Autor:
Ion Cristoiu
| joi, 29 septembrie 2016 | 3 Comentarii
| 1870 Vizualizari

Întîmplările cu valoare de eveniment de marți, 27 septembrie 2016- autodenunțul lui Sebastian Ghiță, dezvăluirile lui Traian Băsescu- nu pot fi înțelese în afara unei întoarceri în trecut, la zbuciumatul an 2012, cînd a dat să se aprindă Scandalul plagiatul Codruței Kovesi.

Marţi seara, la emisiunea lui Silviu Mănăstire, am descris reacţia mea din 2012 la acuzaţiile de plagiat aduse Codruţei Kovesi.

 Ne aflam în plină confruntare, o confruntare fără milă, între Mastodontul numit USL şi Traian Băsescu. Din cîte se ştie, pe 7 mai 2012,  România are un nou Guvern:

Ponta 1, format de cea mai puternică coaliţie din Istoria postdecembristă, PSD-PNL.

 Faţă de partidul lui Traian Băsescu, PDL, USL e ca un Elefant faţă de un şoricel.

 După cum era de aşteptat, primii ameninţaţi de instalarea noii Puteri sunt şefii instituţiilor de forţă, toţi numiţi de Traian Băsescu, toţi loiali lui Traian Băsescu, toţi alcătuind ceea ce Elena Udrea numea marţi seara, la aceeaşi emisiune, Echipă, iar duşmanii fostului președinte,   Gaşcă.

Printre aceştia la loc de frunte se număra şi Codruţa Kovesi, procuror general pus şi răspus de Traian Băsescu.

La vremea respectivă, mă aflam în tabăra lui Traian Băsescu.

Pînă în toamna lui 2009, fusesem un adversar consecvent al lui Traian Băsescu. În toamna lui 2009, mi-am dat seama că împotriva lui Traian Băsescu se formase cea mai puternică Coaliţie politico-mediatică din Istoria României. Coaliţiei politice, PSD-PNL, i se adăuga Coaliţia mediatică Sorin Ovidiu Vântu-Dan Voiculescu-Dinu Patriciu. Pentru că prezenţa mea la Trustul lui Dan Voiculescu risca să fie folosită în interesele acestei Coaliţii, cu antipatia mea înnăscută faţă de Conspiraţii, chiar şi faţă de cele aşa-zis pozitive, am decis să demisionez. Aşa cum arătam într-un interviu luat de Robert Turcescu după demisie, nu intenţionam să mă lipesc de nici un alt post tv. Ceea ce s-a şi întîmplat. Pe perioada campaniei şi în zilele celor două tururi am urmărit bătălia din fotoliu de telespectator. Plecasem de la Antena 3, pentru că nu-i dădeam lui Traian Băsescu nici o şansă în faţa acestei Coaliţii. Mă pregăteam să fac Opoziţie alături de Traian Băsescu. Ghinionul meu:

Traian Băsescu a rămas președinte.

De ce precizez aceste lucruri?

Pentru că pînă-n 2014, am combătut ca ziarist alături de Echipa lui Traian Băsescu. N-am fost în Conspiraţiile puse la cale de această Echipă. Am luat cele ce se întîmplau în spaţiul public drept realităţi în varianta lor oficială.

 În aceste condiţii, mi-am dat seama de  neliniştea membrilor Echipei în 2012, anul Marii Suspendări, pe care eu am considerat-o şi continui s-o consider, chiar şi acum, Tentativă de lovitură de stat parlamentară.

Mecanismul s-a pus în mişcare pe 3 iulie 2012.

Eram invitatul permanent al unei emisiuni făcute de Robert Turcescu la B1tv.

Dacă unii cititori mai au ţinere de minte, bazat pe informaţii şi pe intuiţie, cu cîteva zile înainte de 3 iulie 2012, am anunţat că va avea loc Suspendarea.

Ceasul ticăie! ziceam eu.

