Valiza franțuzească de voiaj, pe care Constantin Brâncuși a folosit-o în celebrele călătorii spre Statele Unite, s-a vândut ieri, la licitația organizată de Artmark, alături de alte obiecte personale ale sculptorului, adjudecate pentru o sumă totală de 50,500 de euro.

O cădelniță a lui Constantin Brâncuși, obiect creat de sculptor și utilizat în atelierul din Impasse Ronsin, a fost vândută pentru suma de 6,000 de euro, marți seara, la licitația organizată de Artmark. Un bilet manuscris, cu un aforism al lui Constantin Brâncuși (semnat Dodoica) “Creierul este fiul risipitor al pântecului”, s-a vândut pentru 3,000 de euro.

Printre obiectele cumpărate la licitație s-au numărat obiecte de îmbrăcăminte ale sculptorului Constantin Brâncuși. O vestă de lucru a sculptorului s-a vândut pentru 1,800 de euro, iar un pardesiu Burberrys, posibil folosit de Constantin Brâncuși drept haină de lucru, a fost adjudecat pentru 4,250 de euro. Un costum de zi, din trei piese, purtat de Constantin Brâncuși în perioada pariziană, a fost cumpărat cu 4,950 de euro, aceeași sumă pentru care s-a vândut și un costum de seară, din trei piese, purtat de Constantin Brâncuși tot în perioada pariziană.

Surprinzător, un set de două andrele, realizat de Constantin Brâncuși cu dopuri de vermut Ballor Torino, pentru pictorița Natalia Dumitrescu, care a avut un preț de pornire de 1.270 de euro, a ajuns să fie vândut pentru suma de 6,500 de euro.

Alt obiect creat de Constantin Brâncuși, tot un set de două andrele, realizat cu dopuri de șampanie, de asemenea, pentru pictorița Natalia Dumitrescu a fost adjudecat pentru 1,800 de euro. Tot printre loturile licitate s-a aflat un al treilea set de două andrele, realizat cu dopuri de vin, pentru pictorița Dumitrescu, care s-a vândut pentru suma de 2,250 de euro.

O fotografie inedită, în care Constantin Brâncuși este înfățișat lucrând la joagăr pentru ridicarea “Porții Sărutului”, surprins de dr. Micu Marcu pe 2 iulie 1938, a fost adjudecată pentru 3,000 de euro.

Organizatorii licitației au precizat, pe 14 septembrie, că sesiunea dedicată lui Brâncuși se aliniază demersului de susținere a campaniei de subscripție publică pentru achiziționarea operei “Cumințenia Pământului”. Colecționarul Emilian Radu și Artmark vor dona o parte din câștigul licitației pentru “Cumințenia Pământului”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/obiecte-personale-ale-lui-constantin-brancusi-cumparate-pentru-peste-50-000-de-euro-29286.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/obiecte-personale-ale-lui-constantin-brancusi-cumparate-pentru-peste-50-000-de-euro-29286-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv