Autor:
Razvan Gheorghe
| vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 18 Vizualizari

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Şalaru, a declarat, vineri, la Bucureşti, că ţara sa este îngrijorată de “colaborarea nemaivăzută” care are loc în ultima perioadă între armata transnistreană şi trupele ruse, precizând, în acest context, că este nevoie ca situaţia din Transnistria să fie readusă pe ordinea de zi a marilor cancelarii mondiale.

“Faptul că în ultimul timp, în Transnistria, trupele care se află ilegal au desfăşurat o activitate intensă şi o colaborare nemaivăzută până acum cu armata transnistreană ne îngrijorează. (…) Noi am cerut sprijinul României pentru ca trupele de pacificatori ruse din Transnistria să fie retrase şi acest format de pacificatori să fie înlocuit cu un format ONU, internaţional, deoarece armata rusă din Transnistria, implicându-se direct de partea unei părţi a conflictului, şi-a pierdut calitatea de pacificator. E nevoie ca situaţia din Transnistria să fie readusă la ordinea de zi a marilor cancelarii mondiale şi să se facă aceste schimbări, deoarece numai astfel există şanse ca această problemă să fie rezolvată în viitorul apropiat”, a precizat Şalaru, potrivit Agerpres, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român Mihnea Motoc.

Oficialul de la Chişinău a susţinut că, în condiţiile în care pe teritoriul statului său există o armată rusă “de ocupaţie” şi o armată a Transnistriei care este “necontrolată şi imprevizibilă”, există riscul ca situaţia politică din Republica Moldova să “degenereze”.

“Din această cauză, armata naţională a Republicii Moldova trebuie să devină una modernă, capabilă să facă faţă oricăror provocări, nu numai a celor care vin din Transnistria, dar şi provocărilor războiului hibrid care e dus de Rusia foarte activ şi vizibil în Republica Moldova”, a afirmat Anatolie Şalaru.

El a arătat că armata R. Moldova se află într-un amplu proces de reformare, care se face şi cu ajutorul României, “inclusiv ceea ce ţine de modernizare, de dotare, de pregătirea specialiştilor şi a ofiţerilor”.

 

 

 

 

 Tag-uri:
Anatolie Salaru, UE, Moldova, Transnistria, cancelariile europene

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anatolie Șalaru: ”Situația din Transnistria trebuie READUSĂ pe ordinea de zi a marilor cancelarii”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/big-anatol-salaru-securitatea-republicii-moldova-nu-poate-fi-scoasa-din-contextul-european-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/big-anatol-salaru-securitatea-republicii-moldova-nu-poate-fi-scoasa-din-contextul-european-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Razvan Gheorghe | vineri, 30 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 18 Vizualizari Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Şalaru,...

Preluat de la EVZ