La una dintre aceste emisiuni, dacă nu mă înşel chiar la prima la care am anunţat Suspendarea, invitată specială era Codruţa Kovesi. Ţin minte şi acum. Şedea la stînga mea, aşa cum stau şi în prezent, la emisiuni cu participarea mea, invitaţii. Locul pe care a stat marţi seara Elena Udrea! În pauza de publicitate, după ce-am anunţat că ticăie ceasul, spre stupoarea lui Robert Turcescu şi spaima Codruţei Kovesi, şefa Parchetului m-a întrebat de unde ştiu. I-am înţeles groaza. Dacă Traian Băsescu pleca, ea, ca şi alţi membri ai Echipei, luau drumul arestului preventiv. O reacţie asemănătoare a avut şi Klaus Iohannis, la emisiunea din octombrie 2014, de la Realitatea tv, cînd am afirmat în direct că i se pregăteşte Procesul de la ÎCCJ. După emisiune, m-a întrebat neliniştit de unde ştiu.

Am relatat aceste momente pentru a reaminti cititorilor adevărul confirmat de Istorie:

Oamenii, oricît de puternici, ar fi tot oameni rămîn.

Ditamai Împăratul Napoleon a fost împachetat de șobolanul  Fouché!

Pe acest fundal apar în  18 mai 2012 dezvăluirile Grupului de Investigații Politice și ale Miliției Spirituale  despre plagiatul Codruţei Kovesi. Textele reproduse, în circulație și acum pe Internet, mărturiseau în chip zdrobitor un plagiat. Pe 21 mai 2012, Codruța Kovesi se adresează CSM pentru apărarea reputației.  Acum cînd avem cronologia evenimentelor, dezvăluirea plagiatului lui Victor Ponta apare într-o altă lumină. Ea a avut loc pe 18 iunie 2012. Între timp, mai precis pe 22 mai 2012, GIP înaintase CNATDCU sesizarea privind plagiatul Codruţei Kovesi. E mai mult decît interesant un amănunt. Deşi primise sesizarea pe 22  mai 2012, și o înregistrase sub numărul 4363/22.05.2012, CNATDCU n-o ia în dezbatere. O trimite spre judecare Consiliului  Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), de pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care o înregistrează sub numărul 4470/24.05.2012.  Era vorba de o pasare  pur și simplu a cartofului fierbinte. CNATCDU era probăsistă. Lucrarea mirosea de la o poștă a plagiat. Ca să evite compromiterea, CNATCDU  trimite sesizarea la CNE, cînd din punct de vedere legal, pe baza Regulamentului  aprobat în 2002 prin Ordin al Ministerului Educației, CNATDCU era organismul  obligat să evalueze lucrările de doctorat. CNECSDTI solicită acuzatei pe 28 mai 2012 ca, până la data de 06.07.2012, să înainteze Comisiei punctul de vedere cu privire la sesizarea înregistrată.

Nu acelaşi lucru se petrece cu Victor Ponta. În cazul acestuia CNATDCU nu mai trimite sesizarea CNE şi o judecă deşi, în cazul Codruței Kovesi, se derobase de la sarcina asta primejdioasă.  Pe 29 iunie 2012, CNATDCU decide că Victor Ponta a plagiat.

Pe 2 iulie 2012, Victor Ponta acuză CNATDCU că e un organism al PDL.

Pe 29 iunie 2012, Liviu Pop, ministrul USL al Educaţiei, decide că plagiatele vor fi analizate de CNE. Pe 19 iulie 2012, CNE decide că Victor Ponta n-a plagiat. Vine rîndul Codruței Kovesi la albire. Pe 27 iulie 2012, Comisia tehnică a CNE anunţă că Lucrarea Codruţei Kovesi nu e plagiat. Pe  5 septembrie 2012, CNE se întruneşte şi decide că lucrarea nu e plagiat. Temeiul îl reprezintă, desigur, Raportul Comisiei Tehnice. Raportul final nr. 940  e semnat de vicepreședintele CNECSDTI Vergil Muraru.

 Marţi, 27 septembrie 2016, Sebastian Ghiţă se autodenunţă la Parchetul General că în vara lui 2012 a fost unul dintre cei care au pus la cale măsluirea Raportului asumat de Comisia tehnică. Potrivit Autodenunţului, dar şi mărturiilor lui Sebastian Ghiţă chiar la emisiunea de marţi seara, Raportul a fost scris în clădirea Guvernului. Ulterior, el şi alţii, au mers prin ţară după membrii Comisiei pentru a le smulge semnătura. La întrebarea mea, Sebastian Ghiţă a dezvăluit că membrii Comisiei nu citiseră lucrarea. De asemenea, că n-a fost uşor în cazul unora să le smulgă semnătura, deoarece aceştia se temeau de Antena 3.

