Autor:
Dodo Romniceanu
| joi, 29 septembrie 2016 | 7 Comentarii
| 422 Vizualizari

Laura Codruţa Kovesi

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, precizează într-un interviu pentru Agepres că deşi sunt situaţii în care anumite probe sunt excluse, acest lucru nu înseamnă că dosarele nu îşi urmează cursul.

“Sunt situaţii în care judecătorul (n.r – cameră preliminară) apreciază că anumite probe trebuie excluse sau apreciază că procurorul trebuie să facă anumite completări sau să remedieze anumite chestiuni de procedură. (…) Am observat că în spaţiul public, de foarte multe ori, când se întâmplă această procedură, se creează confuzie că dosarul este finalizat, că dosarul a fost restituit la procurori, că au fost excluse toate probele. Ceea ce nu este adevărat. (…) Sunt situaţii în care anumite probe sunt excluse dar acest lucru nu înseamnă că dosarul nu îşi urmează cursul. Acest lucru nu înseamnă că acuzaţia s-a bazat doar pe o singură probă şi acest lucru nu înseamnă că procurorul în termenul pe care judecătorul îl stabileşte nu poate să îndrepte anumite proceduri pe care le-a desfăşurat în cursul urmăririi penale”, a precizat Kovesi pentru AGERPRES.

Ea a mai afirmat că, în acest an, DNA a trimis în judecată în jur de 800 de persoane şi că au fost condamnate definitiv de către instanţele de judecată aproximativ 600 de persoane.

“Procentul de achitări este la acelaşi nivel ca şi în anii trecuţi, deci nu este nimic ca să ne îngrijoreze. Dimpotrivă, calitatea dosarelor spun că este bună, având în vedere că procentul de condamnări în ultimii ani a fost în jur de 90%”, a adăugat şefa DNA.

Pe de altă parte, întrebată dacă lipsa informărilor de la SIE a dus la întârzierea unor anchete, Kovesi a precizat că nu există o astfel de legătură.

“Nu are legătură. Observaţia pe care am făcut-o în ceea ce priveşte obligaţia legală a serviciilor de informaţii de a ne informa atunci când intră în posesia unor infracţiuni de corupţie nu are legătură cu dosarele pe care noi le avem în investigare. Era o observaţie generală făcută în urma unui studiu care a fost publicat de un ONG şi care dădea note pentru colaborarea unor instituţii în relaţia cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Am prezentat o statistică”, a răspuns procurorul-şef al DNA.

Cât priveşte oportunitatea unificării în cadrul unei singure structuri a procedurilor privind realizarea şi procesarea interceptărilor, Kovesi a spus că DNA are, în acest moment, un serviciu unic prin care realizează respectiva activitate.

“Deci, nu văd de ce ar trebui să existe un alt mod de a lucra”, a adăugat şefa DNA.Tag-uri:
sefa DNA, Codruta Kovesi, Laura Codruta Kovesi, DNA dosare, interviu Kovesi, Directia Antinationala Anticoruptie, dosare DNA, Kovesi SIE

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şefa DNA nu este îngrijorată. ”Calitatea dosarelor este bună, având în vedere că procentul de condamnări în ultimii ani a fost în jur de 90%”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/kovesi-465x390-3.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/kovesi-465x390-3-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dodo Romniceanu | joi, 29 septembrie 2016 | 7 Comentarii | 422 Vizualizari Laura Codruţa Kovesi Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie,...

Preluat de la EVZ