Autor:
Dodo RomniceanuIulia Iancu | miercuri, 28 septembrie 2016 | 5 Comentarii
| 1878 Vizualizari

Copreședintele PNL Vasile Blaga a fost citat de DNA Ploiești în calitate de suspect într-un dosar care conține presupuse fapte de corupție. Liderul politic a fost audiat mai bine de două ore de procurorii anticorpuţie care au decis să-l ancheteze în continuare sub control judiciar.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de DNA, Vasile Blaga este urmărit penal pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți: 

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență 

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.


În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


UPDATE. Vasile Blaga ar fi fost citat la DNA Ploiești într-un dosar de trafic de influență, acuzațiile vizând perioada 2009 -2012, când Vasile Blaga era parlamentar și ministru de Interne. Este vorba despre un contract din bani publici, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii vorbesc de comisioane de 10% la contracte cu statul, care ar fi fost încasate pe filiera acestui trafic de influență pentru ca anumite firme să beneficieze de contractele din bani publici. Sumele obținute astfel ajung la sute de mii de euro, arată date preliminare din această anchetă, spun surse judiciare, citate de digi24.ro.


”Nu știu despre ce este voba. Nu pot să comentez”, le-a declarat politicianul jurnaliștilor prezenți miercuri dimineață la intrarea în sediul DNA Ploiești.

Blaga a mai fost citat la DNA, fiind audiat pe 19 septembrie la sediul central al DNA în calitate de martor într-un dosar care viza o mită la IJP Bihor.

CITEȘTE ȘI: VASILE BLAGA și dilema timidă DNA: UNDE DUCEA LIVIU POPA, ȘEFUL POLIȚIEI BIHOR un morman de 700.000 de euro? CEA MAI MARE AFACERE DE CORUPȚIE A ANULUI 2016

În prezent copreședinte al PNL, Vasile Blaga a fost ministru de interne din decembrie 2009 până în septembrie 2010, când a demisionat, în urmă protestului organizat de poliţişti care şi-au aruncat caschetele în faţă palatului Cotroceni.  Din noiembrie 2011 până în iulie 2012 a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului iar din iunie 2012 până în noiembrie 2014 a fost preşedintele fostului PDL. În urmă fuziunii cu PNL, a devenit copreşedinte alături de Alina Gorghiu.

Tag-uri:
Vasile Blaga DNA, Blaga DNA Ploiesti, Vasile Blaga audiat la DNA, Vasile Blaga doasar DNA, justitie, dna procurori, procurori dna, justitie dna, procurori, procurori dna justitie

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Blaga, sub control judiciar după ce a fost audiat două ore la DNA Ploiești. Copreşedintele PNL este URMĂRIT PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENŢĂ.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/04-blaga-dna-evz-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/04-blaga-dna-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Dodo Romniceanu,  Iulia Iancu | miercuri, 28 septembrie 2016 | 5 Comentarii | 1878 Vizualizari Copreședintele PNL Vasile Blaga a fost...

Preluat de la EVZ