Pe 2 octombrie 2012 Codruței  Kovesi  îi încetează mandatul de procuror general.

Pe 3 octombrie 2012, se anunță că Codruța Kovesi va pleca la Burxelles, ca reprezentant la Misiunea României pe probleme de anticorupție, Pentru asta, a fost detașată la Ministerul de Externe  timp de trei ani.

  Ministru de Externe era la vremea respectivă Titus Corlățean,  premier Victor Ponta.

Pe 23 octombrie 2012 Direcţia Juridică a Ministerului avizează  decizia CNE.

Pe data de 13 decembrie 2012, Plenul CSM, ia în discuţie solicitarea Codruţei Kovesi din 21 mai 2012 de a-i apăra reputaţia.

 Pe baza deciziei CNE, CSM o albeşte pe şefa Parchetului General.

Pe  2 aprilie 2013, Victor Ponta e de acord ca Codruța Kovesi să fie desemnată ca șefa DNA, deși fusese timp de șase ani, două mandate la rînd, șefă la Parchetul General.

Ce se constată la o primă vedere ?

Că acelaşi organism – CNE – decis de Victor Ponta pentru a-l albi a albit-o şi pe Codruţa Kovesi.

Pe cristoiublog.ro de miercuri, am scris că noul organism însărcinat cu judecarea Plagiatelor – CNATDCU – decis prin Hotărîrea de Guvern din 2 martie 2012 – ar trebui să ia în discuţie, cum a procedat şi cu plagiatele lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea, albite de CNE, şi plagiatul Codruţei Kovesi, albit de CNE.

Aici vreau însă să mă opresc asupra unor conisderaţiie generale, vizînd cloaca numită Politica românească:

 • La vremea respectivă, eu și alții, ne rupeam cămășile pentru a lupta alături de Traian Băsescu împotriva lui Victor Ponta de la USL. Albirea Codruței Kovesi de către instituția  pregătită de Victor Ponta ca să-l albească pe el, e rezultatul unui miș- maș la nivel înalt. Cele două Echipe negociază, sub Înaltă Protecție,  un armistițiu în materie de plagiate. Plagiatul Codruței Kovesi contra plagiatului lui Victor Ponta.
 • Sebastian Ghiţă primeşte dispoziţie să facă în aşa fel încît Codruţa Kovesi să fie albită. Asta după ce Victor Ponta fusese albit.

  De unde dracu să știm noi, ăștia de pe margine, că Victor Ponta nu numai c-a albit-o pe Codruța Kovesi, dar mai mult, ca să nu rămînă pe drumuri după încheierea mandatului, i-a făcut cadou o sinecură la Bruxelles ? De unde să știm noi, muritorii, de rînd că același Victor Ponta o va propune pe Codruța Kovesi șefă la DNA, deși între noi fie vorba venise momentul ca eterna șefă să se întoarcă în  producție ?

 • La vremea respectivă eu cel puțin n-am luat în seamă acuzațiile aduse Codruței Kovesi, doarece le credeam parte a unei conspirații a corupților. Acum știu că, indiferent de motivul publicării lor, acuzațiile erau reale.  Ar trebui să fie învățătură de minte și pentru cei care o apără acum pe Codruța Kovesi zicînd în scris :
  • Da, a plagiat, dar, spre deosebire de Victor Ponta, e de-a noastră !

  Tag-uri:
  Codruței Kovesi, plagiat Codruței Kovesi, plagiat, Sebastian Ghita, autodenunt Ghita, Victor Ponta, PDL, CNATDCU, USL, Robert Turcescu, Traian Băsescu, Liviu Pop, CSM, Gabriel Oprea, CNE

  În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Albirea” Codruței Kovesi în 2012- un miș- maș la nivel înalt | ROMÂNIA LUI CRISTOIU.

  http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ion-cristoiu-romania_1-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ion-cristoiu-romania_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
  Autor: Ion Cristoiu | joi, 29 septembrie 2016 | 3 Comentarii | 1870 Vizualizari Întîmplările cu valoare de eveniment de...

  Preluat de la EVZ