Autor:
Otilia Matei
| miercuri, 28 septembrie 2016 | 1 Comentarii
| 1671 Vizualizari

Fragment din opera lui Michelangelo

Istoricii de artă afirmă că celebra pictură din Capela Sixtină, magistra operă a lui Michelangelo nu înfăţişează doar idei desprinse din doctrina Bisericii Catolice, ci mai mult decât atât, ar ascunde secrete pe care nici comanditarii nu le-au desluşit. În sfârşit, unul dintre mesajele secrete transmise de artist prin intermediul acestui mediu a fost decriptat.

Potrivit Descoperă, dr. Deivis de Campos, anatomist la Universitatea Federală de Ştiinţe ale Sănătăţii din Porto Alegre, Brazilia, susţine că Michelangelo a inserat detalii anatomice care fac trimitere către aparatul reproducător feminin pentru a-şi exprima ura faţă de papă şi, în general, faţă de Biserica Catolică. 

Celebrul artist italian a introdus în monumentala operă de artă, opt cranii de berbeci, fiecare simbolizând sistemul reproducător feminin. Printre reprezentările ce fac referire la fertilitate s-ar mai număra tringhiul format de braţul Evei şi un pocal considerat a avea origini păgâne.

“Asemenea altor artişti ai Renaşterii, Michelangelo a introdus în operele sale aluzii sexuale şi insulte pentru patronii săi, fără ca aceştia să-şi dea seama. Fiind un devotat al simiplităţii şi perfecţiunii artei greco-romane, artisul a idolatrizat toate ideile asociate cu sacrul feminin”, a declarat dr. de Campos.


Capela palatului papal din Vatican este un edificiu ridicat între anii 1472 și 1483 în timpul Papei Sixtus al VI-lea, de aici primind şi numele de Capela Sixtină. O curiozitate interesantă ar fi aceea că dimensiunile clădirii sunt aceleaşi cu cele ale Templului lui Solomon, asa cum este acesta descris în Vechiul Testament. 

Michelangelo şi-a terminat opera de artă de pe tavanul Capelei Sixtine într-o perioadă de patru ani, acesta începând pictura de la est la vest şi de la intrarea în edificiu spre altarul acestuia. Pictura a fost conmandată de Papa Iulius al II-lea, într-o perioadă în care Michelangelo lucra deja la mormântul suveranului pontif. Opera artistului renascentist acoperă o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi înfăţişează nu mai puţin de 300 de personaje.

Pe pandantivele tavanului Capelei sunt redaţi 12 bărbaţi şi femei ce prevestesc venirea lui Iisus. Reprezentările sunt flancate de 8 triunghiuri, în care apar membri unor famili purtând îmbrăcăminte din perioada biblică, precizează sursa citată

Campos a analizat aceste picturi, declarând că poziţionarea femeilor în centrul triunghiurilor ar putea sugera rolul lor important, fiind cele care menţin vie credinţa şi descendenţa familiilor. Ba mai mult, cercetătorul brazilian a scris într-un articol publicat în revista Clinical Anatomy că Michelangelo a încercat să submineze autoritatea Bisericii dominate de bărbaţi, pictând femei cu musculatură proeminentă, care să pună în evidenţă forţa feminină.

Tag-uri:
artă, michelangelo, capela sixtina, Deivis de Campos, renastere, pictura capela sixtina, vatican, papa, papa sixtus, papa iulius, suveran pontif, feminitate, biserica, biserica catolica, eva, frescă

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a SFIDAT Michelangelo Biserica Catolică! Mesajele obscene inserate în cea mai celebră operă de artă au scandalizat Vaticanul. Sensul ascuns al frescei ar putea schimba tot ceea ce ştim despre Biblie.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/michelangelo-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/michelangelo-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPanorama
Autor: Otilia Matei | miercuri, 28 septembrie 2016 | 1 Comentarii | 1671 Vizualizari Fragment din opera lui Michelangelo Istoricii de...

Preluat de la EVZ