Autor:
Dana Lascu
| luni, 26 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 2 Vizualizari

Multe gravide din mediul rural nu au medic la care să se ducă și nici moașă care să aibă grijă de ele. Chiar dacă ar avea, multe nu s-ar duce la ei de teamă că vor fi puse să plătească.

În prea multe cazuri, o gravidă ajunge la medic când e deja bolnavă sau când i s-a declanșat nașterea. Rata mortalității în România e uriașă: anual, mor de două ori mai multe femei însărcinate decât e media din Uniunea Europeană

Datele statistice în România sunt sumbre: În 2012, rata mortalității materne era de 27 la 100.000 de femei (sursa: OMS), iar în 2014, peste 41.000 de gravide au ajuns la doctor abia în momentul în care li s-a declanșat nașterea (sursa: Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului).  

Cuzele sunt multiple și au fost identificate într-un studiu vrealizat de World  Vision Romania.

Planificarea familială și asistența prenatală sunt mari necunoscute pentru femeile din România, mai ales în mediul rural. Aceasta este concluzia principală studiului calitativ lansat luni, la București.

Potrivit documentului, la țară nu sunt cunoscute criteriile după care se alege contracteptivul, dar nici eficiența, siguranța, modul corect de utilizare și efectele secundare ale acestuia.Totodată, avortul este o opțiune frecventă pentru scăpa de sarcinile nedorite, chiar și atunci când se cunosc complicațiile pe care le poate avea. 

Ajung la medic prea târziu

„Nu este cunoscut și discutat cu gravida calendarul de consultații și investigații pe parcursul celor nouă luni de sarcină la care mama are dreptul prin asigurarea de sănătate”, subliniază și raportul lansat ieri. De asemenea, „numai o mică parte din respondenți știu că gravidele au asigurare de sănătate chiar dacă nu au plătit anterior contibuția la fondul de asigurări de sănătate (FNUASS)”. La fel de prost stăm și la acordarea asistenței prenatale.

Nu se duc la doctor de teamă că or să plătească

Pentru prea multe femei prima consultație prenatală este solicitată tardiv, cel mai des când au semne de boală. „Femeile cu situație materială precară nu își fac investigațiile și consulturile de specialitate recomandate din cauza asocierii cu obligativitatea unei plăți”, explică raportul citat. Atunci când se duc la doctor, gravidele descriu experiența ca fiind una neplăcută, acuzând lipsa de respect a medicilor. Dacă vine vorba de stilul de viață pe perioada gravidității, nu toate femeile respectă indicațiile pentridilor, pentru că „au auzit” că e acceptabil să fumeze și să consume alcool,moderat.

Din toate acestea decurge și mortalitatea marternă extrem de ridicată în cazul gravidelor: de două ori mai mare ca media UE. „În mediul rural cu precădere, accesul slab femeilor la informații privind planingul familial și educația sexuală, dar și mentalitățile, constituie explicații pentru ratele mai mari ale mortalității materne. (…) Concluziile raportului asupra mortalității materne realizat de INSP, pentru anul 2014 arată că, în ceea ce privește asistența medicală a gravidei, o mare parte din mamele decedate nu au fost luate în evidență și nu au efectuat niciun control”, a explicat consilierul prezidențial dr. Diana Păun.

De asemenea, spune ea, o altă mare problemă e lipsa de educație. „Doar 6% dintre decese se înregistrează în rândul femeilor cu pregătire superioară “, a conchis consilierul.

„Calendarul” încă e metodă contraceptivă!

„Utilizarea contraceptivelor pare să fi scăzut din momentul în care medicii de familie din comunități nu au mai distribuit gratuit contraceptive și singura opțiune a rămas cumpărarea lor din farmacii”, arată raportul. În continuare, „feritul” și „calendarul”, miturile populare, par să fie opțiuni uzuale, în ciuda eficienței scăzute, mai ales atunci când partenerii (în mediul rural) refuză folosirea prezervativului.

Ce ar trebui să facă rapid statul român pentru femei:

– să dea acces la contracepție gratuită pentru persoane vulnerabile,

– să dezvolte mecanisme de sprijin financiar pentru acestea,

– să ofere servicii de planificare familială în toate comunitățile,

– să dezvolte rețeaua de asistență medicală comunitară,

– să introducă moașele  în comunitățile rurale,

– să introducă programe de educație pentru sănătate în școli,

– să dezvolte parteneriate ale școlilor cu cabinetele de medicină de familie și ONG-uri în vederea informării/ educării tinerilor privind comportamentele sexuale care implică riscuri,

– să dezvolte și să susțină campanii destinate combaterii stigmatizării și discriminării mamelor adolescente;

 – să introducă un pachet unic de servicii medicale pentru gravidă pentru a reduce discriminarea,

– să prioritizarea fondurilor CNAS pentru decontarea serviciilor medicale pentru monitorizarea sarcinii,

Studiul „Bariere și factori favorizanți în utilizarea serviciilor de planificare familială și asistență prenatală” a explorat cunoștințele femeilor de vârstă fertilă privind contracepția, sarcina și avortul. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame — model integrat pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală maternală și sănătate reproductivă în România”, care se derulează în comunități rurale din Dolj, Vâlcea și Vaslui.

Tag-uri:
mortalității, mortalitate, mortalitate maternă, mortalitate gravide, decese, decese gravide, consultații gravide, analize gravide, Institutul Național, Sănătatea Mamei, Diana Păun, Vision Romania, World Vision

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa de educație și miturile populare, principalele cauze ale mortalității materne mari în România.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/gravida-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/gravida-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Dana Lascu | luni, 26 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 2 Vizualizari Multe gravide din mediul rural nu au...

Preluat de la EVZ