Autor:
Magda Spiridon
| vineri, 23 septembrie 2016 | 0 Comentarii
| 26 Vizualizari

Dragoș Paslaru

Creșterea salariilor cu 18% pentru 99% dintre oamenii care lucrează în Justiție nu este considerată oportună din punct de vedere bugetar a declarat, astăzi, ministrul Muncii, după întâlnirea avută cu magistrații. Asta, în condițiile în care ministrul Justiției, Raluca Prună, a spus, miercuri, că şi-ar fi dorit să se fi vorbit “transparent” în ”Memorandumul privind Justiția” despre veniturile salariale ale magistraţilor, care “includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu)”.

“Acest Guvern nu are cum să pună la îndeplinire un astfel de lucru şi, evident, le-am cerut înţelegere colegilor din justiţie pe acest lucru. Le-am cerut înţelegere, înţelepciune pentru a nu continua acest conflict. Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei şi nu putem, în acest moment, să găsim resursele pentru a face nişte corecţii care sunt mult mai însemnate, pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar”, a declarat Pîslaru. Acesta a adăufat că nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justiţie în acest moment şi că ordonanţa 20 nu a fost una de creşteri salariale, având cu totul alt scop.

”Memorandumul privind Justiţia” a fost adoptat până în prezent de 101 instanţe din ţară şi 28 de parchete, altele urmând să decida în cadrul adunărilor generale dacă se alătură formei de protest.

În ”Memorandumul privind justiția”, pe lângă creșterile salariale, magistrații cer implementarea următoarelor măsuri:

1. Justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul.

2. Celelalte puteri trebuie să asigure o independență reală a justiției, lipsită de orice tip de influențe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil și accesibil, suport financiar, logistic și uman suficient pentru o justiție eficientă, modernă și de calitate.

Advertisement3. Respectarea independenței instanțelor, a principiului separării puterilor în stat, a forţei obligatorii a hotărârilor definitive ale instanţei, precum și a egalităţii de arme dintre acuzare și apărare.

4. Garantarea şi respectarea statutului magistraților, independenței acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzătoare și asigurarea unor condiţii de muncă decente în sistemul judiciar.

5. În exerciţiul funcţiilor lor, judecătorii şi procurorii trebuie să fie şi să apară independenţi unii de ceilalţi, conform rolului ce revine fiecaruia.

6. Proceduri transparente în numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public. Eliminarea factorului politic din numirile în funcțiile de conducere din Ministerul Public.

7. Publicarea de către Comisia Europeană a metodologiei pe care o urmează în redactarea raportului privind MCV, a numelui experților consultați și a tuturor ONG-urilor și instituțiilor consultate cu privire la sistemul de justiție din România.

8. Asigurarea unei finanțări corespunzătoare bunei funcționări a justiției ca serviciu public. Înlăturarea imediată a discriminărilor în materie salarială.

9. Preluarea efectivă a atribuțiilor referitoare la gestionarea bugetelor instanțelor de către ÎCCJ, așa cum prevede legea.

10. Adoptarea urgentă de măsuri legislative în ceea ce privește procedura de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, precum și alte măsuri de natură a eficientiza activitatea acestei instituții.

11. Revizuirea competențelor Inspecției Judiciare pentru a se înlătura posibilitatea afectării independenței magistraților și vicierea actului de justiție prin exercitarea/declanșarea unor verificări similare controlului judiciar.

12. Asigurarea unei transparențe depline în cooperarea instituțională cu serviciile de informații, respectarea strictă a cadrului legal și asigurarea unui control jurisdicțional și civil efectiv asupra activității acestora.

13. Crearea unui corp de poliție judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public și crearea prin lege a unei autorități civile de interceptare, care să permită respectarea deplină a standardelor CEDO, în privința garanțiilor tehnice și legale.

14. Respectarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva Parlamentului European și a Consiliului, aprobată la data de 12 februarie 2016 de miniștrii statelor membre ale UE prin consolidarea legislației interne.

15. Garantarea independenței funcționale a procurorului, atât față de Executiv cât și în raport de ierarhia internă, în conformitate cu statutul acestuia de magistrat și de reprezentant al autorității judecătorești.

16. Relația dintre justiție și orice altă putere sau instituție a statului trebuie să fie stabilită prin legi ori protocoale care sunt publice, motiv pentru care CSAT trebuie să desecretizeze și să publice toate hotărârile acestei instituții care au efect asupra activității procurorilor sau judecătorilor.

17. Publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificării concrete în ce privește existența unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajați/colaboratori/informatori ai serviciilor de informații.

Tag-uri:
Justitie

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tensiunile în Justiție cresc. Anunțul ministrului Muncii privind majorarea salariilor magistraților.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/dragos-paslaru-465x390.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/dragos-paslaru-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Magda Spiridon | vineri, 23 septembrie 2016 | 0 Comentarii | 26 Vizualizari Dragoș Paslaru Creșterea salariilor cu 18% pentru 99%...

Preluat de la EVZ