Autor:
Carmen Vintilă
| marţi, 27 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 131 Vizualizari

Ședinta CSAT

La Cotroceni a avut loc o ședinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Președintele Klaus Iohannis a anunţat la finalul ședinței că Brigada 2 Infanterie “Rovine” va prelua rolul de brigadă multinaţională. Șeful statului a mai spus că este nevoie de o reorganizare a Companiei Naţionale ROMARM. În CSAT, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a prezentat o informare cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor, Iohannis subliniind că în acest domeniu s-au făcut progrese notabile.

 • Domnul director Hellvig se află într-o deplasare externă pe care am aprobat-o.
 • S-a terminat ședința CSAT. Am avut teme importante pentru securitatea națională și vreau să vă prezint aceste chestiuni. 
 •  Implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia a fost pe ordinea de zi. La discuția anterioară în CSAT s-a decis înființarea unui grup de lucru acre să elaboreze un plan concret. A fost prezentat astăzi. Acest plan nu este comunicabil dar un alt punct de pe ordinea de zi este în legătură acesta – constituirea şi operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale pentru dezvoltarea şi consolidarea elementelor esenţiale ale prezenţei aliate înaintate.
 • Brigada multinațională va funcționa la Craiova.
 • Avem aici deja o abordare sustenabilă, care prevede reluarea relațiilor economice în special cu țările din Orientul Mijlociu. Pentru România această zonă este în continuare importantă.
 • Am avut un punct pe ordinea de zi: relația România și Republica Moldova. 
 • Am constat că relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă și mai previzibilă. 
 • Pentru a îmbunătăți relația cu Moldova se va lucra pe o strategie.
 • Implicare economică mai profundă în Moldova.
 • E nevoie de o reorganizare la compania națională ROMARM
 • Ni s-a prezentat abordarea faţă de problema infecţiilor nozocomiale, unde ministrul ne-a informat că s-au făcut paşi foarte importanţi în zona clarificării legislative, a reglementărilor, inclusiv pentru biocide, în zona investiţiilor necesare pentru infrastructura.

 • S-au făcut paşi importanţi în reglementare, în modul în care se planifica investiţiile, dar mai e foarte mult de lucru pentru a implementa aceasta legislaţie şi pentru a ajunge efectiv la investiţia propriu-zisă.
   

  Întrebări:

  Despre protestele la Ambasada Rusiei

  Nu comentez acţiunile unei ambasade. Asta va face ministerul Afacerilor Externe

   Veţi discuta cu ambasadorul?

   Dacă vorbim de iniţiativă de a protesta, dacă oamenii s-au simţit jigniţi sau li s-a partu că nu se prezintă anumite lucruri aşa cum trebuie şi vor să îşi arate dezacordul atunci sigur România e o ţară unde astfel de acţiuni sunt posibile.

  Legat de relaţia cu Moldova, strategia va cuprinde şi viziunea privind o eventuală unire?

  Solicitarea noastră a fost ca în cel mai scurt timp să se constituie acest grup de lucru, MAE cu SIE, cu SRI cu administraţia prezidenţială şi strategia trebuie să se adreseze tuturor temelor importante.

  Am atras atenţia că trebuie să facem o deosebire clară între abrordari foarte serioase pe care putem să le avem şi abordări poppulist-electoraliste care e posibil să apară, fiindcă vom avea la noi campanie electorală şi aproape în acelaşi timp în Moldova.

  Discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom trata în CSAT la sfârşitul anului.

   V-a contacat Mihai Răzvan Ungureanu, aţi discutat? 

   Nu am să adaug nimic faţă de ce am discutat aseară.

  În afară de Bulgăria şi Polonia, ce state vor mai participa la brigadă?

