Autor:
Roland Cătălin Pena
| vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 19 Vizualizari

Armata Roşie în Bucureşti

Ambasada Federaţiei Ruse a postat, recent, pe pagina de Facebook, un clip replica la cel realizat de Papaya Advertising care facea referire la instaurarea comunismului, în contextul donaţiilor pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului.

În clipul ambasadei ruse se vorbeşte despre cum “armata rusă şi armata româna au luptat împreună în Primul Război Mondial pentru independenţa României” şi cum în al Doilea Razboi Mondial “au luptat împreună pentru independenţa Europei”. De asemenea, filmuleţul prezintă cum România “s-a reconstruit economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice şi că “copiii trebuie să înveţe istoria adevarată”.

Însă, despre Dosarul Poliţiei Capitalei cu crime şi infracţiuni comise în Bucureşti de soldaţii eliberatoarei Armate Roşii, care a fost strict secret pe vremea regimului communist, nu se spune nimic în clipul ambasadei.

Dosarul cu crime a fost descoperit Stelian Tănase, care se documenta pentru o carte despre Zaraza, eroina unui celebru tango interbelic.

Iată câteva fapte de arme şi crime ale soldaţilor ruşi în Bucureştiul începutului de an 1945, cum au fost ele consemnate în arhivele Poliţiei:

În seara de 3 ianuarie a.c., în băcănia lui Ilie Brânduşi din str. Laborator nr. 24 au intrat 7 militari îmbrăcaţi în uniforme sovietice care venise cu auto nr. 9084 B. Intrând în băcănie, au închis uşa şi obloanele şi, ameninţând cu revolverele pe comerciant, i-au luat din tejghea cca. 40.000 lei şi din portofel 60.000. De asemeni, i-au luat sergentului concentrat Nicolae Constantin, care se afla în băcănie, suma de 20.000 lei. După aceasta, acei militari s-au urcat în maşină şi au plecat spre şoseaua Vitan. Sergentul N.C. s-a urcat pe bara din spate a maşinii cu scopul de a-i urmări. Pe şoseaua Vitan, maşina s-a defectat şi s-a oprit. S-a iscat o busculadă între sergentul N.C. şi militarii îmbrăcaţi în uniforma sovietică, care au reuşit să fugă. Făcându-se cercetări pentru a se stabili a cui este maşina, s-a aflat că este proprietatea profesorului Virgil Z. din str. Labirint 6, de la domiciliul căruia a fost ridicată în dupa-amiaza acelei zile de către soldaţii îmbrăcaţi în uniforme sovietice.

Gardianul public Patrascu D-tru, pe la ora 20.15, fiind în staţia de tramvai de la intersecţia b-dul Lascăr Catargiu cu str. General Manu, a fost luat într-o maşină de catre 3 militari îmbracăti în uniforme sovietice pentru a le arăta unde este hotelul Ambasador. Maşina a luat-o însă spre sos. Kiseleff, unde gardianul a fost bătut de către militari, luându-i-se revolverul, mantaua de piele, centura şi suma de 6000 lei.

În cafeneaua lui Dobrescu din Hanul cu Tei au intrat patru militari îmbracati în uniforme sovietice şi, somând cu mitralierele pe cei cca. 30 de clienţi cari se aflau în cafenea, le-au luat banii şi ceasurile, după care au dispărut.

In saloanele Roxy din strada Lipscani 53, în timpul balului dat de sindicatul Patronilor Meseriaşi, ivindu-se o ceartă între niste civili, un locotenent sovietic a intervenit şi, scotând din buzunar un revolver, a tras un foc de arma în tavan. După aceasta, voind să bage în buzunar revolverul, acesta s-a descărcat şi l-a ranit la piciorul stâng. Cu o maşina a fost trimis la spitalul Elias.

La Casa de Transporturi Mesageria din str. Gogu Cantacuzino nr. 76 un soldat îmbrăcat în uniformă sovietică, înarmat cu un revolver, a spart un geam de la fereastră, a pătruns înauntru, a legat pe omul de serviciu Buchman Willy, care dormea, cu firul de telefon şi a luat dintr-o ladă mai multe sute de metri de pânză, dupa care a dispărut.

In ziua de 4 ianuarie a.c. la orele 20.40, 3 militari îmbracaţi în uniforme sovietice şi un civil au oprit sub ameninţarea armelor maşina marca Desotto cu nr. circulatie 90 B, proprietatea Ministerului de Finanţe, după care au dispărut cu ea. In maşină se găsea numai şofeurul.

La orele 23.30, alţi soldaţi îmbracaţi în uniformă sovietică au oprit maşina marca Buick cu nr. de circulaţie 4223 B, proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, şi au disparut cu ea. În maşină nu se găsea decât şofeurul.

In ziua de 6 ianuarie a.c. ora 14.00, patronul hotelului Lyon din calea Griviţei nr. 90, făcând un control în camerele de la etajul 1 în camera 14 unde locuiau nişte militari sovietici, a găsit ascuns sub un pat cadavrul unuia dintre militari. Nu s-au găsit nici hainele şi nici actele acestuia pentru a fi identificat. Întrucât tovarăţii de cameră ai acestuia disparuseră cu 2 zile înainte, sunt bănuiţi a fi autorii crimei. Cazul se cercetează de Comandamentul Sovietic.

În ziua de 11 ianuarie a.c., pe la orele 21.00, pe str. Crucea de Piatră, în dreptul casei cu nr. 4, muncitorul Nicolae Moldoveanu, fără domiciliu stabil în Capitală, a fost împuşcat de 2 militari îmbrăcaţi în uniforme sovietice. Numitul a mai avut putere să mearga la spitalul Caritas din str. Bradului, unde a încetat din viaţă.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
crime, sovietic, armata rosie, bucuresti, razboi

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crime şi jafuri săvârşite în Bucureşti de soldaţii sovietici în ianuarie 1945.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/armatarosieinbucuresti19444-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/armatarosieinbucuresti19444-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 19 Vizualizari Armata Roşie în Bucureşti Ambasada Federaţiei Ruse...

Preluat de la EVZ