucureşti, exceptând sectorul 3, cam pe la toate primăriile au trecut „mascații”.

-Dovadă că se poate să fii primar PSD şi să nu fii ridicat de DNA. (Râde). De la mine se aşteaptă să fac foarte multe pentru că sunt şi jurist.

Spune că nu îi place să fie lingușit

-Se întâmplă să semnaţi ca primarul?

-Încerc să nu semnez ca primarul. Încerc să văd toate actele, doar că e foarte greu. Vezi nişte semnături, nişte hârtii, dar ce e în spatele acestora şi toată documentaţia nu ai cum să vezi. Din cauza asta pot exista greşeli, însă dacă toţi ne-am face bine treaba, n-ar mai exista greşeli.

-Dar știați la ce vă înhămați când ați acceptat să candidați la Primăria Sectorului 5 ?

-E greu, pentru că oamenii au avut un soi de blocaj psihic din cauza problemelor care au fost, că toţi au fost audiaţi. Am încercat să îi motivez şi să le transmit că, dacă şi-au făcut treaba, nu e nicio problemă. Am transparentizat tot. Eu nu am discuţii cu un singur om pe o problemă. Eu îi chem pe toţi și le zic… hai să găsim soluţii. Să ne gândim cum facem treaba bine, repede şi legal. Datorită acestor lucruri am deblocat instituţia în mare parte. Mai sunt şi probleme cu oameni care au fost obişnuiţi să se întâmple lucruri cum vor ei şi numai cum vor ei.

-Cu domnul Vanghelie vorbiţi?

– Vorbesc pentru că este consilier. El a fost patru mandate aici. A format nişte oameni, nişte caractere, nişte instituţii.

-Sunt oameni care vin să vă linguşească şi să vă spună cât de greu a fost sub conducerea lui Vanghelie.

-Au fost. Dar nu le-am dat curs. Le-am zis că nu mă interesează, că avem atât de mult de muncă încât nu mai contează ce s-a întâmplat în trecut.

-Dar cu ce credeți că i-aţi cu cerit pe cetăţenii lui Vanghelie?

-Eu cred că am câştigat pentru că am fost altceva. Doreau un om cultivat, care să vorbească frumos. Gândiţi-vă că aici în sector este şi Cotroceniul, şi Parlamentul, şi Cartierul General NATO, Facultatea de Drept, Facultatea de Medicină, ministerele, Academia Militară.

Dragnea i-a propus să candideze

-Klaus Iohannis locuiește în Sectorul 5. Sunteți și primarul președintelui.

-Da. Și el trebuie să afle asta.

– Cine v-a susţinut mai mult, Firea sau Dragnea? Cu Dragnea am înţeles că aţi avut conflicte.

-Eu nu am avut niciun conflict cu niciun coleg. Domnul preşedinte Dragnea este cel care mi-a propus să candidez.

-Până acum, ce a reușit primarul cultivat să schimbe în sector?

-În acest moment fac un plan de dezvoltare a sectorului pentru că nu a existat niciunul, niciodată. Fără el nu poți să accesezi fonduri europene, guvernamentale. Nu poți să le prezinți investitorilor ce vrei să faci. Cred că în maximum două săptămâni o să am toată strategia asta de dezvoltare gata și o să o pot prezenta public.

-Dați-ne măcar o direcție, cea mai importantă la ora actuală.

-Offf…

-Vă ajutăm noi. Primăria Sectorul 5 nu a avut niciodată serviciu de salubrizare. Pe vremea lui Vanghelie, Oprescu era cel care dădea bani pentru curățenie.

– Exact înainte să veniți dumneavoastră am discutat pe această temă, pentru că la 15 octombrie trebuie să preluăm serviciul de salubrizare. Dacă nu o să facem curățenie o zi, două, o să fie dezastru. Și acum, de salubrizare se ocupă Romprest, firmă plătită de Primăria Capitalei. În ceea ce privește deszăpezirea, o va face firma care va câștiga licitația.

„Copii de 3-4 ani își târau acasă tatăl drogat”

EVZ: -Să înțelegem că salubrizarea este cea mai arzătoare problemă?

