loading…

Primul copil din lume creat prin controversata tehnică “triparentală” s-a născut în Mexic, relatează publicația New Scientist, citată de ziarul The Independent.

Nu se cunosc detalii despre această naștere, dezvăluită înaintea congresului științific al Societății Americane pentru Medicină Reproductivă, programat în Salt Lake City în luna octombrie.

Potrivit criticilor, procedura este echivalentul modificărilor genetice asupra oamenilor. În schimb, criticii susțin că această tehnică le permite femeilor care au anumite afecțiuni genetice să aibă copii sănătoși cu care să fie înrudiți.

Conform revistei New Scientist, copilul, numit Abrahim Hassan, are cinci luni. Părinții sunt cetățeni iordanieni, iar nașterea a fost rezultatul muncii unei echipe de oameni de știință din Statele Unite.

Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, suferă de Sindromul Leigh, o afecțiune letală care afectează sistemul nervos și care ar fi fost transmisă copilului prin ADN-ul mitocondrial.

Tehnica utilizată de echipa doctorului John Zhang, de la Clinica de Fertilizare “New Hope” din New York, constă în preluarea nucleului unuia dintre ovocitele lui Ibtisam Shaban, având conținut ADN, și implantarea într-un ovocit al unei donatoare, din care a fost extras nucleul dar s-a menținut ADN-ul mitocondrial.

Mulți oameni de știință insistă că tehnica triparentală este imprecisă tocmai din cauza surselor ADN-ului.

John Zhang a declarat că echipa a fost nevoită să își desfășoare activitatea în Mexic, unde “nu există reglementări”, dat fiind că “tehnica triparentală” nu a fost aprobată în Statele Unite. “Salvarea unor vieți este un lucru etic”, susține Zhang.

În anul 2003, John Zhang și echipa sa au folosit o altă tehnică pentru conceperea unor copii cu trei părinți, generând critici ample la nivel internațional, conform Mediafax.

“Se pare că nou-născutul cu donație mitocondrială s-a născut fără greutăți la naștere.”, a declarat medicul Dusko Ilic, referent în cercetarea genetică asupra celulelor stem de la King’s College din Londra.

“Este o descoperire inovativă. Nou-născutul e declarat sănătos. Sperăm ca acei critici zeloși din domeniul geneticii să se îmblânzească și să fie martorii primei nașteri după o donație mitocondrială în Marea Britanie”, a adăugat Ilic.

Totuși, medicul afirmă că mai există câteva lucruri neclarificate. “Se poate ca această naștere să se dovedească riscantă, însă, pentru că a fost un succes, criticii donației mitocondriale vor avea mai puține argumente împotrivă.”, a mai afirmat Ilic.

Profesorul Alison Murdoch, președintele Newcastle Fertility Centre at Life de la Universitatea Newcastle, care s-a aflat în prim-planul cercetării în acest domeniu în Marea Britanie, a salutat anunțul.

“Dacă acest copil s-a născut așa cum se spune, atunci acesta este o veste minunată. Convertirea unei donații mitocondriale la o procedură clinică nu este o cursă, ci un scop care trebuie dobândit cu precauție pentru a asigura atât siguranță cât și posibilitate de reproducere”, a declarat Murdoch.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/primul-copil-din-lume-conceput-printr-o-tehnica-triparentala-s-a-nascut-in-mexic-29262.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/primul-copil-din-lume-conceput-printr-o-tehnica-triparentala-s-a-nascut-in-mexic-29262-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv