Sistemul cotelor pentru distribuirea refugiaților la nivelul Uniunii Europene va fi menținut, afirmă Jean-Claude Juncker, șeful CE, în timp ce președintele PE, Martin Schulz, a criticat țările est-europene, notând că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, dar nu și în cazul imigrației.

“Rămân atașat ideii că trebuie să răspundem crizei imigranților prin solidaritate și cu inima”, a declarat Juncker.

La începutul lunii septembrie, Juncker părea să fi renunțat la ideea distribuirii refugiaților conform cotelor obligatorii, notând că solitaritatea nu poate fi impusă de sus. Însă acum a respins această interpretare: “Eu am spus că măsurile nu pot fi impuse doar prin dorința celor care vor să le impună și că trebuie să aducem țările est și vest-europene împreună în această privință”.

Întrebat de un jurnalist dacă nu cumva se amplifică disensiunile la nivelul UE pe tema distribuirii refugiaților, Juncker a explicat: “Știm din viața personală că este neobișnuit să iubești pe cineva dintr-o dată. Pentru ajungerea la dragoste, trebuie să acordăm timpul necesar”.

Juncker a notat că premierul Ungariei, Viktor Orban, este unul dintre principalii critici ai inițiativei privind refugiații, amintind că planul de distribuire a extracomunitarilor a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene. “Nu este vina Uniunii Europene, ci a statelor membre pentru eșecul în privința refugiaților”, a precizat Juncker, citat de EUObserver.

La rândul său, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur țările central și est-europene, denunțând referendumul organizat de Ungaria și acuzând că Viktor Orban induce în eroare alegătorii, divizând UE.

“Uniunea Europeană se bazează pe compromis, nu pe confruntare. Europa a fost mereu puternică și a existat un spirit al unității. Țările est-europene cer solidaritate în privința dezvoltării economice, în criza cu Rusia, dar refuză solidaritatea când vine vorba de refugiați. Solidaritatea este un principiu, nu este selectivă”, a argumentat Schulz.

rootstireaActualitate/Esential
Sistemul cotelor pentru distribuirea refugiaților la nivelul Uniunii Europene va fi menținut, afirmă Jean-Claude Juncker, șeful CE, în timp ce președintele PE, Martin Schulz, a criticat țările est-europene, notând că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, dar nu și în cazul imigrației. 'Rămân atașat ideii că trebuie să răspundem...

Preluat de la romania ntv