   În această fază nu e oportun să vă spun cu cine mai negociem, vom face acest anunţ când ştim sigur cine şi cu ce efective participa, cum va arăta aceasta brigadă, pentru că asta depinde şi de cum vede NATO aceasta brigadă.  Noi credem că în 2017 vom fi în stadiul să declarăm capacitatea iniţială a acestei brigăzi.  În varianta cea mai optimistă în 2018 brigada va fi funcţională, deci la capacitate nominală.

   Tariceanu a cerut garanţii că veţi respecta votul la alegeri. Ce garanţii oferiţi?

  Tariceanu nu am ce garanţii să îi dau, dar romanilor am ce garanţii să le dau.

  Le-am dat când am preluat mandatul, când am jurat că voi respecta legile şi voi face tot ce îmi stă în putere în avantajul României.

  E jurământul cel mai important pe care îl face un preşedinte şi orice puenre sub semnul întrebării este o obrăznicie politică.

Aţi primit vreo informare legată de Bucureşti, de cererile de insolventa?

Chestiunea e de competența autorităţilor locale proaspăt alese, aşteptam să rezolve.

Guvernul e foarte interesat să participe în această rezolvare, putem să fim optimişti că se găsesc soluţii

Ar fi revoltător dacă bucureştenii ar rămâne fără apă caldă sau încălzire.

Despre dezbaterea prezidenţială din SUA.

 Îmi permit să nu comentez acest aspect.

 Despre premiul pe care îl va primi în Germania.

Eu merg acolo ca să primesc acest premiu pe care îl consider un premiu pentru România.

E cel puţin notabil ca o fundaţie importantă din Germania tine să acorde un premiu preşedintelui pentru felul în care România ştie să gestioneze fenomenul corupţiei.

E o recunoaştere publică a faptul că România se comportă foarte bine în această luptă anticorupţie

Despre legea securităţii cibernetice. Ar fi mai bine să treacă prin ordonanţa de urgenţă?

 E foarte probabil că legea să fie prezentată viitorului Parlament. A dus la foarte multe discuţii care în esenţă au ajutat la elaborarea ei. Actualul Parlament se va ocupa de campanie şi mi se pare normal ca această chestiune să nu fie tema de campanie ci o temă care se dezbate în noul parlament

 Despre absenţa şefilor SRI. Au motivat?

 Bineînţeles, doar nu credeţi că lispesc nemotivat.

Dl Hellvig se afla într-o deplasare externă pe care am aprobat-o şi am ştiut de ea şi a fost reprezentat de directorul adjunct specialist pe subiectul discutat azi.

Şedinţa CSAT afost condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Generalul Silviu Predoiu l-a înlocuit pe Mihai Răzvan-Ungureanu, după ce acesta a demisionat de la şefia SIE.  Și directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost  înlocuit la discuţii de adjunctul Cristian Bizadea. Sunt prezenţi premierul Dacian Cioloş, vicepremierul Costin Borc, miniştrii Anca Dragu (Finanţe), Raluca Prună (Justiţie) Dragoş Tudorache (Interne), Mihnea Motoc (Apărare) şi Lazăr Comănescu (Externe).

 

Tag-uri:
CSAT, Klaus Iohannis, Cotroceni, Dacian Ciolos, Palatul Cotroceni, Orientul Mijlociu, Dacian Ciolo, Mihnea Motoc, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, Raluca Prună, Costin Borc, Anca Dragu, Eduard Hellvig, Statului Major, Nicolae Ciucă, Ion Opri, Generalul Silviu, Mihai Răzvan

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Klaus Iohannis a vorbit despre relaţia cu vecinii de peste Prut: “Trebuie o IMPLICARE ECONOMICĂ mai profundă în Moldova” .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/04-05-csat-iohannis-16-03-15-11-30-49big-csat-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/04-05-csat-iohannis-16-03-15-11-30-49big-csat-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPreşedinţie
Autor: Carmen Vintilă | marţi, 27 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 131 Vizualizari Ședinta CSAT La Cotroceni a avut loc...

Preluat de la EVZ