Autor:
Radu AndreeaRăzvan BucurIulia Iancu | sâmbătă, 24 septembrie 2016 | 10 Comentarii
| 35313 Vizualizari

cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineața în regiunea Vrancea. Seismul a fost resimțit în cea mai mare parte a țării. Din fericire, în București nu au fost semnalate pagube.

Update 9.30: Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat pentru Digi24, sâmbătă dimineață, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.


Institutul Național de Fizică a Pământului a raportat automat mai multe mișcări seismice, în această noapte, inclusiv prin contul de Twitter, cea mai mare măsurând 6,0 grade (la orele 2.11).

Din primele informații, epicentrul a fost în Vrancea, la 145 km nord de București, dar cutremurul s-a resimțit atât în Capitală, cât și în Brașov. Seismul ar fi avut loc la o adâncime de 100 km.

De asemenea, pe site-ul instituției (infp.ro) a fost postată următoarea informație: „02:11:16 cutremur in Romania, localizat automat.Coordonate: lat 45.747; lon 26.6523.Magnitudine: 5.6, adancime: 112.353km”. Astfel, conform măsurătorilor revizuite, seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter, nu de 6,0-6,1. Precizăm că site-ul INFP nu a putut fi accesat imediat după cutremur, din cauza unei erori tehnice.Purtătorul de cuvânt al ISU București, Vasile Daniel, a declarat pentru Evenimentul Zilei că în regiunea București – Ilfov nu au fost semnalate pagube. De altfel, nicio persoană nu a solicitat ajutor medical.

”Nu au fost apeluri pentru a interveni în situații de urgență. Dar au fost câteva apeluri, cetățenii cerând sfaturi de prevenție. Ne întrebau dacă să iasă afară din locuință sau nu. Mai trebuie adăugat că în zona Centrului Istoric din Capitală a fost trimis un echipaj de pompieri pentru a verifica zona”.”Nu au fost apeluri pentru a interveni în situații de urgență. Dar au fost câteva apeluri, cetățenii cerând sfaturi de prevenție. Ne întrebau dacă să iasă afară din locuință sau nu. Mai trebuie adăugat că în zona Centrului Istoric din Capitală a fost trimis un echipaj de pompieri pentru a verifica zona”, ne-a spus reprezentantul ISU București.Un seism cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter (prima estimare) a avut loc astazi la ora in jurul orei 02:11:19, in Zona seismica Buzau -Vrancea, la adancimea de 100 km (EMCS-CSEM). Cutremurul de azi vine in urma unor  miscari telurice repetate din zilele precedente. O a doau estimare indică un soc mai mic, în jur de 5,6 grade pe scara Richter.

Institutul american pentru Geofizică, USGS, indică o adâncime de 88,3 km la care s-a produs seismul din România. Institutul, care folosește scara magnitudinii de moment, notează o magnitudine de 5,6.

Cutremurul a avut epicentrul la 7 km vest de Nereju, în județul Vrancea, notează sursa citată.

Potrivit Digi24.ro, seismul a fost resimțit în Iași, Craiova, Suceava, Constanța, Brașov ori Severin. La București intensitatea a fost medie, iar durata destul de scurtă. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

 Potrivit datelor INFP, în aceasta luna au avut loc in Romania 27 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 4,2 grade pe scara Richter, cele mai multe fiind in zona Buzau – Vrancea. Cea mai importanta miscare tectonica din Romania in ultimii ani a fost inregistrata in anul 2014, pe 22 noiembrie, cand s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimtit si la Bucuresti.

Apar pe internet primele imagini surprinse de la cutremur:

UPDATE: Potrivit siteului EMSC-CSEM, la  a doua masuratoare seismul a avut 5,6 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 94 de km. Miscarea Telurica a avut loc intre localitatile Valea Neagra si Sahastru (Nereju) – judetul Vrancea, confirmând informațiile furnizate de stația americană.În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter.

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

Tag-uri:
cutremur, cutremur romania, cutremur 5, vrancea cutremur, 24-25 septembrie, cutremure, seisme, seism Romania, vrancea, Bucuresti, vrancea seism, INFP, EMCS, scara Richter, cat de mare, seism mare, romania seism, cutremur resimtit, miscari telurice, cutremur 2:11, ISU declaratii, isu cutremur, Centrului Istoric din Capitală

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a ZGUDUIT România. Sâmbătă, la ora 2:11, un CUTREMUR de 5,3 pe Richter a lovit zona Vrancea. Vești de ultimă oră de la ISU | VIDEO .

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/screen-shot-2016-09-24-at-24228-am-465x390-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/screen-shot-2016-09-24-at-24228-am-465x390-2-300x274.jpgrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Autor: Radu Andreea,  Răzvan Bucur,  Iulia Iancu | sâmbătă, 24 septembrie 2016 | 10 Comentarii | 35313 Vizualizari cutremur Un cutremur cu magnitudinea...

Preluat de la EVZ