Autor:
Iulia Iancu
| miercuri, 28 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a afirmat într-un interviu pentru Agepres că procurorii DNA devin ţinte ale unor acţiuni de hărţuire, plătite de firme cu bani mulţi, însă aceştia NU SUNT îngrijoraţi de astfel de tactici.


Kovesi nu este îngrijorată. ”Calitatea dosarelor este bună, având în vedere că procentul de condamnări în ultimii ani a fost în jur de 90%”

DNA a trimis în judecată în jur de 800 de persoane şi că au fost condamnate definitiv de către instanţele de judecată aproximativ 600 de persoane. Citeşte mai multe AICI!


Şefa DNA explică faptul că astfel de situaţii apar în momentul în care se hotărăşte cercetarea anumitor persoane. 

AGERPRES: Ați afirmat, tot într-un interviu recent, că ‘mai nou se angajează firme plătite cu bani mulți să hărțuiască procurorii din DNA’. Există o îngrijorare în rândul procurorilor? Cum se face această hărțuire? 
Laura Codruța Kovesi: Cred că îngrijorarea există în rândul persoanelor cercetate dacă apelează la astfel de metode. Vă pot spune că procurorii din DNA nu sunt nici ușor impresionabili, nu sunt nici îngrijorați de astfel de tactici. Sunt obișnuiți deja cu atacurile care se fac în spațiul public de către persoanele pe care le cercetăm sau de către susținătorii acestora. De foarte multe ori, au fost astfel de atacuri imediat după ce anumite proceduri au fost declanșate. Sunt atacuri la care noi nu putem să ieșim și să explicăm ce avem în dosar pentru că ne este interzis acest lucru. Singurul nostru răspuns este să finalizăm dosarele cât mai repede și mai bine și răspunsul adecvat vine odată cu hotărârea judecătorească definitivă care se dă în fiecare caz. Am văzut că, de foarte multe ori, au fost situații în care am fost acuzați că dosarele sunt politice, că dosarele nu sunt solide, că nu avem probe și cu toate acestea am obținut hotărâri de condamnare. Deci, suntem într-o fază în care procurorii din DNA sunt suficient de maturi, experimentați și curajoși încât să facă față acestor atacuri. În schimb, dacă vorbim de îngrijorări, ne îngrijorează mai mult efectele dramatice pe care le are corupția și nu atacurile pe care le fac persoanele cercetate.


Kovesi adaugă faptul că există foarte multe metode prin care procurorii DNA pot fi discreditaţi tocmai pentru a descuraja acţiunile lor.

AGERPRES: Cum se face această hărțuire? 
Laura Codruța Kovesi: În multe feluri se poate realiza și se realizează în fiecare zi. Sunt atacuri făcute prin declarații publice, prin postări de pe Facebook, prin prezentarea unor documente din dosar în spațiul public. Trebuie să spun că, potrivit noului Cod de procedură penală, din momentul în care o persoană este învinuită și i se aduce la cunoștință calitatea de suspect, procurorul trebuie să îi dea copie după tot dosarul, astfel că acesta devine public. De foarte multe ori, se prezintă anumite documente dintr-un dosar, se prezintă anumite probe. Am observat că, de foarte multe ori, se prezintă doar anumite pasaje din anumite documente întocmite de procuror. Pe de altă parte, sunt situații în care se fac foarte multe plângeri împotriva procurorilor, la CSM, sau în altă parte. Sunt foarte multe metodele prin care poți să hărțuiești procurorii.


Totodată, şefa DNA a declarat că de  foarte multe ori este atacat un procuror din perspectiva vieții private, pentru anumite evenimente la care a participat sau pentru anumite lucruri pe care le-a făcut în timpul liber.

AGERPRES: E afectată și viața personală a procurorilor? 
Laura Codruța Kovesi: Uneori da. Uneori, atacurile depășesc limitele profesionale. De foarte multe ori este atacat un procuror din perspectiva vieții private, pentru anumitre evenimente la care a participat sau pentru anumite lucruri pe care le-a făcut în timpul liber.

Tag-uri:
Kovesi, dna, atac procurori, persoane cercetate, laura codruta kovesi, sefa dna, procuror sef, interviu, laura codruta kovesi interviu

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laura Codruţa Kovesi dezvăluie cum şi de ce sunt discreditaţi procurorii DNA: “Sunt obișnuiți cu atacurile care se fac în spațiul public de către persoanele pe care le cercetăm sau de către susținătorii acestora”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/laura-codruta-kovesi-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/laura-codruta-kovesi-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Autor: Iulia Iancu | miercuri, 28 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari Laura Codruţa Kovesi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al...

Preluat de la EVZ