Autor:
Dodo RomniceanuIulia Iancu | marţi, 27 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 949 Vizualizari

Sebastian Papaiani, unul dintre cele mai răsunătoare şi prolifice nume ale teatrului şi filmului românesc

Îndrăgitul actor Sebastian Papaiani a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă. Pe 23 mai suferise un accident vascular cerebral, fiind ulterior internat la Spitalul Universitar, de unde fusese externat recent.

Sebastian Papaiani, cunoscut ca îndrăgitul Plutonier Căpşună sau Păcală, a fost unul dintre cele mai răsunătoare şi prolifice nume ale teatrului şi filmului românesc. Actorul a jucat în nenumărate piese de teatru, în filme, iar spre anii bătrâneţii şi în telenovele, unde a avut ocazia să cunoască şi să îndrume tânăra generaţie de actori.

Actor român de etnie greacă după tată, Papaiani s-a născut pe 25 august 1936 în Piteşti.

 Evenimentul zilei a publicat recent ultimul interviu cu maestul Papaiani. A fost ca o spovedanie.

Copilăria şi-a petrecut-o , după cum declara actorul într-un interviu acordat redactorului ProTv Magazin “ într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten…”. Tatăl sau, Alecu Papaiani, grec de origine = Papayannis era proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de o fosta Miss România / 1936, Crina Cojocaru care îl determina să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960 şi în 1963 debutează în filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vara “, unde alături de tânăra şi frumoasă actriţa Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile :Plutonier Căpşună / “ B.D….”, Alecu / “ Asta seară dansăm în familie “, Păcală, Pompei / “ Toamna bobocilor “ şi mai ales Ieremia / “ Toate pânzele sus “.

A fost căsătorit cu actriţa sibiană Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Basti ) dar, când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia şi scenă Teatrului “ Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureştene. Când fiul sau împlinea 10 ani a câştigat custodia acestuia dar anii petrecuţi departe unul de celălalt şi-au spus cuvântul, cei doi nu s-au înţeles, băiatul a fugit în 1973/1974 la mama să la Oradea, s-au revăzut în 1987 când fiul era în armata şi apoi în 2000 când Basti i-a comunicat tatălui că mama să a murit….relaţiile rămânând în continuare reci ( se pare că şi fiul are acelaşi destin = fiul sau Sebastian Papaiani “ al treilea “ trăieşte alături de mama să în Germania, are peste 20 de ani şi nu-şi acceptă tatăl).

Mai târziu a căpătat experienţă telenovelelor, jucând în trustul Pro. În ultima parte a vieţii a locuit împreună cu soţia sa Marcela la Gruiu într-o casă cu grădina, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006 , după ce fusese încântat de proprietatea prietenului sau de pe o stradă vecină, regretatul actor Ştefan Iordache.

Filmografie

Tag-uri:
Sebastian Papaiani, Sebastian Papaiani a murit, Sebastian Papaiani mort, a murit Sebastian Papaiani

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BREAKING NEWS. A murit marele actor Sebastian Papaiani.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/sebastian-papaiani-a-murit-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/sebastian-papaiani-a-murit-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCrime, infracţiuni, fapt divers
Autor: Dodo Romniceanu,  Iulia Iancu | marţi, 27 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 949 Vizualizari Sebastian Papaiani, unul dintre cele mai răsunătoare...

Preluat de la EVZ