Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la cazul unui suporter timișorean care a suferit, în 18 septembrie 2016, la meciul de fotbal care a avut loc pe stadionul de fotbal „Dan Păltinișanu” din Timișoara, un stop cardio-respirator și a murit la spital.

“Sesizarea din oficiu și ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

Liviu Novanc, în vârstă de 65 ani, a suferit un stop cardiorespirator, duminică, 18 septembrie, în jurul orei 20.00, imediat după ce a început meciul de fotbal ACS Poli Timișoara – Steaua, desfășurat pe stadionul “Dan Păltinișanu” din Timișoara. Bărbatul se afla în tribune când i s-a făcut rău. Imediat, trei paramedici aflați în timpul liber din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Banat” au intervenit, transportând bărbatul pe brațe până la marginea terenului de fotbal, unde a ajuns și una din cele două ambulanțe private aflate pe stadion, aparținând firmei cu care are contract clubul de fotbal ACS Poli Timișoara pentru a asigura serviciile medicale de urgență.

Între timp, cei trei paramedici aflați în timpul liber au început manevrele de resuscit are a pacientului.

Ulterior, a ajuns și cea de-a doua ambulanță privată, iar echipajele medicale au chemat ajutoare. La stadion a ajuns o ambulanță de tip B2, respectiv doar cu asistent medical, fără medic, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Timișoara.

”Asistenții de pe ambulanțe pot să facă resuscitări. A fost trimisă o ambulanță de tip B2 cel mai probabil pentru că era cea mai apropiată, dar și pentru că nu era niciun medic disponibil. Avem doar trei echipaje cu medic pe ambulanțele de ATI”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Timișoara, Florin Crișan.

Victima a fost urcată în ambulanță, unde a suferit cel de-al treilea stop cardiorespirator, fiind resuscitată din nou, dar nu a fost încă transportată la spital, ci a fost solicitată și cea de-a patra ambulanță, de data aceasta, cu medic.

”Erau ambulanțele care făceau asistența la meci, care erau acolo pentru jucători, pentru că așa e obligația să asigure asistența pe teren, dar care nu asigură practic și restul stadionului, spectatorii și așa mai departe, ele sunt pentru meci. S-a sunat la 112 pentru pacientul respectiv, s-a precizat că este cu criză epileptică și spectatorii au dus pacientul pe teren la una din ambulanțe. Din dispecerat a fost trimisă o ambulanță cu asistent, care a găsit pacientul în stop cardiorespirator și a solicitat pe stație să fie trimisă o ambulanță cu medic. Colega care a fost de gardă pe mașina de terapie intensivă mi-a spus că a găsit pacientul în ambulanța cu asistent a serviciului de ambulanță cu manevre de resuscitare în curs. Ei au preluat manevrele de resuscitare, după care au adus pacientul resucitat la spital. La spital a mai repetat în urgență de două ori stopul cardiorespirator, după care s-a resuscitat și a ținut o perioadă mai lungă, motiv pentru care s-a și internat pe Reanimare și a decedat luni dimineață”, a declarat medicul Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timișoara.

Potrivit medicilor de la Spitalul Județean Timișoara, bărbatul a murit în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă, unde fusese internat.

rootstireaActualitate/Esential
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la cazul unui suporter timișorean care a suferit, în 18 septembrie 2016, la meciul de fotbal care a avut loc pe stadionul de fotbal „Dan Păltinișanu” din Timișoara, un stop cardio-respirator și a murit la spital. 'Sesizarea din...

Preluat de la romania ntv