Daniel Florea: -Atunci când am venit eu, le-am spus celor de la Poliția Locală și celor din primărie să îmi găsească zonele unde sunt depozite necontrolate de gunoi. Și în două ore mi-au găsit 84. Puține! Pentru că după aceea am constatat că am 192. M-am întâlnit cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor și am întrebat dacă pot să-mi pună la dispoziție deținuți ca să pot să curăț sectorul cu ajutorul lor. Și au spus că da. Cei din primărie s-au întâlnit cu reprezentanții de la Jilava, că de acolo am înțeles că vor veni deținuții, ca să vadă de câți oameni e nevoie, și unde. În perioada următoare ar trebui să semnăm protocolul pentr a-i putea ajuta pe cei de la salubrizare. Mai avem și oameni care fac muncă în folosul comunității și care nu prea au fost puși la treabă.

-Dar pe cei care primesc ajutoare sociale nu-i deranjați?

-Nu, nu. Aici mă refer la cei care au contravenții și s-au transformat în muncă în folosul comunității. Referitor la cei care primesc ajutoare sociale, sigur, am hotărât să le acordăm doar celor care locuiesc în Sectorul 5 și numai dacă prestează muncă în folosul comunității, în condițiile în care nu muncesc, cu contract de muncă legal. La 1.000 de lei, cam 136 de ore trebuie să muncească în folosul comunității.

-Din 270.000 de locuitori, cam câți primesc ajutor social?

-Când am venit eu erau undeva la 30 și ceva de mii, care erau implicați în diverse forme de ajutor social, iar acum sunt de ordinul sutelor. Eu mi-aș dori să crească numărul celor care să muncească în folosul comunității, să dea cu mătura în fața școlilor, să salubrizeze în jurul blocurilor, să fac cu ei parcări, locuri de joacă. Au venit mulți investitori care mi-au spus că vor să investească, dar care au spus că pro blema nr. 1 în București este că nu au muncitori calificați. Trebuie să aducem de la Sibiu, Maramureș, de la Cluj sau de unde nu știu, pentru că în București nu vrea nimeni să fie zidar, zugrav, fierar betonist sau faianțar. Știți, am făcut curat în zonele alea de care știe toată lumea: Livezilor, Iacob Andrei, Zăbrăuți. Am mers cu ADP-ul. Eu mă duc pe acolo și ziua, și noaptea. Dimineața se trezesc cu mine pe acolo.

„Gunoiul avea și trei metri înălțime”

-Vă duceți cu bodyguarzi?

-Mă duc singur, eu conduc. Într-o duminică, am mers în zonă cu familia, am oprit, am stat de vorbă cu ei. Le-am spus că dacă țin curat, peste o lună le aduc leagăne, tobogane ca să se poată juca copiii. Să știți că au ținut curat. Într-o seară, că știți că ei socializează în fața blocului, i-am văzut cum duceau gunoiul la pubele.

-Revenind la curățenie, ei ce făceau când au venit echipele să strângă gunoiul? Stăteau și se uitau?

-Nu, erau fericiți! Ei nu au crezut că se va face curățenie până la pământ. Adevărul că au fost locuri de unde am luat 3 m înălțime. Unele blocuri au probleme grave, în structură sunt găuri de șobolani, am deratizat pe acolo. (Oftează!).

-Ați încercat să le spuneți că dacă vor ajutoare sociale trebuie să muncească?

-Da. Le-am spus. Au spus că da. Și că vor locuri de muncă, că vor să își facă actele. Eu am o problemă cu faptul că ei s-au simțit marginalizați, au fost ținuți așa, deoparte, numai arătați pe la televizor – i-a uite ce greu se trăiește în sector- dar n-a încercat nimeni să facă ceva pentru ei. În zona aia, Livezilor, am probleme mari. Am strâns un camion de seringi. E o problemă gravă, care trebuie rezolvată, împreună cu poliția națională. Am un loc unde se distribuie seringi, care e într-un parc. Ceea ce nu e în regulă. În parcul Humulești nu mai existau stâlpii de iluminat și a trebuit să pun acolo provizoriu lumină și am dus un loc de joacă pentru copii, iar în mijloc nisip. După o oră era 50 de seringi. Parcul arăta groaznic. Nu exista nicio băncă, niciun coș de gunoi, toaleta publică era un depozit de gunoi. Aia trebuie refăcută. Oricum, toate parcurile vor intra într-un amplu proces de amenajare.

-Despre droguri ați reușit să stați de vorbă cu ei?

