Autor:
Simona Stupar
| joi, 29 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 4 Vizualizari

Barack Obama, nemulțumit de Congres

Președintele american Barack Obama a declarat că Congresul a greșit atunci când nu a ținut cont de veto-ul său și a adoptat o hotărâre care permite deschiderea unor acțiuni legale împotriva Arabiei Saudite, pe tema atentatelor teroriste din 11 septembrie.

Proiectul adoptat va constitui „un precedent periculos” pentru indivizi din toată lumea, care vor putea da în judecată guvernul american.

Votul care a avut loc ieri în Congres este primul care trece peste puterea de veto a președintelui Obama.

Directorul CIA, John Brennan, este de aceeași părere că hotărârea va avea „implicații grave” pentru securitatea națională. „Potențialul dezavantajelor este uriaș”, a spus el, conform BBC News.

Legea numită Justiție împotriva Sponsorilor Terorismului (JASTA) oferă posibilitatea  familiilor victimelor să dea în judecată orice membru al guvernului saudit, suspectat că ar fi jucat un rol în atacurile din 11 septembrie 2001.

 15 din cei 19 atacatori din 11 septembrie 2001 erau saudiți, dar regatul bogat în resurse de petrol, un aliat-cheie al americanilor, a negat că ar fi jucat vreun rol în atentatele care au făcut aproape 3.000 de morți.

În timp ce serviciile de informații au ridicat semne de întrebare în legătură cu legăturile pe care le aveau atacatorii, Comisia creată pentru investigarea evenimentelor nu a găsit nicio dovadă că oficiali importanți saudiți sau guvernul ca instituție ar fi finanțat teroriștii.

Reacționând după votul de miercuri din Senat, Obama a declarat pentru CNN: „Este un precedent periculos și un exemplu că uneori trebuie să faci ceea ce este dificil”. „Și, sincer, îmi doream ca Congresul să fi făcut ceea ce era dificil. Îngrijorarea mea nu are nimic de-a face cu Arabia Saudită, propriu-zis, sau cu compasiunea mea pentru familiile victimelor. Ci are de-a face cu faptul că nu vreau ca brusc să fie posibil să fim trași la răspundere pentru tot ceea ce facem în lume și să ne găsim dintr-o dată dați în judecată în procese private”, a explicat Obama.

Dar familiile victimelor și avocații lor au respins aceste îngrijorări. „Ne bucurăm de această victorie și abia așteptăm ziua în care vom fi în fața trribunalului și când vom putea în sfârșit să primim mai multe răspunsuri legate de cine s-a aflat de fapt în spatele atacurilor”, a spus Terry Strada, președintele Asociației familiilor și supraviețuitorilor din 11 septembrie, uniți pentru Justiție împotriva Terorismului.

Tag-uri:
barack obama, sua, congres, lege, terorism, 11 septembrie, atacuri, arabia saudita, veto

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SUA au adoptat legea prin care pot fi dați în judecată membri ai guvernului SAUDIT pentru atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. De ce este SUPĂRAT Barack Obama.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/barack-obama-94566500-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/barack-obama-94566500-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialAmerica
Autor: Simona Stupar | joi, 29 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 4 Vizualizari Barack Obama, nemulțumit de Congres Președintele american Barack...

Preluat de la EVZ