Autor:
Anamaria Ciubară
| sâmbătă, 24 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 30 Vizualizari

Anamaria Ciubara, medic psihiatru

În acest articol am hotărât să abordez o tema care, odată cu dezvoltarea societăţii şi creșterea mobilităţii personale, devine de mare actualitate: frica de zbor. Această frică poate îmbrăca diverse forme, pornind de la o uşoară indispoziţie în diferite faze de zbor, până la adevărate atacuri de panică a căror finalitate este, rareori, uşor de anticipat.

Din acest motiv, în cadrul perioadei de pregătire a însoţitorilor de bord, o atenţie deosebită este acordată detectării, prevenţiei şi tratării sub diverse forme a fricii de zbor. Din punct de vedere psihologic, frica de avion poate fi considerată ca orice fobie, ca o deplasare a fricii resimțite de copil către un obiect. Astfel, o frică resimţită la un moment dat de un copil are nevoie de o definiţie, de un obiect extern mai puțin traumatizant sau de o semnificație. În acest mod, această frică este canalizată către altceva. Aşadar, obiectul extern, fie el avion, insectă sau sânge, devine obiectul  către care se îndreaptă panica şi capătă un sens mai acceptabil, mai suportabil.

Pentru a găsi mai uşor o variantă de tratament a acestei fobii, numeroşi psihiatri şi psihologi au încercat definirea unor tipare în ceea ce priveşte originea acesteia. Acest lucru însă nu a fost pe deplin definit de teoriile Freudiene. Există unele cazuri în care această fobie se manifestă fără prezenţa unor  traume în copilărie. Uneori este întreţinută de o conştientizare a faptului că nu este în natura omului să zboare (locul omului nu este acolo –  se presupune că percepţia este distorsionată de absenţa unor informaţii coerente), alteori, această teamă este resimţită de persoane care pilotează (atunci când sunt simpli pasageri) sau proiectează şi construiesc avioane.

Pentru persoana care resimte această fobie, un zbor cu avionul înseamnă că se încredinţează unei maşini stranii şi unui necunoscut care o pilotează. Această persoană se simte într-o neputință totală. Din momentul în care uşa se închide, nu mai există cale de întoarcere. Imaginaţia se declanșează prin conştientizarea acestui fapt ireversibil.

Nu trebuie să uităm că, din punct de vedere statistic, avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Măsurile de siguranţă cu care este prevăzut un avion sunt duble faţă de orice alt mijloc de transport. Cu toate astea, dramatismul unor accidente aviatice şi rata foarte scăzută de supravieţuire tind să accentueze frica de avion la persoanele care au o predispoziţie în acest sens.

Mulţi oameni încearcă să-şi combată singuri această frică. Metodele sunt foarte diversificate: abuzul de alcool înainte şi în timpul zborului, autoadministrarea de anxiolitice, lecturarea unor cărți etc. Tratarea acestei fobii beneficiază atât de sprijinul specialiştilor, cât şi de accesarea unori nformații sau site-uri specializate sponsorizate de către companiile aeriene.

Anamaria Ciubară este unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri de la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, șef de lucrări la UMF ”Grigore T. Popa” Iași, și editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience. În fiecare weekend, în Evenimentul zilei, vine în sprijinul persoanelor interesate de problemele legate de sănătatea mentală, oferindu-le informații la rubrica: „La sfat cu psihiatrul”.

Puteți să-i trimiteți întrebări pe adresa [email protected]

Tag-uri:
frica, LA SFAT CU PSIOHIATRUL, ANAMARIA CIUBARA, MEDIC PSIHIATRU, INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA IASI, Fobii, frica de zbor, fobii

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului LA SFAT CU PSIHIATRUL. De unde vine frica de zbor.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/anamaria-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/anamaria-465x390-225x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Autor: Anamaria Ciubară | sâmbătă, 24 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 30 Vizualizari Anamaria Ciubara, medic psihiatru În acest articol...

Preluat de la EVZ