Autor:
Angela Tocila
| miercuri, 28 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 276 Vizualizari

Angela Tocilă

Oficial sau nu, campania electorală a început de la primul ”Jos Băsescu!”. Se merge pe aceeași cale bătătorită, fără strop de imaginație, fără alt slogan, fără promisiuni, doar atât: Jos Băsescu!

De fapt, politicienii României n-au dat niciodată dovadă de imaginație, una pentru că nu sunt în stare din punct de vedere intelectual și, a doua, pentru că li se rupe de electorat. Electoratul contează doar în momentul în care se prezintă la urne și-i votează, apoi ducă-se de unde a venit, înapoi în sărăcia și durerea lui…

De zeci de ani se perpetuează aceeași stare de fapt, statică, încremenită în clișee propagandistice iar electoratul o percepe ca pe ”Pleacă ai noștri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii…” Cu toate astea, înaintea oricărui scrutin, primitivismul și ura ies de fiecare dată la suprafață. Armele nu mai contează, loviturile sub centură nu pun probleme de moralitate sau conștiință, importanți sunt banii și scopul iar scopul scuză mijloacele.

Dacă la alegerile locale candidații promit un pod, o asfaltare, că-ți trag apă și canalizare, la parlamentare, ce pot promite? Că nu vor mai sări în apărarea penalilor, că nu vor sfida pe cei ce i-au ales menținând imunitățile hoților, împiedicând astfel Justiția să-și facă treaba? Candidații vor musti de patriotism de pe panourile publicitare, cu priviri încrâncenate și fețe fotoshopate, îți vor induce ideea de dârzenie și intransigență, ca, odată ce vor ajunge în Parlament, să-i vezi sforăind, jucându-se pe tablete, chiulind sau ”combinând” diverse afaceri. De ce? Pentru că politica românească e promiscuă, e un cerc închis în care dacă nu te adaptezi celorlalți ești liber să pleci iar dacă rămâi, trebuie să joci în horă cu ei. De asta nu se schimbă și nu se va schimba nimic în România. De asta și pentru că scara de valori și ierarhiile au luat-o razna, polii s-au inversat, au ajuns toți derbedeii să facă politică și nu mai e loc de ei. Un om cinstit nu are șanse să facă politică, dacă nu are stomacul tare și nu este dispus să îndure toate mizeriile, minciunile și calomniile care i se pun în cârcă în presa scrisă și tv. Nu sunt scutiți nici copiii acestora, nici rudele și probabil, nici vecinii. Intimidarea devine politică de stat, minciuna și grobianismul țin loc de program politic, toată lumea dă în toată lumea, cu scuza că atingerea țelului e benefic patriei.

Dacă până mai anul trecut aveam imagini din Parlament, cu ”distinșii” aleși dormind sau făcând biluțe din nas, acum nu le mai avem. Ni se induce un soi de respect pe care ei nu-l merită. Ultimul Parlament s-a făcut remarcat doar prin eforturile uriașe de a-și salva penalii, în ciuda publicului votant, fără teamă și fără rușine. Odată ajunși în această poziție, nu se mai simt datori celor ce i-au ales, ba mai mult, ajung să-i disprețuiască și să-i trateze cu superioritate, deși mulți dintre ei sunt doar niște loaze semianalfabete. De ce s-ar schimba asta din toamnă? Cu riscul de a părea pesimistă, eu spun că nu se va schimba… În locul șarlelor actuale, vor veni altele, la fel de lacome și dornice de îmbogățire rapidă.

Puterea te ia uneori de pe picioare, mai ales dacă nu ești croit și educat să rămâi același în orice circumstanță te aduce viața sau electoratul. Exemplul cel mai vizibil și de la cel mai înalt nivel îl dă însuși președintele României. Aroganța cu care blochează săptămânal o arteră de circulație în capitală și un drum european, cu orele, ca să treacă domnia sa, nu lasă loc de interpretări. El este împăratul, stăpânul, alesul, chiar dacă singurul merit la alegeri a fost că nu-l chema Ponta.
Nu, nu se va schimba nimic din toamnă… Mașinăriile de partid s-au pus în mișcare cu aceleași metode care, dacă duc la rezultatul dorit, nu merită efortul de a fi schimbate, îmbunătățite. Vor încolona din nou armate de votanți, îi vor plimba pe la urne, le vor spune exact cu cine să voteze iar următoarele alegeri ne vor găsi la fel, în aceeași încremenire neputincioasă. Am spus de câteva ori că doar o catastrofă sau un miracol ar putea salva România, dar eu nu cred în miracole și, în nici un caz, la asemenea amploare. România trebuie să se salveze singură iar ”jos Băsescu” nu reprezintă calea spre mântuire, nici măcar spre salvare de dezastru. Am citit zilele astea aberații demne de locatarii spitalelor de psihiatrie, una dintre el m-a marcat în mod deosebit, cum că Traian Băsescu a fost agent KGB. N-au prea stat unii să rumege sau să analizeze poziția lui Traian Băsescu față de Rusia în mandatele sale. Le-a fost de ajuns să înghită pe nemestecate informația, să-și alimenteze carcasele goale cu ură. Da, asta va fi campania electorală și anul acesta, una îndreptată asupra unei singure persoane, nu una constructivă, îndreptată spre alegători iar asta demonstrează nu doar lipsă de respect față de electorat ci și un dispreț profund, inducând ideea că suntem proști cu toții și nu merităm să nu ni se insulte inteligența. Și-n definitiv, dacă ține, de ce nu?

Puteţi citi alte texte ale aceluiaşi autor pe www.angelatocila.ro.

Tag-uri:
campania jos basescu, angela tocila, angela tocila campanie, editorial angela tocila, traian basescu, campanie electorala

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania ”Jos Băsescu!”.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/angela-tocila-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/angela-tocila-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
Autor: Angela Tocila | miercuri, 28 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 276 Vizualizari Angela Tocilă Oficial sau nu, campania electorală...

Preluat de la EVZ