-M-am întâlnit cu șeful Agenției Naționale Antidrog, cu șeful Poliției Locale, și am discutat despre cum putem să rezolvăm această problemă. Eu am văzut o fază cu un drogat care își luase doza, copiii, doi care nu aveau mai mult de 3-4 ani, îl țineau de mâini, iar el era în lumea lui, iar maică-sa, care nu avea mai mult de 30 kg, îl împingea de la spate. Astfel de cazuri n-aș vrea să mai vedem. Am vorbit cu ei, dar oamenii ne spuneau să îi lăsăm în pace că așa vin ei, toți patru.

Cum îi descrie Daniel Florea pe ceilalți politicieni

Pus să-i caracterizeze într-un cuvânt pe cei mai importanți oameni de pe scena politică, sau pe foști, Daniel Florea și-a lăudat colegii de partid și s-a poticnit doar la șefa DNA.

EVZ: -Klaus Iohannis?

Daniel Florea: -Neimplicat! -Cioloș? -Naiv!

-Laura Codruța Kovesi?

-Habar n-am. Nu știu ce să zic. (Se gândește vreo două minute). N-am nicio idee!

-Traian Băsescu?

-Guraliv!

-Gabriela Firea?

-Deșteaptă!

-Elena Udrea?

– Ambivalentă. Ca să nu zic că e duplicitară.

-Liviu Dragnea?

-Lider!

-Mai prindeți un mandat!  Călin Popescu Tăriceanu?

-Liberal!

-Nicușor Dan?

-Farseor.

(Între timp mai semnează niște acte)

-Off..ce bine. Mă apuc să fac niște școli și sunt fericit.

-Clotilde Armand?

-Dezorganizată! Jar Jar Binks, ăla din Star Wars, ăla cu urechile mari!

-Marian Vanghelie?

-Istorie!

-Victor Ponta?

-Eu îl știu pe Victor Ponta de când aveam amândoi 19 ani, am fost colegi de facultate. Cred că putea mult mai mult… potențial neexploatat

.-Cum era Ponta în facultate?

-Juca baschet toată ziua și era foarte pontos.

-Beții, ca băieții?

-Nuuu, eu am băut prima bere în anul trei. El cred că la fel.

-Acum câte beți?

-Acum beau cam două. (Râde). Aseară am băut cu nevastă-mea o bere și ne-am băgat la culcare, eram obosiți.

-Îl vedeți pe Dragnea premier?

-Da, îl văd premier.

-Sunteți de acord ca România să aibă un premier condamnat, fie și cu suspendare?

-Eu cred că președintele partidului care câștigă alegerile trebuie să fie prim-ministru. Nu înțeleg de ce singurul om care a fost implicat în conducerea acelei campanii de la referendum, care n-a fost parlamentar la momentul respectiv, este singurul condamnat. Și atunci da, cred că e corect ca domnul Dragnea să fie prim-ministru.

-Ca judecător, dacă aveați cazul ăsta, ce făceați?

– Nu e treaba mea, dar eu spun ori toți, ori niciunul.

-Credeți că Ponta pleacă din PSD?

-Nu, sigur nu. (Între timp, doamna secretară intră în birou și îi întinde un vraf de hârtii la semnat)

-Văd că semnați ca primarul.

-Nu, nu că știu. Asta este către ANAF, aici către DNA…

-Către DNA ce semnați?

-Ne cer diferite acte… din vremuri mai vechi.

Nu mai are timp de copii

-La ce oră vă treziți dimineața?

-Pe la 7. Și după aia trezim copiii, eu le fac laptele cu cereale, iar nevastă-mea cafeaua pentru noi. De când sunt primar, nu prea am ajuns înainte să adoarmă ei, mai devreme de 22.00. Într-o zi a fost o chestie foarte amuzantă. L-am găsit pe Tudor la el în cameră îmbrăcat în pijamalele mele, pentru că îi era atât de dor de mine… În altă dimineață, tot Tudor m-a întrebat: „Tati, dar tu mai ești mult primar?”. Nu știu ce să mai spun… eu sper să mai fiu primar.Tag-uri:
florea, daniel florea, marian vanghelie, traian basescu, victor ponta, calin popescu tariceanu, klaus iohannis

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Edilul Sectorului 5 vrea să strângă gunoaiele lăsate de Vanghelie cu deținuții de la Jilava.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/poza-ok-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/poza-ok-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Magda Spiridon,  Mihai Oprea | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 206 Vizualizari Au trecut patru luni de la...

Preluat de la EVZ