Țările OPEC au stabilit să reducă producția de petrol la 32,5 milioane de barili pe zi, de la nivelul actual de 33,24 de milioane de barili pe zi, potrivit două surse din cadrul OPEC, scrie Reuters.

Acordul este primul încheiat între marii exportatori de la criza financiară din 2008.

Țările producătoare de petrol for face prevederi individuale pentru fiecare țară în cadrul următoarei întâlniri formale din noiembrie, potrivit surselor citate.

O sursă a spus pentru Reuters că odată ce țintele de producție vor fi atinse, OPEC va începe să extindă negocierile către țările din afara grupului pentru plafonarea producției de petrol.

Țările OPEC s-au întâlnit marți și miercuri în Algeris, Algeria, pentru a stabili o nouă strategie pentru stabilizarea prețului petrolului.

Prețul petrolului a crescut de asemenea, cu 4,4%, la 46,63 de dolari barilul după ce țările OPEC au acceptat să reducă producția cu aproximativ 750.000 de barili pe zi.

Decizia a dus la o reacție imediată pe bursa din SUA, unde indicele S&P al companiilor din energie a urcat cu peste 4%.Indicele Dow a crescut cu peste 110 puncte în minutele imediat următoare anunțului.

”Rămâne de văzut cât va fi plafonată de fapt producția. Pentru mine, semnificativ este faptul că liderii acestor țări au stat la aceeași masă și au luat o decizie”, a spus Michael Wittner de la Societe Generale din New York. ”Decizia este extrem de importantă, nu doar din prisma unei plafonări a producției, ci pentru semnalul că Arabia Saudită s-ar putea întoarce la un management activ al producției de țiței”, a adăugat el.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/opec-a-plafonat-productia-de-petrol-la-32-5-milioane-de-barili-pe-zi-29322.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/opec-a-plafonat-productia-de-petrol-la-32-5-milioane-de-barili-pe-zi-29322-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv