loading…

Producătorii din OPEC încearcă, din nou, în această săptămână, să oprească scăderea a prețului petrolului, conform lui Noureddine Bouterfa, Ministrul Energiei din Algeria, citat de BBC.

Bouterfa spune că miercuri are loc o întâlnire informală a membrilor organizației, cu ocazia conferinței energiei din Algeria, dar nu exclude ca evenimentul să devină formal. „Nu vom ieși din întâlnire cu mâna goală”, a declarat acesta.

Scăderea prețurilor a cauzat probleme țărilor mai sărace din OPEC. Prețul a scăzut de la 100 de dolari pe baril la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Prețul înregistrat vineri a fost de 44.48 de dolari pe baril.

„Având în vedere că OPEC nu a ajuns la nici o înțelegere în ultimele 12 luni, pare improbabil că va începe acum”, a susținut Michael Hewson, analist al piețelor pentru CMC Markets UK, trader pe piețele financiare.

Cei 14 membri OPEC, care produc aproape o treime din petrolul din lume, nu au ajuns până acum la o înțelegere de reducere a supraproducției care susține actualul nivel al prețurilor. Arabia Saudită, cel mai important membru OPEC, care s-a împotrivit reducerii producției, ar putea fi acum de acord, a susținut ministrul. Arabia Saudită a înregistrat un record de producție de 10,69 milioane de barili pe zi în august 2016, comparativ cu 10,2 milioane în ianuarie, conform datelor oferite de Bloomberg.

După șase luni, Iranul a atins din nou nivelul de producție pe care îl avea înainte de sancțiunile internaționale, ceea ce a alimentat ideea că se va ajunge la un acord. Oficiali saudiți și iranieni s-au întâlnit deja la Viena, unde Arabia Saudită ar fi declarat că ar putea reduce producția, dacă Iranul oprește extracția, anunță un comunicat Saxo Bank, o bancă de investiții specializată în tradingul online.

„Fiecare stat din organizație e de acord că este nevoie să se stabilizeze prețurile; rămâne la latitudinea noastră să găsim un format care să mulțumească pe toată lumea. Cea mai bună soluție ar fi înghețarea (n.r. producției)”, a adăugat Bouterfa.

Membrii OPEC pierd între 300 de milioane și 500 de milioane de dolari pe zi. „Nici o companie petrolieră nu va rezista dacă prețurile pe baril rămân sub 50 de dolari”, a declarat ministrul Noureddine Bouterfa.

Pe fondul creșterii de producție, țițeiul s-a stabilizat, așteptând ca OPEC și Rusia să ajungă la un acord în Alger, în sensul limitării extracției, până miercuri, anunță Saxo Bank.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/intalnire-opec-pentru-oprirea-scaderii-preturilor-petrolului-29230.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/intalnire-opec-pentru-oprirea-scaderii-preturilor-petrolului-29230-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv