Autor:
Carmen Vintilă
| luni, 26 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 31 Vizualizari

Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Şora vor fi decoraţi astăzi, la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Șora a scris pe Facebook că amândoi vor fi “emoţionaţi şi mititeluţi” pe lângă preşedinte, “care va fi foarte-foarte înalt”.

“Ultima dată când am primit o decoraţie, floricica respectivă s-a încăpăţânat să se desprindă de purtător. Costumul prea scrobit, purtătorul prea mişcat, – nu ştiu: cert este că floricica… nu şi nu; nu voia cu nici un chip să stea acolo unde Preşedintele se străduia să o agaţe. Or, să cazi o dată – fie (i se poate întâmpla oricui). Dar să cazi de două ori devine imediat un prilej de veselie (conform clasicelor manuale de umor involuntar). Din fericire, Preşedintele Băsescu, investit, la vremea respectivă, cu misiunea prinderii floricelei buclucaşe, a salvat momentul; nu mai reţin ce a spus, dar ştiu că ne-am distrat şi, până la urmă, s-a găsit un ac de siguranţă care să stea cuminte şi să răspundă comenzilor şefului Statului“, a povestit Mihai Şora, ieri, pe pagina sa de Facebook. 

Filosoful a mai scris că şi el, şi Neagu Djuvara vor fi emoţionaţi când vor fi decoraţi de preşedintele Iohannis. 

“Dragi prieteni, mâine va fi o zi destul de grea pentru mine (şi, bănuiesc, şi pentru coetaneul meu, Neagu Djuvara). Îndrăznesc să-i rog pe domnii jurnalişti să fie îngăduitori cu noi: s-ar putea să avem iarăşi parte de o floricică neascultătoare. În orice caz, şi Neagu Djuvara, şi eu vom fi emoţionaţi şi mititeluţi pe lângă Preşedintele Iohannis, – care va fi foarte-foarte înalt”, a susținut Mihai Şora, care a căutat un costum adecvat pentru această ceremonie. 

“Cu prilejul acestei decoraţii, Luiza şi cu mine am bătut, de-a lungul şi de-a latul, tot etajul bărbătesc al magazinului Unirea, în căutarea unui costum. Ceea ce nu le dorim nici duşmanilor noştri (dacă, printr-un nefericit accident al biografiei lor, s-ar întâmpla să existe şi astfel de oameni)”, a mai povestit Mihai Şora. 

În luna august, Iohannis i-a conferit lui Mihai Şora Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, “cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generaţii”. 

Şeful statului i-a acordat aceeaşi distincţie şi lui Neagu Djuvara “cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”.

“Dacă rămâne aşa mut, cum e el, politica lui va rămâne mută”

”Am fost bucuros când a ieşit Iohannis preşedinte, pentru că pe Ponta îl uram sau poate e prea mult spus. Dar nu-mi plăcea nici figura lui. Cum să te reprezinte el în Europa? Are o figură de tătar scopit! Băsescu e foarte român.O fi avut puţin sânge tătăresc, dar mie mi-e foarte simpatic. Mie mi-a plăcut pentru că nu se temea să se răstească la Rusia. Oricum, alegerea lui Iohannis a fost un accident politic fericit. Cu toate că preşedintele n-are putere aşa mare… Să dea Dumnezeu ca forţa lui simbolică să se materializeze în forţă politică. Dar dacă rămâne aşa mut, cum e el, politica lui va rămâne mută. Iar Ponta va conduce în continuare şi va fi nenorocire”, declara Djuvara, într-un interviu acordat Evenimentului zilei anul trecut. 
 

Tag-uri:
Djuvara, Mihai Șora, Cotroceni, Klaus Iohannis, decoratie, istoric, filosof

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șora și Djuvara vor fi decorați astăzi de Klaus Iohannis. Ce SPUNEA istoricul despre șeful statului .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/citate-neagu-djuvara-istoricul-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/citate-neagu-djuvara-istoricul-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPreşedinţie
Autor: Carmen Vintilă | luni, 26 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 31 Vizualizari Neagu Djuvara Istoricul Neagu Djuvara și...

Preluat de la EVZ